PREVIEW: Plzeň potkaly citelné odchody, ale má i velké posily

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

10. září 2018, 15:47

Marek Hedbávný

Plzeňští hokejisté v minulém ročníku zářili, předváděli krásný ofenzivní hokej a vyhráli základní část. Po zisku bronzových medailí však úspěšný tým přišel o několik opor.

„Bohužel nás potkalo dost odchodů, hlavně ztráty Davida Skleničky, Michala Moravčíka a Tomáše Mertla byly velké," přiznává sportovní manažer Tomáš Vlasák. Do zámoří pak odešel brankář Miroslav Svoboda a obránce Petr Kadlec ukončil kariéru.

Na střídačce navíc skončil Martin Straka. „Rozhodl se, že u mužstva jako trenér skončí. Láďa Čihák pro nás znamenal logickou volbu. Pracuje výborně, příležitost si jednoznačně zaslouží. Nastal čas, aby se posunul a převzal odpovědnost," zdůvodnil Vlasák.

I přes zmíněné ztráty zůstává Plzeň jedním z favoritům na titul. „Věřím, že jsme tým vhodně doplnili a dokážeme navázat na loňskou sezonu," hlásí útočník Milan Gulaš, který nastupuje v první lajně vedle posil Václava Nedorosta a Jiřího Novotného. Dalšími novými tvářemi v útoku jsou Vojtěch Němec nebo Jan Eberle.

Milan Gulaš před sezonou

Jaké jsou tedy týmové ambice? „Musíme respektovat sílu soupeřů. Soutěž bude vyrovnaná a v úvahu musíme vzít i skutečnost, že se třeba vyšvihne nějaký černý kůň. Byli bychom rádi, kdybychom to byli my," doufá Vlasák. „Ovšem půjdeme postupně. Základním cílem je, abychom se pohybovali na pozicích pro play off. Pak uvidíme."

Podobně hovoří i Milan Gulaš: „Každý extraligový hráč by měl mít jediný cíl: vyhrát pohár. Říct to takhle před sezonou je ale velice těžké. Vždy je lepší si dávat postupné cíle – tím prvním je dobře odstartovat a zachytit začátek extraligy. Pak si tuhle herní pohodu udržet, aby nebyly nějaké velké výkyvy a krize, a postoupit do play off. A tam prodat všechnu práci, kterou jsme udělali během letní přípravy. Je to i hodně o štěstí – doufejme, že ho budeme mít víc než na jaře."

Tip hokej.cz na umístění po základní části: 5. místo.

Osobnost týmu – Milan Gulaš

Gulaš zažil v minulém ročníku výrazné individuální úspěchy: byl nejproduktivnějším hráčem základní části (61 bodů), třetím nejlepším střelcem (23 gólů) a v deseti zápasech play off dal sedm branek. I proto získal na galavečeru Tipsport extraligy cenu pro nejlešího hráče sezony. 

Foto: hcskoda.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (9/15): Dominik Frodl by mohl patřit k nejmladším brankářským jedničkám v soutěži – je mu 22 let. V přípravě si dobře vedl i o deset let starší Dmitrij Milčakov. Běloruský gólman chytal poslední dvě sezony v domovské nejvyšší soutěži, předtím byl dvojkou v KHL. Jako náhradník se objevil i na několika světových šampionátech. Bude tahle zajímavá a nově složená dvojice fungovat? Předchozí brankáři nastavili laťku vysoko...

Obránci (10/15): Plzeň se musí vyrovnat s odchodem tří klíčových obránců: reprezentanti Michal Moravčík s Davidem Skleničkou zamířili do Montrealu, Petr Kadlec se už necítil jako rozdílový hráč a ukončil kariéru. Posily zatím přišly dvě: dosavadní opora českobudějovické obrany Roman Vráblík a osmadvacetiletý Američan Conor Allen, který loni nastupoval v AHL a v německé DEL. Druhým americkým bekem je Nick Jones, jenž zakončil loňskou základní část se šesti góly. Důležitější roli dostanou mladíci Lukáš Kaňák a David Kvasnička. Z bohatých zkušeností bude těžit Lukáš Pulpán. Do klíčové role by se mohl posunout slovenský reprezentant Peter Čerešňák, který zaujal čtyřmi body na letošní olympiádě. Nejznámějším jménem v obraně zůstává Jakub Kindl, bývalý hokejista Detroitu a Floridy. Plzeňští beci nebyli v minulé sezoně moc produktivní, o kanadské body se starali hlavně útočníci. Podobný příběh se dá očekávat i letos. 

Útočníci (12/15): Plzeň má mimořádný útok. Tahouny budou jihočeští rodáci Milan Gulaš, Václav Nedorost a Jiří Novotný. Poslední jmenovaný je u indiánů prozatím na měsíčním hostování. Mezi extraligové hvězdy se může zařadit tvořivý David Stach. Do reprezentace už nakoukl také Miroslav Indrák, který dal v každé z posledních tří základních částí alespoň 14 gólů. A to je mu teprve 23 let! Obrovskou porci zkušeností mají Ondřej Kratěna a Jaroslav Kracík. Zajímavou posilou je Jan Eberle, jehož ztrátu považuje generální manažer Olomouce Erik Fürst za citelnou. Eberle byl v minulém ročníku třetím nejproduktivnějším Kohoutem. Parádní akvizicí je Vojtěch Němec, jehož šikovné ruce mohou rozhodnout třeba samostatné nájezdy. Po hostování v Jihlavě a zkoušce v Hradci Králové se na západ Čech vrátil Petr Straka, jenž má zajímavý potenciál. Defenzivní úkoly vyřeší Miroslav Preisinger. Spolehlivé výkony odvádí Denis Kindl. A pak je tu zástup talentovaných mladíků v čele s Petrem Kodýtkem, Jakubem Pourem či Matyášem Kantnerem. Plzeňský útok přitom není nafukovací...

Ostatní (7/10): Plzeň bude obhajovat vítězství v základní části – a vzhledem k vyrovnanosti soutěže není nic nemožné. V týmu nechybí zkušenosti, zastoupena je střední generace a o slovo se hlásí i dravé mládí. Mnoho hráčů má to nejlepší stále před sebou: hokejisté jako Stach, Indrák, Kvasnička či Kodýtek se budou nadále zlepšovat a plzeňští fanoušci se od nich mohou dočkat velkých věcí.

CELKEM: 38/55.

Soupiska 

Brankáři: Dominik Frodl, Kristian Kolář, Dmitrij Milčakov.

Obránci: Conor Allen, Peter Čerešňák, Nick Jones, Lukáš Kaňák, Jakub Kindl, David Kvasnička, Lukáš Pulpán, Roman Vráblík.

Útočníci: Jan Eberle, Milan Gulaš, Miroslav Indrák, Matyáš Kantner, Denis Kindl, Petr Kodýtek, Jaroslav Kracík, Ondřej Kratěna, Václav Nedorost, Vojtěch Němec, Jakub Pour, Miroslav Preisinger, David Stach, Petr Straka.

Změny v kádru

Příchody: Dominik Frodl (Slavia), Dmitrij Milčakov (Junosť Minsk, BĚL), Conor Allen (Wolfsburg, DEL), Roman Vráblík (Č. Budějovice), Jan Eberle (Olomouc), Petr Straka (Jihlava), Václav Nedorost (Č. Budějovice), Vojtěch Němec (Kometa), Jiří Novotný (Toljatti, KHL).

Odchody: Miroslav Svoboda (Nashville, NHL), Alexandr Hylák (?), Petr Kadlec (konec kariéry), David Sklenička (Montréal, NHL), Michal Moravčík (Montréal, NHL), Tomáš Mertl (Kunlun, KHL), Jan Schleiss (Vítkovice), Tomáš Kubalík (Crimmitschau, DEL2), Tomáš Vracovský (?), Matěj Chalupa (Mountfield), Ryan Hollweg (?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Vojtěch Němec
Němec hrál na jaře 2017 důležitou roli při cestě Komety za mistrovským titulem. Adaptace v Plzni mu podle skvělých výkonů v přípravě zjevně nedělá problémy. 

Foto: hcskoda.cz

Citelný odchod – Miroslav Svoboda
Plzeňský útok by i po odchodu Tomáše Mertla mohl zůstat podobně nebezpečný, jako tomu bylo v minulé sezoně. Otázkou je obrana i post brankáře, kde začíná nová gólmanská dvojice. Frodl byl nicméně v první lize fantastický a pro tým by mohl být podobnou oporou jako Svoboda.

Koho sledovat? David Stach
Výborné výkony odváděl už loni a dostal se do reprezentace. Teď by mohl Stach zazářit ještě víc a říct si o pravidelné místo v národním týmu. V přípravě si věřil a předváděl krásné akce. Na rekordmana druhé nejvyšší soutěže (v roce 2016 překonal počin Václava Prospala v počtu bodů za základní část) je krásný pohled, jeho styl prostě baví. 

Mohl by zazářit – Dominik Frodl
Marek Mazanec, Matěj Machovský a Miroslav Svoboda – Plzeň měla v posledních letech v brance velkou oporu. Velký potenciál má i Dominik Frodl, jeden z nejlepších hráčů Chance ligy za poslední dva roky. Zvládne přechod do vyšší soutěže podobně bravurně jako Svoboda?

Talent – David Kvasnička
Plzeň přišla během léta o sehrané útočné trio, které táhne reprezentační osmnáctku. Filip Přikryl, Radek Mužík a Martin Lang se vydali do zahraničí. Dravé mládí nicméně na plzeňské soupisce nechybí – o nominaci na juniorské mistrovství světa se chce poprat obránce David Kvasnička, mimo jiné člen zlaté party z Memoriálu Ivana Hlinky 2016.

Trenéři – Ladislav Čihák, Jiří Hanzlík a Jaroslav Špaček
Před Ladislavem Čihákem je velká profesní výzva – v 37 letech bude hlavním trenérem extraligového týmu. A ne ledajakého: Plzeň patří k adeptům na titul. K ruce bude mít legendárního obránce Jaroslava Špačka a dalšího vynikajícího beka Jiřího Hanzlíka.

Foto: Jan Štěpánek, hcskoda.cz

Přípravné zápasy a Liga mistrů
Plzeň 4:1 České Budějovice
České Budějovice 2:3 Plzeň
Karlovy Vary 5:3 Plzeň
Plzeň 5:2 Karaganda (VHL)
Klatovy 2:8 Plzeň
Plzeň 3:2 Lugano (ŠVÝ)
Plzeň 4:2 Jyväskylä (FIN)
Jyväskylä (FIN) 2:6 Plzeň
Lugano (ŠVÝ) 2:3 Plzeň

Chronologická umístění
2011/2012 – 3. místo
2012/2013 – 1. místo
2013/2014 – 5. místo
2014/2015 – 9. místo
2015/2016 – 3. místo
2016/2017 – 8. místo
2017/2018 – 3. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz