Poslední test před MS podle Voráčka: Můžeme být spokojeni!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

24. dubna 2015, 21:30

Václav Jáchim

Generálka se vydařila, čeští hokejisté i podruhé zdolali Finy a v přípravě zvládli sedm z osmi bitev. Poslední duel byl dramatický, s parametry, které lze čekat na šampionátu. Češi potěšili! Nemá smysl dělat unáhlené soudy a propadat uspokojení, příslib tu ovšem je. "Stoprocentně! Myslím, že můžeme být spokojeni. Například s oslabeními, kluci je hrají výborně. Sice jsme tam dostali góla, ale to bylo z pásma. Navíc výborně chytal Saša Salák," pochvaluje si Jakub Voráček.

Obě klání s týmem Suomi naznačily, že reprezentanti mají z čeho vycházet. Ještě nešlo o všechno, určitě ale povzbudí dva skalpy protivníka, jenž předtím dvakrát zdolal ruskou sbornou a má v kádru šest posil z NHL. Páteční utkání bylo dramatičtější, rozhodly až nájezdy. "Je to samozřejmě lepší než prohrát. Škoda, že jsme zápas nedotáhli v normální hrací době. Ale bylo to náročné. Finové v první třetině zase lítali, pak odpadli. Myslím, že jsme byli od druhé třetiny lepší," reaguje hvězda Philadelphie.

Vítěznou trefu zaznamenal právě Voráček. Kladenský odchovanec se při penaltách prosadil jako jediný: z českého týmu neuspěl Jan Kovář, Saláka nepřekonali Jokinen, Barkov ani Aaltonen. Voráček zvolil střelu mezi betony, talentovaný mladík Saros neměl nárok. "Já jsem to letos udělal párkrát v Philly. Gólman se ani nehnul, bylo to tam otevřené. Naštěstí to vyšlo," popisuje.

"Fanoušci stáli za námi, podpora byla skvělá. Teď musíme napnout síly, zvládnout klíčové čtvrtfinále a pak udělat placku."

Nájezdy bývají vždycky trochu loterií. "Je to těžké. Máte jen tři pokusy, záleží na tom, jaké má kdo dovednosti. Saša Salák byl výborný, naštěstí jsme vyhráli. Je určitě dobré, když se poslední utkání před mistrovstvím povede zvládnout," kvituje. Voráček nastoupil podruhé v elitní formaci vedle Sobotky a Erata, tohle trio si na ledě rozumí.

Ovšem mistr světa 2010 upozorňuje, že všechno ještě dokonalé není. "Musíme si trošičku vyřešit nějaké věci v obranném pásmu. Občas se stane, že tam trochu narážíme, hřiště je větší. Ale to přijde časem. Naopak v útočném pásmu jsme si po prvních deseti minutách vytvořili dost šancí, hodně jsme stříleli. Tohle jsou pozitiva," rozebírá. Svůj výkon vidí podobně. "Slabší stránka je obranná pásmo, tam to v obou zápasech nebylo ideální. Věřím, že se polepším. Nějakých dvacet třicet procent v sobě mám," povídá.

Důrazný hokej Finů? Je dobře, že neustoupíme ze souboje

Jeden z nejproduktivnějších hokejistů letošní NHL si musí zvykat na nástrahy evropského hokeje, který v porovnání s tím zámořským trošku připomíná den a noc. "Je to o širokém hřišti, tam se o hodně víc bruslí. Já jsem zvyklý pořád brzdit. Na to si musím dávat pozor, hrát plynuleji a na všechno si zvyknout. Snad to bude jenom lepší," přeje si.

Bitvy s Finy přispěly jako vhodný test. Souboje měly grády, často docházelo k potyčkám. Termín přátelské klání rozhodně nebyl namístě. "Je znát, že se blíží mistrovství světa. Zápasy byly emotivní, Finové hrají tenhle hokej pořád. Je dobře, že neustoupíme ze souboje. Před šampionátem určitě důležité," uznává. Hokejisté nyní mají týdenní pauzu, mistrovství světa startuje v pátek 1. května proti Švédsku.

Voráček se už nemůže dočkat. "Osobně bych dal volno tři nebo čtyři dny a pak hrál, ale je to, jak to je. Máme týden, dost tréninků. Je tam čas, abychom se připravili," usměje se. Hlavní ofenzivní hvězda českého výběru očekává skvělou podporu publika. "Fanoušci stáli za námi, podpora byla skvělá. Dvakrát vyprodáno, co víc si přát. Teď se musíme soustředit. Napnout síly, zvládnout klíčové čtvrtfinále a pak udělat placku. To bychom si všichni přáli," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz