Powerskating – nutnost, nebo momentální výstřelek, o kterém se hodně mluví?

31. května 2016, 8:00

hokej.cz

Na tuto otázku jsme hledali odpověď u člověka, pro kterého je bruslení vášní, ale zároveň i obživou. Oslovili jsme pana Ondřeje Smrže, který trénoval nejen bruslení např. v Kanadě a dnes se prostřednictvím spolupráce s některými hokejovými oddíly, soukromou aktivitou, která spočívá v individuální práci s konkrétními hráči, ale také skupinovými kempy, které organizuje ve své hokejové škole „SHOCKEY“ snaží předávat své dovednosti a umění hráčům všech věkových kategorií.

Pane Smrži, na vašich webových stránkách www.shockey.cz jsem našla: “Hokejové bruslení je základní oblast dovedností, které musí každý hráč zvládnout. Je to nácvik a zdokonalování činnosti, která nikdy nekončí, kterou ani ti nejlepší hokejisté nemohou ve svém tréninku pominout. Špatné zvládnutí bruslení hráče limituje a v pozdějších letech kariéry mu neumožňuje rozvinout jeho herní výkonnost na potřebnou míru.“

Toto je tedy Powerskating?

Powerskating je … „doprovodná“ tréninková metoda, která pomocí přesně daných cvičení „rozfázuje“ bruslařský pohyb a pomáhá vytvářet správné pohybové návyky v těch fázích bruslení, kde hokejisti nejčastěji chybují. Hlavním cílem je co nejefektivnější využití síly při bruslení. Nelze se však domnívat, že jde o nějakou „vše řešící“ tréninkovou metodu. Tato metoda při správném použití pomáhá položit správné základy kvalitní techniky hokejového bruslení. Následně může techniku zdokonalovat a udržovat či pomáhá odstraňovat nedostatky, které se mohou při vývoji hráče vyskytnout. Kromě toho zároveň dochází k posilování těch svalových skupin, které jsou při bruslení nejvíce zapojené.

Konkrétně lze pomocí PS dosáhnout:

• Vyšší rychlosti bruslení

• Lepší „ekonomiky“ bruslení (menší energetický výdej)

• Celkově větší bruslařské jistoty a stability

Bruslení a nejen to jste trénoval i v Kanadě, jaké byly začátky?

Samozřejmě těžké (úsměv), do Kanady jsem odcestoval v roce 2008, kde jsem našel uplatnění v Hockey Preformace Centre. Věnoval jsem se hráčům na suché přípravě a bruslařském pásu (skatemill). Samozřejmě mě ta práce bavila, ale chtěl jsem se dostat s hráči na led, takže jsem přestoupil do Two Way School. Tam jsem již pracoval jako demonstrátor na hokejové dovednosti a následně specialista na bruslení. Uplynul čas a já šel do RPM Hockey Company pracovat jako instrukor a kouč. Po tvrdé práci, přichází zasloužená odměna – obdržel jsem nabídku vést jako hlavní trenér tým ročníku 97 Ravens Hockey Akademy. V týmu jsem měl např. hráče, syna uznávaného Dave Babyche, který má odehráno přes 1000 zápasů v NHL a několik sezón za Vancouver Canuks. Dále jsem trénoval syna Garyho Valka a také syna Brendana Morrisona, všichni bývalí hráči NHL a hlavně v klubu Vancouver Canuks.

Dnes se věnujete vlastní hokejové škole, spolupracujete s oddíly, jaké to je, neláká Vás opět Kanada?

Vrátil jsem se, protože tři roky v Kanadě mi daly dostatek zkušeností, praxe a poznání jiného prostředí, abych byl schopný získané zkušenosti využít a předávat hráčům. Po návratu do Čech jsem začal pracovat v jedné hokejové škole a věnoval jsem se tréninku individuálních dovedností, po roce a půl jsem se rozhodl osamostatnit a vyzkoušet si jestli budu schopen fungovat sám. Dnes tomu jsou dva roky, co jsem založil SHOCKEY. Jsem šťastný, že se mi značka/firma podařila prosadit v takové konkurenci, která v hokejovém prostředí v České republice je a jsem vděčný za to, jaký kolektiv lidí kolem sebe mám, kteří mi fandí a podporují mě.

Kdy je podle Vás ideální začít s bruslením?

S výukou bruslení je vhodné začít již v předškolním věku šesti let. V prvních dvou letech organizované přípravy mladých hráčů věnovat právě bruslení více než 80 % času. Pro nácvik bruslení je velmi důležitá podmínka kvalitního předvedení pohybu. Vliv na bruslení má i velikost prostoru, ve kterém se hráč učí. Při pohybu na malém hřišti je veden k častému překládání a ke změnám směru, naopak velký prostor podporuje jízdu ve skluzu.


A Power skating je tedy klíč stát se hokejistou?

Je to jedna z mnoha věcí, ale bez bruslení to nikdy nepůjde. Určitě bych podtrhl, že bez velmi kvalitního bruslení to nikdy nepůjde. Při zvládnutí všech základních technik bruslení je nutné spojovat tuto pohybovou dovednost s dalšími technikami a to především v činnostech s kotoučem. A to je právě věc, které se v mé škole SHOCKEY věnuji s maximálním důrazem, tedy kvalita.

Na vašem webu www.shockey.cz jsem také našla zmínku o prožitku ze soupeření“, můžete to nějak blíže vysvětlit?

Mám štěstí, že dělám to co mě naplňuje a to je to nejdůležitější. Vídám spoustu špatných příkladů, kdy trenér celý trénink úspěšně prostojí někde u modré čáry a klukům není ani schopen předvést základní věci, které jsou prostě určující v celém dalším vývoji. Osobnost hráče se utváří od prvních krůčků na ledě. Významnou roli mají rodina a trenér. Základním nástrojem v učení dětí je motiv hraní si. Většina konkurenčních trenérů / hokejových škol / akademií i rodiče zapomínají, že k tvrdé práci nerozlučně patří i prožitek ze soupeření. Při hodinách tréninku v SHOCKEY k prožitku dochází, protože se nesoustředím na velké množství hráčů na ledě, ale pouze na menší počet, kdy každý hráč má svého „konkurenta“ a já jsem schopný se jim věnovat na 100 %.

To znamená, že skupinky ve vaší škole jsou menší? Viděla jsem i hokejovou školu, kde bylo snad padesát dětí na ledě.

Co se týče mé školy, tak já funguji celoročně. Od září do poloviny dubna převážně pracuji s hráči individuálně max. s počtem 4 hráčů. Jednou až dvakrát měsíčně pořádám jednodenní kempy max. s počtem 10 – 12 hráčů. Od konce dubna do srpna se konají víkendové nebo týdenní kempy, po celé ČR, ale i na Slovensku, Rakousku a Maďarsku. Přes sezónu samozřejmě chci, aby děti prvně splnily klubové povinnosti a poté, když budou mít chuť a zájem, tak mohou přijít na mé výuky (tréninky). Mé výuky se liší od jiných např. tím, že klient přijde a má problém třeba s přímou jízdou vpřed nebo s překládáním vpřed, s přechody z jízdy vpřed do jízdy vzad a naopak, tak jsem schopen jednu z těchto bruslařských dovedností rozfázovat do detailů, vysvětlit princip proč a jak by to mělo vypadat správně a poté to převést do praxe s precizní ukázkou. Toto děláme celou tréninkovou výuku (10 min. proložením nějakou zábavnou formou, střelbou rovnovážné situace 1 – 1 různé druhy typu nájezdů atd...), 30 min. bez kotouče, 20 min. s kotoučem. Při počtu 30 nebo 50 dětí na ledě, jak jste uváděla v otázce, nemůžete dospět k nějakému odstranění nebo zlepšení. Takového počtu se v shockey.cz nedočkáte.

Každý se může také podívat na můj web www.shockey.cz , jsou zde k vidění i videa, kde můžete shlédnout nejen to jak bruslím já, ale i jak pracuji se svými svěřenci.

A co negativní reakce, jsou nějaké?

Ale to víte že ano. Ze strany konkurence je to normální, jak bych to řekl, chlapská ješitnost, která mě dokáže pobavit. Někdy také slyším, že jsem drahý, ale je důležité si uvědomit, že je to individuální trénink 1 – 1, 2 – 4 hráči a nebo mám na ledě třeba i 12 dětí, kde už jsou na ledě se mnou další dva trenéři, tzn. 3 trenéři na 12 hráčů , tak jim věnuji 4x více času než trenér, který má při výuce na starost těch zmiňovaných padesát dětí. Kolik jim asi on může věnovat individuálního přístupu? Toto jsou věci, které je nutné si uvědomit.

Zmínil jste individuální tréninky, je tento druh výuky na vzestupu?

Individuální tréninky jsou mimoklubová záležitost a proto by nemělo docházet k nějakým sporům mezi klubem a soukromým subjektem. My hokejové školy, mluvím i za kolegy, kteří se také věnují individuálním dovednostem, připravujeme každého jedince, aby se zlepšil v dovednostech jako je bruslení, vedení kotouče, střelba, stickhandling, herní činnosti jednotlivce útočné i obranné atd.. Vždyť ty trenéři a coachové v jednotlivých klubech by měli být přeci rádi, že jejich hráči půjdou výkonnostně nahoru. Znám klienty, kteří museli mít dvě výstroje, jednu v klubu a jednu doma, aby se náhodou v klubu nezjistilo, že jezdí někam jinam. Promiňte, ale přijde mi to absurdní, s tímto problémem jsem se v Kanadě nesetkal, ba naopak každý klub by měl mít své dovednostní skills coache. Mezi mé klienty patří reprezentanti různých mládežnických kategorií České republiky, Slovenské republiky, Rakouska a také Kanady.

Přesto také spolupracujete i s některými kluby, jak tato spolupráce funguje?

Na základě oslovení klubem, se domluvíme na spolupráci, která je většinou uzavřená na 3 – 6 měsíců. Pracujeme v menších skupinkách a i individuálně. Během tréninků se snažím zapracovat na dané činnosti, na které v běžném klubovém tréninku nezbývá čas, tzn. detailní rozpracování techniky bruslení, vedení kotouče/stickhandling apod.

Vaše aktivity probíhají pouze u nás?

Moje aktivity převážně probíhají v ČR, ale také již pravidelně i na Slovensku, Maďarsku a Rakousku. Jednám také o rozšíření mých aktivit na Dánsko a Švýcarsko.

A co dál, jaké jsou vaše další plány?

Určitě bych chtěl nadále pokračovat v tom co dělám, tzn. vštěpovat do podvědomí hráčů a jejich rodičů, že správné bruslení je základ pro lední hokej. Že bez kvalitní celoroční přípravy, jak na ledě tak i mimo led, se nemůže dosáhnout vysněných cílů. V poslední době se mi daří spolupracovat i s různými partnery, kteří vědí jak pracuji a nebojí se spojit svou značku s mým jménem. Jsem hrdý na fakt, že začínám spolupracovat s největší hokejovou komunitou „Hokejka“, díky čemuž budou mít mí zákazníci spoustu benefitů.

Děkuji za rozhovor….


RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz