Premiéroví střelci zařídili parádní obrat, Češi před MS slaví třetí výhru

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(AMIENS, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté jsou v přípravě na mistrovství světa v Dánsku při chuti! Po dvou jasných triumfech nad Švýcarskem slavili hladké vítězství také ve Francii, i když to tak zpočátku nevypadalo. Národní tým ztrácel po polovině utkání dvě branky, ale pak třemi trefami během 140 sekund otočil výsledek a nakonec v Amiens slavil po výsledku 5:2. I díky premiérovým trefám Matěje Stránského, Davida Kašeho a Davida Šťastného. Odveta je na programu v sobotu v Cergy od 20:45.

Národní tým přijel do Francie ještě bez zámořských posil a bez šesti hráčů ze stávajícího kádru. Doma zůstali útočníci Roman Červenka, Dominik Kubalík, Roman Horák a zranění zadáci Adam Polášek, Vojtěch Mozík a Ondřej Vitásek. Volno pro úvodní bitvu v Amiens dostal také kapitán Michal Řepík, po němž převzal céčko parťák Michal Birner. Mezi tyče se na úvod francouzské mise postavil Dominik Furch.

Ten zpočátku sledoval velkou převahu svých spoluhráčů. Češi vstoupili do zápasu aktivně, domácí borce zamáčkli, vynutili si brzy přesilovku, ale výraznější šanci si nevypracovali. Zato borci v modrém v podstatě z první vážnější akce udeřili. Teddy Da Costa dostal na pravé straně až příliš prostoru a dělovkou nad Furchovo rameno otevřel skóre – 1:0. V přesilovce, které Francii šly už proti Dánsku.

Úvodní zápas proti Francii očima Josefa Jandače

Češi dál hrozili. Birner s Hrbasem v situaci dva na jednoho nedotlačili puk za brankovou čáru, přesilovkovým střelám Pyrochty a Galvase chyběla větší přesnost, Nestrašil netrefil skákající puk před prázdnou brankou a z dobré pozice neuspěl ani Kaut. A tak přišel trest. Guillaore Leclerc se dobře zorientoval na brankovišti a ve třetině plné vyloučení doklepl kotouč za českého gólmana – 2:0.

V úvodu druhého dějství byli nebezpečnější domácí hokejisté, ale skóre nenavýšili poté, co se Rech natlačil až před Furcha a následně Ritz z ideální střelecké pozice mezi kruhy trefil jenom jeho hruď. Pak už převzali aktivitu zase čeští reprezentanti. Pyrochta i Tomášek ztroskotali na skvělém Hardym, jehož kouzlo skončilo až v čase 34:01, kdy Pavelkovo nahození tečoval před bránou Matěj Stránský – 2:1.

Za dalších 26 sekund bylo vyrovnáno. David Kaše vlétl do třetiny, dělovkou z vrcholu kruhu nedal brankáři žádnou šanci a stejně jako Stránský slavil první gól v repre – 2:2. Hosté byli dál při chuti. Musil či Ordoš nedali, ale dorážející David Tomášek už dokonal fantastický obrat během 140 sekund – 2:3. Českou převahu v úvodních dvou částech dokumentoval i poměr střel na branku 13:33.

Nestrašil: Takové góly umí jen Poborský a já

Francouzi byli po ztrátě vedení dole, další ránu jim navíc na startu třetího dějství zasadil David Šťastný, který vykoupal Hardyho a zakončoval do prázdné branky – 2:4. Zanedlouho se v pohodě hrající hosté radovali už popáté. Mezi šťastné střelce se zapsal také Andrej Nestrašil. Jeho teč na první pohled mířila za bránu, ale nakonec k překvapení všech skončila až za brankářovými zády – 2:5.

Národní tým už si výsledek před zaplněným stánkem pohlídal, v závěru si ještě vyzkoušel čtyři minuty dlouhou přesilovku, ale další gól nepřidal. To ho však nemuselo vůbec mrzet, když po dalším kvalitním výkonu zapsal v přípravě už třetí vítězství při parádním skóre 14:5. Odveta na francouzské půdě je na programu už v sobotu, neporazitelnost před MS se pokusí natáhnout v Cergy od 20:45.

Výsledek třetího utkání Euro Hockey Challenge:

FRANCIE – ČESKO 2:5 (2:0, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 8. T. Da Costa (Rech), 16. Leclerc (Gallet, Texier) – 35. M. Stránský (Nestrašil, Pavelka), 35. D. Kaše (Birner, Moravčík), 37. Tomášek (Kaut, Sklenička), 42. Šťastný (A. Musil, Hrbas), 44. Nestrašil (M. Stránský).
Rozhodčí: Barcelo, Gremion – Caillot, Douchy (všichni Francie).
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:0.
Diváci: 2 836.
Hráno: v pátek 13. dubna v Amiens.
Francie: Hardy – Auvitu, Besch, Gallet, Hecquefeille, Chakiachvili, Manavian, Janil – Perret, Ritz, Guttierez – Leclerc, Texier, Treille – T. Da Costa, Bouvet, Rech – Raux, Berthon, Lamperier. Trenéři: Henderson a Pousse.
Česko: Furch – Pyrochta, Jordán, T. Pavelka, Hrbas, Sklenička, J. Galvas, Moravčík, Klok – Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský – D. Kaše, Kousal, Birner – Orsava, A. Musil, D. Šťastný – Kaut, Tomášek, Ordoš. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.

Další program přípravy národního týmu

Euro Hockey Challenge:
14. dubna: Francie – Česko (Cergy, 20:45)

Carlson Hockey Games:
16. – 18. dubna příprava v Pardubicích
19. dubna: Česko – Finsko (Pardubice, 19:00)
21. dubna: Česko – Švédsko (Pardubice, 14:20)
22. dubna:  Česko – Rusko (Pardubice, 14:20)

Švédské hokejové hry:
26. dubna: Švédsko – Česko (Södertälje, 19:00)
28. dubna: Finsko – Česko (Södertälje, 12:00)
29. dubna: Rusko – Česko (Stockholm, 12:00)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz