Potvrzeno! Francouzovi se splnil sen, odchází do ruského Čeljabinsku

Foto: mountfieldhk.cz

30. dubna 2015, 13:12

Adam Bagar

To, o čem se v posledních dnech či týdnech povídalo, se nakonec stalo skutečností! Nejlepší brankář uplynulého ročníku Tipsport extraligy Pavel Francouz odchází do ruské KHL, kde podepsal smlouvu s Čeljabinskem. Vedení Traktoru mu podle informací hráčova agenta Roberta Spálenky nabídlo tříletou smlouvu. "Už na střední jsem si říkal, že bych chtěl hrát v Rusku, působit v NHL nebo KHL je asi snem každého hokejisty," přiznává čtyřiadvacetiletý gólman.

Brankář Pavel Francouz byl ozdobou uplynulého ročníku elitní tuzemské soutěže, získal ocenění pro nejlepšího gólmana sezony a pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. Další sezonu už ale bude zaslouženě působit za hranicemi naší země. Dlouho se o tom mluvilo a brankář Litvínova, který hokejově začínal v Plzni, to nechtěl přímo potvrdit, ale nyní to je oficiální. Francouz míří do Čeljabinsku, s nímž se dohodl na tříleté smlouvě.

Dres Traktoru už v uplynulém ročníku oblékali mimo jiné i útočníci Martin Růžička či Jan Bulis. Čeljabinsk patří mezi stabilní klubu ruské KHL, loni skončil ve Východní konferenci sedmý a jeho pouť vyřazovacími boji skončila hned v prvním kole v boji s Novosibirskem. KHL ještě na startu uplynulé sezony hrál Francouzův spoluhráč z Litvínova útočník Jakub Petružálek. "Spíše však vyprávěl historky z těch časů a já to poslouchal," prozrazuje.

Problém by Francouz neměl mít ani s jazykem. "Baví mne, už na střední škole jsem měl angličtinu a ruštinu. Tou sice plynule nehovořím, ale to si oživím," hlásí Pavel Francouz, který už na střední škole toužil působit v zámořské NHL nebo ruské KHL. A to se mu teď splnilo. Ještě spokojenější by byl, kdyby s ním odešel rovněž trenér Zdeněk Orct. "To by bylo super. Spolupracujeme spolu pět let, chtěli bychom v tom pokračovat," přiznává.

Pavel Francouz má za sebou pohádkovou sezonu, kterou zakončil mistrovským titulem v Litvínově. Už během základní části patřil k nejlepším gólmanům soutěže a v play off jeho výkony gradovaly. Důkazem jsou jeho parádní statistiky. Úspěšnost zákroků 95,3 procent, průměr 1,38 obdržené branky na zápas a čtyři vychytaná čistá konta. Teď si však užívá zaslouženého odpočinku. "Chtěl bych si trošku urazit. Jsem z toho všeho unavený."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz