Přímo z kotle: Fanzóna v Paříži prostě chybí

Foto: Michal Eger

12. května 2017, 13:59

Roman Kučera

Hokejoví fanoušci jsou většinou družní a nedělá jim problém spolu popít a poklábosit. A to nejen v rámci své země, ale i napříč národy. Je tedy běžné spolu vidět Čechy s Němci, Francouze se Švýcary a jednou dokonce byli údajně spatřeni, jak se spolu baví Finové se Švédy, ale někteří znalci toto pozorování zpochybňují.

Během hokeje v hale ovšem na tyto aktivity není moc času, přece jen hokej má přednost. Proto je ideálním místem, kde se spolu pobavit a popít, takzvaná fanzóna.

Foto: Roman Kučera

Fanzóna, německy Fandorf, jinde též Fan village, nebo hezky česky fanďák, je místo, kde je spousta stolů, židlí, stánků s občerstvením, množství televizních obrazovek, někdy i koncertní pódium. Dá se tam dívat na hokej, ale hlavně tam nesmí chybět pivo. Některé party fanoušků tam tráví většinu času, protože jim zde nic nechybí.

Bohužel v Paříži byla z bezpečnostních důvodů fanzóna zrušena bez náhrady. V tak obrovském městě se fanoušci rozptýlí a ztratí. Přispívá k tomu i fakt, že v hale samotné stojí pivo 10 eur, ovšem to pivo je – nealkoholické!

Není divu, že se skupiny fanoušků ihned po zápase rozprchnou hasit žízeň, ale nemají se kde scházet. Podle našeho průzkumu jim to je líto, ale to je asi tak všechno, co s tím mohou dělat. „Chodíme, kam se dá, ale večer už jedeme domů,“ řekli mi v pondělí parťáci z Jistebníku.

Pohled z českého kotle: Nechte nás fandit! »

Ve všední dny ochozy v hale prořídly. Velká část fanoušků odjela do své vlasti. Finové, Norové i Švýcaři. Na čtvrteční zápas Česka s Norskem tu z víkendové sestavy nezbyl skoro nikdo, ale přijela asi stovka posil na čtvrtek a pátek. Norové urputně bránili a Haugena nešlo v normální hrací době překonat. Fanoušci za západní brankou však nerezignovali a nepřestávali povzbuzovat. Vítězný gól v prodloužení si dokázali pořádně užít.

Foto: Roman Kučera

K našim soupeřům Norům se zde v Paříži váže další legenda. Každému týmu, který vstřelí gól, zahrají nějakou národní písničku. Čechům letos hrají "Zavolejte stráže", oblíbený to hit českých milovníků hokeje. Norům, kteří zde nemají špatné výsledky, hráli na začátku MS písničku, kterou zde málokdo znal, dokonce ji neznali ani sami Norové a nepřidávali se.

Českému fotografovi Egimu proto v neděli došla trpělivost a infiltroval se do norského kotle. Počkal si na gól a spustil notoricky známý popěvek "Heia Norge å, å". Norové se okamžitě přidali a chorál rozezněl halu Bercy. A světe div se, od té doby po norských gólech pouštějí z aparatury "Heia Norge.." Možná je to jen náhoda, ale možná zde v Paříži došlo k dalšímu případu, kdy český um a důvtip přispěl k úspěchu borcům z jiných zemí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz