Prioritou byla cizina, ale vystřízlivěl jsem, tvrdí Štěpánek. Zůstává volný

Foto: František Géla, frantisekgela.cz

29. srpna 2016, 9:37

Jan Šimek

Na konci loňského roku opustil Čerepovec a zamířil vstříc švýcarskému angažmá. S Bernem se na poslední chvíli probil do play off, které po neskutečném tažení celé ovládl a alpskou pohádku zakončil ziskem titulu. Kde bude pokračovat nyní, zůstává velkou neznámou. Mluvilo se o zájmu Chomutova, nebo Mladé Boleslavi. Ve hře bylo i Dynamo Minsk. Na konci srpna je však český brankář Jakub Štěpánek stále bez práce.

Připravuje se s Vítkovicemi. V pátek si odskočil na trénink do nedaleké Opavy, kde absolvoval trénink pod vedením brankářského experta Rostislava Haase, jenž nyní dělá v opavském klubu šéftrenéra. „S Vítkovicemi stále trénuji. Jsem rád, že alespoň mohu být na ledě. Teď v létě, kdy všechny týmy už začaly, je těžké shánět tréninkovou skupinu nebo volný led, protože všude je obsazeno. Jsem rád za každou možnost. Teď jsem jednu takovou dostal od Rosti Haase, že jsem tady mohl přijet a zatrénovat si,“ přiznává Jakub Štěpánek.

Společně s trenérem brankářů Haasem se potkali v pražském Lvu a následně i Čerepovci. Spolupracují ale stále. „V kontaktu jsme byli pořád, dneska to není problém. Samozřejmě mě zajímalo, jak to funguje v Čerepovci i po mém odchodu. S Rosťou jsme v kontaktu i během léta. I proto jsem mu zavolal, jestli by nebyla možnost jít tady na led a on mi vyšel vstříc,“ vysvětluje třicetiletý borec.

V Čerepovci od letošního ročníku nově působí jiný český gólman – Jakub Kovář. O angažmá v Severstalu spolu hodili řeč. „Volal mi a třeba i Ondrovi Němcovi. Poradil jsem mu, že když bude chytat dobře, tak to bude super, ale jinak ne (směje se). To je však více méně všude,“ usmívá se zkušený gólman.

Švýcarsko? Nejkrásnější období kariéry a zážitek na celý život

Loňskou sezonu Štěpánek zahájil v Čerepovci, pak se přesunul do švýcarského Bernu, se kterým dokráčel až k titulu. „Nakopli jsme to. Bylo to nejkrásnější období mé kariéry, i přesto, že jsem tam byl pouze čtyři měsíce. Mrzí mě, že jsem tam nemohl zůstat, ale bylo to něco neskutečného. V základní části jsme se pořád nemohli rozjet, neustále jsme remizovali a prohrávali v prodloužení nebo na nájezdy. Nakonec jsme do play off doskákali, dobře se to naladilo a už nás nikdo nezastavil. Byl to samozřejmě zážitek na celý život,“ popisuje.

Se svým švýcarským týmem postoupil do vyřazovacích bojů z posledního osmého místa. Ve čtvrtfinále zdolali hokejisté Bernu vítěze základní část z Curychu hladce 4:0 na zápasy, pak odstavili Davos v poměru 4:1 na zápasy a stejně dopadlo také finále s Luganem. „Fanoušci byli nadšení. Bern je hokejové město, bylo to fantastické. Musím ale říci, že v play off jsme z dvanácti zápasů hned devět vyhráli v prodloužení nebo na nájezdy, což je hodně. Jak jsme v základní části prohrávali v prodloužení nebo na nájezdy, tady se to zlomilo. Město každý zápasem žilo víc a víc. Strašně moc fanoušků jezdilo na venkovní zápasy. Bylo to fantastické,“ vrací se mistr světa z roku 2010 k jarnímu úspěchu.

„Cizina byla dřív prioritou, ale potom jsem trochu vystřízlivěl. Čekal jsem, že touto dobou už budu mít někde podepsáno. Realita je však jiná.“

Bern je vyhlášenou hokejovou baštou. Na domácí zápasy pravidelně chodí plný dům, tamní aréna pojme přes 17 tisíc diváků a průměrné návštěvy má Bern pravidelně nejvyšší v celé Evropě. „To bylo fantastické. Nic podobného jsem nezažil. Také v Petrohradu jsou pěkné návštěvy, chodí tam dvanáct nebo třináct tisíc fanoušků, což je super, ale ve Švýcarsku fanoušci pořád fandí. Mají jinou mentalitu. Bylo to úplně super, jedno z mých nejlepších angažmá,“ rozplývá se Štěpánek.

Spokojen byl i mimo hokejovou stránku. „Bern je nádherné město. Všude je zeleň, hodně přírody. Je tam pohodový a klidný život. Všichni respektují jeden druhého a nikdo se na nikoho nepovyšuje. Nikde jinde jsem to nezažil. Po osobní stránce jsem byl maximálně spokojený a myslím si, že i rodina si to užívala. Švýcarsko bylo jednou z mých priorit, ale je ohromně těžké se tam dostat,“ soudí.

Čekal jsem, že budu mít podepsáno. Všechno je otevřené

Bern už dříve podepsal Genoniho, takže v klubu pokračovat nešlo. Problémem jsou ve Švýcarsku také přísné kvóty pro cizince. Navzdory tomu se čekalo, že Štěpánek zůstane v cizině. Situace se ale postupem času změnila.

„Cizina byla dřív prioritou, ale potom jsem trochu vystřízlivěl. Čekal jsem, že touto dobou už budu mít někde podepsáno. Realita je však jiná. Teď musím pečlivě zvážit a promyslet každou nabídku, která přijde. Uvidíme co bude dál, nemůžu už nic vyloučit,“ tvrdí. „Všechno je ještě otevřené. Nikde jsem zatím nepodepsal, takže se stále snažím trénovat individuálně, abych byl připravený, kdyby se někdo ozval,“ dodává jedním dechem gólman s reprezentačními zkušenostmi. 

Být na konci srpna stále angažmá, není nic příjemného. Není z toho Štěpánek nervózní? Nebojí se, že zůstane na ocet? „Čím víc čas postupuje, možná o tom více přemýšlím. Zase na druhou stranu, po šesti nebo sedmi letech jsem v létě doma a užívám si to. Mám rodinu, takže trávím čas s ní. Z tohoto pohledu je to samozřejmě pohodlnější,“ dodává na závěr Jakub Štěpánek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz