Porazit Rusa se vždycky počítá, těší Jandače. Končí Bartošák, Orsava a Ordoš

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

22. dubna 2018, 18:11

Václav Jáchim

Národní tým koučoval naposledy před domácím publikem, Josef Jandač se rozloučil velkolepě. Jeho ovečky v Pardubicích nezaváhaly, Češi na závěr Carlson Hockey Games přemohli Rusy a vybojovali triumf s maximálním počtem bodů. Jandač si navíc užil ovace publika, což mu udělalo velkou radost. "Bylo to dobré. Povedlo se nám zlomit negativní vzájemnou bilanci, porazit Rusa se vždycky počítá," reaguje spokojeně.

S ohledem na mistrovství světa šlo o dílčí bitvu, nicméně úspěch na akci Euro Hockey Tour je třeba ocenit. Elitní výběr obstál, kouč sice nebyl úplně spokojen s hrou, jenže výsledky byly kvalitní. Před poslední fází přípravy dobrá zpráva. "Bodový zisk a vítězství doma, to je určitě povzbuzující," pochvaluje si Jandač. 

Na pardubickém ledě do třetice vítězství. Jak jste viděl duel s Rusy?
Měli jsme lepší nástup než výstup ze zápasu. Ale tím, že jsme šli do vedení, se nám hrálo lépe. Nemuseli jsme otáčet vývoj utkání, což se nám v minulosti s Rusy stávalo celkem pravidelně. Zase jsme nehráli nějak dobře, ovšem vynikající výkon podal David Rittich. Dal nám šanci uspět.

Rittich prožil parádní premiéru v národním týmu, co říkáte?
Jo, povedlo se mu to. Jeho kvalitu známe, asi ne nadarmo prorazil do NHL. Má za sebou průlomovou sezonu, což měl podložené nějakým výkonem.

Od toho gólman je, aby něco chytil, říká hrdina Rittich

Zamotal vám pozitivním způsobem plány pro pozici brankáře číslo jedna na mistrovství světa?
Všichni tři gólmany tu podali výborné výkony. Máme ještě tři zápasy na Švédských hrách. Turnaj jako mistrovství světa je náročný. Všechna utkání tam nebude chytat jeden brankář jako třeba na olympiádě. Tam jsme všechno vsadili na Francouze.

Všechny zápasy Carlson Hockey Games jste vyhráli, máte maximální počet bodů. Předpokládám, že jste spokojený.
To určitě ano. Bodový zisk nebo vítězství, a ještě k tomu doma - to je příjemné. Potěšující. Ale víme, že týmy tady nebyly v plných sestavách, také čekaly na své nejlepší. My se snažili tíhu utkání rozložit na větší počet hráčů. Dali jsme šanci mladým klukům. Na to, že jsme skončili první, jsme nehráli nijak dobře. V žádném zápase jsme nebyli lepším týmem. Našly se dobré momenty, ale i horší.

Jaká jsou pozitiva? A co se vám naopak na hře národního týmu nelíbilo?
Potěšily nás výkony brankářů. A také to, že zápasy většinou rozhodly speciální týmy. Tedy přesilovky, také tam byla kvalitní oslabení, byť s Rusy jsme takhle dostali jeden gól. Nepotěšily mě určité pasáže, kdy jsme v obranném pásmu hráli nedůsledně. Jasné kotouče, které jsme měli na hokejkách, jsme dávali soupeři. Trošku laciné drobnosti. Věci, které by se nám na šampionátu nemusely vyplatit. Ale to patří k tomu, že mužstvo bylo dost nezkušené a mladé..

Jandač o brankářích: Všichni tři zachytali výborně

V sobotu jste poměrně kriticky hodnotil výkon mladíků. Teď už jste byl spokojenější?
Řekl bych, že proti Rusku už to bylo o něco lepší. Tihle hráči se adaptují, musejí se trošku rozkoukat. Celý rok hráli na jiném hřišti, k tomu cestování a časový posun. Na to se však nesmíme dívat. Teď se mi tihle hráči zdáli lepší.

Nastane zúžení kádru?
Do Švédska už pojedeme se třemi brankáři, končí Patrik Bartošák. Budeme držet deset obránců, uvidíme, jak bude vypadat zdravotní stav Adama Poláška, Ondřeje Vitáska a Vojtěcha Mozíka, který v úterý přijde a zkusí to. Podle toho budeme reagovat. A útok? Opustili nás Jakub Orsava a Jan Ordoš, naopak mužstvo doplní Radek Faksa a Martin Frk. Čekáme, jak bude vypadat David Kaše.

Frk nakonec do utkání s Ruskem nenastoupil, ačkoli byl v Pardubicích od pátku. Proč?
Nerozhodl jsem to já, tohle jsem nechal na něm. Nechtěl jsem ho tahat z letadla rovnou do zápasu, když by nebyl připravený. Neměli jsme pořádně společný trénink. Jirka Fischer sice myslel, že Frk naskočí, tak se také původně domlouvali. Ale Martin po příletu potrénoval a řekl, že ještě není stoprocentní.

Jordán: Rittich ukázal, že v NHL je právem

V zámoří ukončil sezonu Pavel Zacha z New Jersey. Máte o něj zájem?
Je to čerstvé. Nějaký kontrakt proběhl. A ještě proběhne.

Co vám vystoupení na Carlson Hocky Games ukázalo směrem k mistrovství světa?
Je brzy. Ještě nás čekají Švédské hry. Do utkání jsme chodili v různých sestavách, soupeři také. Uvidíme.

Přál jste si, aby co nejdřív skončilo finále play off mezi Kometou a Třincem?
Neřešil jsme to, protože tohle nešlo ovlivnit. To samé v zámoří. Washington, kde potenciálně máme tři hráče, prohrával 0:2, ale najednou je to 3:2. Tam jsem trošku naštvanej.

Národní tým jste koučoval v posledním domácím utkání. Fanoušci skandovali vaše jméno, udělali vám radost?
Bylo to příjemné. Určitě! I když ze začátku mi to ani nesecvaklo. Samozřejmě jsem věděl, ale uvědomil jsem si to až v průběhu zápasu. To bylo dobré. Stejně tak, že když se jednalo o můj poslední zápas doma pod mým vedením, tak skončila negativní bilance s Rusy. Je fajn, že se to povedlo na závěr zlomit. Soustředil jsem se, abychom utkání dohráli do vítězného konce. Porazit Rusa se vždycky počítá.

Sestřih utkání: Česko – Rusko 2:1

Širší nominace na Švédské hokejové hry:

Brankáři (3):
Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), David Rittich (Calgary, NHL)..

Obránci (13):
Adam Polášek (Soči, KHL), Michal Jordán (Chabarovsk, KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk, KHL), Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba HC VÍTKOVICE RIDERA), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec), Jakub Galvas (HC Olomouc), Tomáš Pavelka (HC Sparta Praha), David Sklenička, Michal Moravčík (oba HC Škoda Plzeň), Martin Pláněk, Filip Pavlík (oba Mountfield HK).

Útočníci (19):
Roman Červenka (Fribourg, Švýcarsko), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk, KHL), Robert Kousal (Davos, Švýcarsko), Roman Horák (Podolsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Matěj Stránský (Čerepovec, KHL), Filip Chlapík (Ottawa, NHL), Filip Chytil (New York Rangers, NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis, NHL), Martin Frk (Detroit, NHL), Radek Faksa (Dallas, NHL), Adam Musil (San Antonio, AHL), Filip Zadina (Halifax, QMJHL), Michal Řepík (HC Sparta Praha), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), David Tomášek, Martin Kaut (oba HC Dynamo Pardubice), David Kaše (Mora, Švédsko)..

Poznámka: U Poláška, Vitáska, Mozíka a Kašeho není start jistý. Čeká se, jak bude vypadat jejich aktuální zdravotní stav. Národní tým má v pondělí vlno, den poté se sejde v Praze před cestou na Švédské hokejové hry.

Realizační tým:

Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Generální manažer: Jiří Fischer.
Manažer týmu: Jan Černý.
Trenér brankářů: Petr Přikryl.
Video trenér: Denis Havel.
Kondiční trenér: Martin Iterský.
Lékaři: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeuti: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Oldřich Kopecký.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program reprezentace na Švédských hokejových hrách:

26. dubna: Švédsko – Česko (Södertälje, 19:00)
28. dubna: Finsko – Česko (Södertälje, 12:00)
29. dubna: Rusko – Česko (Stockholm, 12:00)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz