Příležitostí už nemusí být tolik, tvrdí Vrána. Po 4 letech chce na MS!

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

30. března 2017, 13:08

Václav Jáchim

Národní tým se mu delší dobu vyhýbal, především tedy ze zdravotních příčin. Petr Vrána měl docela smůlu na zranění či různé komplikace, v letošním play off koupil pukem do obličeje, navíc ho zlobil kotník. Trenér Jandač dal lídrovi Sparty prostor k odpočinku a rehabilitaci, kapitán poslední bronzové dvacítky z mistrovství světa se dal dohromady a ve čtvrtek s elitním týmem poprvé trénoval. "Cítím se slušně, je to dobrý. Pusa drží, to hlavní se hojí," ukazuje na rty a zuby. "A kotník také snad v pořádku. Problém tam byl delší dobu, ale nemělo by se jednat o nic závažnějšího."

Klubový ročník skončil pro Vránu zklamáním. I fyzickou bolestí. Sparta jednak zhasla bleskovým způsobem v sérii s Kometou, někdejší hokejista New Jersey, Chabarovsku, Atlantu nebo třeba Brynäs Gävle jednak léčil bolestivě nastřelenou oblast úst. "Ve druhém střídání posledního zápasu s Kometou jsem dostal pukem a byl tehdy docela mimo. Koupil jsem ránu přímo do obličeje a necítil se moc dobře," popisuje.

Měl jsem to nateklé a bral antibiotika. Ale budu v pohodě

Trenér Jandač o Vránovi uvažoval delší dobu, konstruktivní šikula měl nastoupit už na Švédských hrách. Ale tehdy jeho start zhatily zdravotní potíže. Tentokrát nikoli. Petr prý neměl pochybnosti, jestli bude včas fit a zahájí přípravu na šampionát. "Šel jsem na vyšetření. A když se ukázalo, že to bude v pohodě, řekl jsem si, že do toho půjdu. Reprezentovat chci, jen bylo třeba dát se dohromady." Šlo o hodně bolestivé zranění. "Měl jsem to nateklé a bral antibiotika, všechno se zahojilo celkem dobře," klepe pomyslně na dřevo.

Jakmile Sparta vypadla z play off, dal si Vrána pár dní pohov. "Byl tam vyloženě odpočinek. Jel jsem domů do Šternberka, s rodinou jsme byli jeden den v Luhačovicích. Jinak nezbyl v podstatě na nic čas. Absolvoval jsem vyšetření, podle toho jsem se pak rozhodoval, co bude dál. Nechtěl jsem jezdit nikam mimo, protože kdybych měl posléze doplnit nároďák, tak ať nejsem někde daleko." Fyzické šrámy postupně odezněly, vztek ze sportovního nezdaru přetrvává. "Jasně, zklamání je. Protože šance tam byla. Ale nezvládli jsme to. Prohrát 0:4 na zápasy, to pro nás bylo kruté. Nic jednoduchého. Pokud by nás někdo vyřadil 3:4, řeknete si – že rozhodoval sedmý zápas. Ale takhle? Nic moc."

Místo Sparty hraje semifinále Kometa, která ve středu začala úvodním skalpem Mountfieldu. "Samozřejmě člověka napadne, že tam mohl být také. Ale Brno proti nám hrálo, co mělo. Oni nás v  důležitých momentech přehráli a zaslouženě postoupili," uznává. Pražané spadli do obří frustrace, ovšem Vrána se přes ni dokáže přenést. A zápasy play off dál pozoruje v televizi. "Není to, že bych čekal a vyloženě si pustil televizi od začátku. Ve středu jsem viděl dvě třetiny utkání Hradce s Kometou, předtím i první kolo baráže. Když ta možnost je, zápasy sleduju.," potvrzuje.

Sparta je velkoklub. Prohrát čtvrtfinále 0:4 na zápasy, to není OK

Rodák ze Šternberka, který ve středu oslavil 31. narozeniny, teď myslí na národní tým. "Spoustu kluků znám, proti jiným jsem hrál. Moc jsem se na nároďák těšil," přiznává. Vrací se téměř po třech a půl letech, mezistátní hokej dal naposledy v listopadu 2013 na turnaji Karjala. "Ježiš, to už je docela dlouhá doba," zakroutí hlavou. "Minulou sezonu jsem byl skoro celou zraněný, předtím v Rusku jsem měl na začátku rameno." Teď se neduhů zbavil a udělá maximum, aby se probil na šampionát.

Tenhle turnaj okusil zatím jen jednou, za trenéra Hadamczika ve Stockholmu 2013. "Myslím, že to je lákadlo pro každého. Nikdo by se do přípravy nezapojoval, kdyby si myslel, že nemá na turnaj šanci. Já měl sezonu docela krátkou. Když už jsme takhle vypadli, proč si to neprodloužit, ačkoli z toho mohou vyjít až další dva měsíce. Říkal jsem si, že těch příležitostí už nemusí být tolik. Tak proč to nezkusit," říká upřímně.

A co bude dál z hlediska klubového angažmá? "Na Spartě mám dál smlouvu, takže nic neřeším. Bude to stejné jako letos," poví. Po letošním nezdaru v play off proběhnou v organizaci změny, první už nastaly. Jiří kalous už není sportovním manažerem, skončili asistenti Zdeněk Moták a Jiří Veber. "Včera jsem zachytil informaci od Petra Břízy, který vyjádřil velkou nespokojenost. Což se dá pochopit. Sparta je velkoklub, prohrát čtvrtfinále 0:4 na zápasy, to není OK," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz