Pozor, start! Reprezentanti zahájí přípravu na MS, potrvá 7 týdnů

16. března 2015, 11:00

Václav Jáchim

Domácí mistrovství světa odstartují čeští hokejisté až 1. května, už teď se ale chystá start závěrečné přípravy. Potrvá rekordních sedm týdnů, elitní výběr postupně sehraje osm utkání. "Začínáme už toto středu, protože někteří hráči ukončili klubovou sezonu a potřebují být v tréninku," informuje hlavní trenér Vladimír Růžička. Mužstvo se bude rodit postupně, kromě hokejistů z klubů vyřazených v play off a evropských krajánků se během konečné fáze přidají také posily z NHL.

Ovšem na to je ještě dost času. Teď se pustí do přípravy ti, kterým už jinak skončila sezona. Národní tým se sejde ve středu 18. března ve Velkých Popovicích, kde bude trénovat do pátku. Další jednotka pak reprezentanty na stejném místě čeká od úterý 24. do pátku 27. března, nocovat budou v Praze, kde rozbijí základní tábor až do šampionátu

První dva týdny se budou hokejisté potit na stadionu HC Slavoj Velké Popovice, kde tamní první tým hraje pod vedením trenéra a také šéfa extraligové disciplinárky Karla Holého Středočeskou krajskou ligu. "Běžně jsme trénovali v Letňanech, ale tam se v tomto termínu koná mládežnický turnaj. Velké Popovice leží kousek od Prahy, budeme tam mít patřičné zázemí a klid," konstatuje Růžička.

Ve výběru jsou vesměs hokejisté, kteří pod Vladimírem Růžičkou hráli v loňském nebo tomto ročníku. Mezistátní start zatím nemají na kontě brankáři Lukáš s Machovským a plzeňský útočník Schleiss, po roční odmlce se vrací kanonýr Martin Růžička z ruského Čeljabinsku. V kádru začnou dva brankáři, pět obránců a jedenáct útočníků, v dalším týdnu by se měl přidat gólman Jakub Kovář z ruského Jekatěrinburgu. Sestavu doplní také hokejisté z týmů, které vypadnou ve čtvrtfinále ČP play off, případně z klubů, co hrály play out.

Hlavní kouč čeká, jak bude vypadat zdravotní stav obránce Lukáše Krajíčka z běloruského Minsku, sledovat bude čtvrtfinále play off a také zápasy extraligy o umístění. Zejména tedy Liberec, kde je podle něj několik kandidátů. "Vitásek je zraněný, počítáme s Valským a Filippim, uvidíme, možná vezmeme i někoho dalšího. Počkáme, až kluby ukončí sezonu," dodává.

První soutěžní duely čekají na český výběr o Velikonocích, 3 a 4. dubna se reprezentace představí v Lillehammeru, kde sehraje dva duely Euro Hockey Challenge proti Norsku. Následují utkání se Slovenskem v Jihlavě (9. a 10. dubna). Poté přijde ke slovu finiš Euro Hockey Tour: Češi nejprve dvakrát změří síly se Švédskem (Umea, Timra), generálkou budou domácí klání proti Finsku, přičemž místo, termíny a časy dvou závěrečných zápasů budou upřesněny.

Nominace české reprezentace na úvodní kemp před MS:

Brankáři:
Jan Lukáš (HC Sparta Praha/Rytíři Kladno), Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň). 

Obránci:
Jan Kolář (Vladivostok, KHL), Jakub Nakládal (Turku, Finsko), Vojtěch Mozík, Jakub Jeřábek (oba HC Škoda Plzeň), Lukáš Kovář (HC Vítkovice Steel).

Útočníci:
Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Roman Horák, Robert Kousal (oba Podolsk, KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk, KHL), Petr Pohl (Eisbären Berlín, DEL), Dominik Simon, Jakub Lev, Jan Schleiss (všichni HC Škoda Plzeň), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba HC Vítkovice Steel)

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener
Hlavní trenér: Vladimír Růžička
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček
Manažer týmu: Martin Loukota
Trenér brankářů Martin Prusek.
Video trenér: Jan Procházka. 
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program přípravných utkání reprezentace před MS:

Euro Hockey Challenge 2015:

Pátek 3. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 19 hodin) 
Sobota 4. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 17 hodin)

Čtvrtek 9. dubna: Česká republika - Slovensko (Jihlava, 17 hodin)
Pátek 10. dubna:  Česká republika - Slovensko (Jihlava, 18 hodin)

Euro Hockey Tour 2015-15:

Pátek 17. dubna: Švédsko - Česká republika (Umea, 19 hodin)
Neděle 19. dubna: Švédsko - Česká republika (Timra, 15 hodin)

Středa 22. dubna - Neděle 26. dubna: dvě utkání Česká republika - Finsko (místo termíny a časy utkání budou upřesněny)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz