PREVIEW: Naděje jménem Prospal. Postoupí už Motor?

Foto: Martin Kurfiřt

Po nepovedené sezoně, ve které Motor rychle vypadl v semifinále s Kladnem a kabina netahala za jeden provaz, mají češkobudějovičtí fanoušci novou naději.

Naději ve Václava Prospala.

Jeden z nejslavnějších klubových odchovanců se vrátil z Ameriky a z pozice trenéra hodlá dovést Motor zpátky do extraligy.

Od svých svěřenců chce profesionální přístup. „Musí se přitvrdit, jinak by se nesplnil cíl, který tady zůstává sakra dlouho," hlásí Prospal. „Chtěl bych do týmu dostat energii, nadšení a vášeň pro hru. Každý hokejista by měl jít na led s myšlenkou, že tam vletí a udělá rozdíl. Ne, že si jenom vezme dres, zúčastní se a nechá se vytleskat od šesti a půl tisíce lidí. Vždyť budějovičtí fanoušci by za ty kluky položili život. To se mojí generaci ani nesnilo."

Po výbuchu s Kladnem odešla polovina týmu. Kádr však zůstává natolik silný, aby mohl Motor dál usilovat o postup. Vždyť přišli takoví hráči jako Lukáš Endál, Zdeněk Doležal, David Gilbert nebo René Vydarený.

„Značka Motor se za poslední roky obrovským způsobem oživila a nyní to chce, aby přišla třešnička na dortu v podobě postupu do extraligy," řekl pro hcmotor.cz asistent trenéra Aleš Totter.

Momentální tip Hokej.cz na umístění po základní části: 1. místo.

Osobnost týmu – Zdeněk Kutlák

V minulé sezoně velká očekávání českobudějovických fanoušků – i přes 11 gólů – úplně a bez výhrad nenaplnil. Teď to třeba bude jinak a dvojnásobný medailista z MS dovede tým k úspěchu...

Foto: hcmotor.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (12/15): Petr Kváča s Janem Strmeněm vytvoří vyrovnanou dvojici, rozhodně jednu z nejlepších v Chance lize. Po skvělé nováčkovské sezoně loni zažil Kváča i horší chvilky, ale je mu stále teprve dvacet let. Strmeň chytá v přípravě velmi dobře, ve třech zápasech dostal jen čtyři góly. Konkurence mezi oběma brankáři by měla být zdravá, v civilu jsou totiž dobrými přáteli. 

Obránci (13/15): I po odchodu Romana Vráblíka vypadá českobudějovická obrana velmi zajímavě. Příchod Mitche Fillmana z léta 2016 se Motoru vyplácí, kanadský bek je elitním obráncem soutěže a patří k nejlepším bruslařům. Jako zásadní se může ukázat angažování Reného Vydareného, někdejšího slovenského reprezentanta a účastníka ZOH 2014. Sedmatřicetiletý veterán by se mohl zařadit k nejlepším prvoligovým bekům na přesilovky. Tak, jako se to loni povedlo Zdeňku Kutlákovi, který byl s jedenácti góly (společně s Maticem Podlipnikem) nejčastěji skórujícím obráncem soutěže. V přípravě zatím Vydarený tolik vidět není, je však známo, že starší hráči potřebují trochu více času. Dalším zadákem, který skvěle podporuje útok, je Zdeněk Čáp. V minulosti zažil v první lize i osmadvacetibodovou sezonu. Rozpačitý ročník, byť s účastí na olympiádě, má za sebou Žiga Pavlin. Oproti základní části 2016/2017 se v něm pohoršil o 25 bodů. Potenciál má nicméně velký. Mladší generaci zastupují Pavel Pýcha nebo Karel Plášil, jejichž role v týmu nemusí být malá.

Útočníci (13/15): České Budějovice možná nemají první dvě pětky tak silné jako Kladno a Jihlava, útočná síla by ale mohla být rozložena do všech čtyř formací. Motor potřebuje, aby se Miloslav Čermák po slabší sezoně vrátil do střelecké pohody a opět nastřílel kolem dvaceti branek. Na tuto metu může pomýšlet i Zdeněk Doležal, jeden z nejlepších kanonýrů první ligy za poslední tři sezony. Pověst střelce má také David Gilbert, v sezoně 2016/2017 nejlepší kanonýr francouzské ligy. Bude právě on tím rozdílovým centrem, kterého Motor tak dlouho hledá? Hodně vidět jistě bude Lukáš Endál, jenž hraje s obrovským zápalem (ne plic, ale zápalem do hry). Spolehlivým centrem, který je užitečný na obou stranách kluziště, je Roman Přikryl. Všestrannými forvardy jsou také Martin Novák nebo Martin Heřman. Po roce se na jih Čech vrátil Jakub Babka, který má za sebou povedený ročník ve druhé německé lize (49 utkání, 11+18). Zkušenosti dodají Jiří Šimánek a momentálně zraněný Rok Pajić. Na zkoušce uspěl kanadský technik Cody Bradley, u kterého si trenér Prospal cení šikovnosti v útoku, zapracovat ale podle něj musí na bránění.

Ostatní (7/10): Tréninky pod Václavem Prospalem jsou hodně náročné – nový trenér umí zvýšit hlas a chce od svých svěřenců stoprocentní přístup. Dokáže se prvoligový tým s velkými nároky poprat? V cestě za postupem poženou Motor věrní příznivci, kteří i po loňském krachu v semifinále zůstávají hladoví po hokeji. Důležité bude, aby byla atmosféra v kabině tentokrát zdravější a vytvořila se skutečně jedna parta.

CELKEM: 45/55.

Soupiska 

Brankáři: Petr Kváča, Jan Strmeň, Daniel Svoboda.

Obránci: Zdeněk Čáp, Vojtěch Doktor, Mitchell Fillman, Zdeněk Kutlák, Žiga Pavlin, Karel Plášil, Pavel Pýcha, René Vydarený.

Útočníci: Jakub Babka, Martin Beránek, Cody Bradley, Miloslav Čermák, Milan Dančišin, Jakub Doktor, Zdeněk Doležal, Lukáš Endál, David Gilbert, Martin Heřman, Martin Novák, Pavel Novák, Rok Pajić, Roman Přikryl, Jiří Šimánek, Ondřej Šulek.

Změny v kádru

Příchody: Jan Strmeň (Frýdek-Místek), René Vydarený (Mountfield), Karel Plášil (Nové Zámky), Lukáš Endál (Havl. Brod), Zdeněk Doležal (Slavia), Jakub Babka (Freiburg, GER2), Roman Přikryl (Kladno), Cody Bradley (Nitra), David Gilbert (Fehérvár, EBEL), Jiří Šimánek (Mountfield).

Odchody: David Gába (Vsetín), Ondřej Bláha (Havířov), Ondřej Kachyňa (?), Jiří Kučný (?), Filip Novák (?), Patrik Marcel (Litoměřice), Roman Vráblík (Plzeň), Luboš Rob (Vsetín), Vít Jonák (Vsetín), Vlastimil Dostálek (Jihlava), Václav Nedorost (Plzeň), Peter Galamboš (Košice), Petr Vampola (Kladno), Josef Mikyska (Benátky n/J), Filip Vlček (?), Michal Bárta (?), Lukáš Květoň (?), Jan Bárta (?), Richard Nejezchleb (?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Lukáš Endál
Endál dává do hry velké emoce a srdce, přesně to chtějí trenér Prospal i fanoušci vidět. Nepostup Havlíčkova Brodu obrečel, teď ho čeká jiná výzva.

Lukáš Endál.

Lukáš Endál. | Foto: Martin Kurfiřt

Citelný odchod – Václav Nedorost
Po týmově nepovedené sezoně se rozhodl odejít do kvalitnější soutěže a upsal se Plzni. Českým Budějovicím tak odešel nejproduktivnější hráč a autor 43 bodů.

Koho sledovat? Jiří Šimánek
V Motoru byl na zkoušce s tím, že si musí vybojovat místo v prvních dvou pětkách. Povedlo se. Bude v sezoně lídrem nejen v kabině, ale i na ledě?

Mohl by zazářit – David Gilbert
Sedmadvacetiletý Kanaďan se stal v sezoně 2016/2017 nejlepším střelcem francouzské ligy a v minulém ročníku EBEL byl s 15 góly druhým nejčastěji skórujícím hráčem Fehérváru. S podobnými očekáváními na jih Čech přicházel i Tim Crowder – a nevyšlo to. Co Gilbert?

Talent – Pavel Novák
Šestnáctiletý útočník si na začátku srpna zahrál na Hlinka Gretzky Cupu. Patří k nejnadanějším českým hokejistům ročníku narození 2002. 

Trenéři – Václav Prospal a Aleš Totter
Prospalův návrat je pro fanoušky největším lákadlem pro příští sezonu. Právě díky němu hodili za hlavu loňský výbuch a dál věří v postup. Zajímavé štace má za sebou i jeho pravá ruka Totter.

Aleš Totter a Václav Prospal.

Aleš Totter a Václav Prospal. | Foto: Martin Kurfiřt

Přípravné zápasy
Plzeň 4:1 České Budějovice
České Budějovice 2:3 Plzeň
České Budějovice 4:0 Pavlodar (KAZ)
České Budějovice 6:5pr. Linec (EBEL)
Linec (EBEL) 1:0 České Budějovice
České Budějovice 5:1 Lausitzer (NĚM2)
26. srpen – České Budějovice vs. Lausitzer (NĚM2)
27. srpen – České Budějovice vs. Chabarovsk (KHL)
5. září – České Budějovice vs. Prostějov

Chronologická umístění
2011/2012 – ELH (6. místo)
2012/2013 – ELH (9. místo, přesun licence do Hradce Králové)
2013/2014 – 11. místo
2014/2015 – 2. místo
2015/2016 – 3. místo 
2016/2017 – 1. místo
2017/2018 – 3. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz