Příprava odstartovala! Piráti přehráli ruský Omsk, Vampola srazil Rytíře

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

29. července 2016, 20:10

Václav Jáchim

Konec nekonečným tréninkům, právě odstartovaly přípravné zápasy extraligových klubů i týmů WSM Ligy před novou sezonou. A byl to pořádný hukot! Nejcennějšího výsledku dosáhli hokejisté Chomutova, kteří na svém ledě přejeli ruský Omsk. První skalp mají v kapse také Mladá Boleslav a Kometa, naopak premiéra se nepovedla Plzni - duelu na západě Čech jasně vládl ruský Jekatěrinburg. Neuspěl ani Zlín, svěřenci trenéra Vlacha nestačili na Slovan Bratislava.

Ruský Omsk, za který do zápasu nenastoupil brankář Dominik Furch, je v Chomutově na letním soustředění a zápasy se mu zatím nedaří. Ve středu Avangard podlehl Jekatěrinburgu, tentokrát neuspěl proti Pirátům. Výběr trenéra Růžičky předvedl soustředěný výkon, v brance zářil Ján Laco. Slovenský gólman držel dlouho čisté konto, v 59. minutě ho o nulu připravil Burdasov. Nicméně na cenné vítězství Pirátů to vliv nemělo, povedený zápas v hledišti sledovalo 3744 diváků!

Omsk postrádá Vladimíra Sobotku, jenž se léčí po operaci zad a navíc vyjednává o o návratu do St. Louis. Nicméně soupiska Omsku je plná výtečných hráčů, tím spíš výsledek pro Chomutov vyniká. Trenér Kornouchov do bitvy nasadil kupříkladu někdejší hvězdu NHL Dereka Roye, ruského mistra světa Jevgenije Medvěděva nebo dvojici švédských beků  Erik Gustafsson - Johan Ahnelöv. Omsk čeká příští týden turnaj Mountfield Cup v Hradci Králové, kterého se zúčastní také domácí Mountfield HK, Pardubice a ruská Ufa.

Plzeň doma padla, Jekatěrinburg rozhodl ve druhém dějství

Úvodní přípravné klání naopak nevyšlo Plzni. Škoda na svém ledě vyzvala ruský Jekatěrinburg, který v západočeské metropole zvolna končí kemp. Účastník KHL ve středu zdolal Omsk a neměl problém ani s domácím výběrem. Trenéři Straka s Čihákem nasadili hodně mladých hráčů, domácí se drželi statečně zhruba do poloviny zápas. Pak ovšem inkasovali tři branky v rychlém sledu, prostředí dějství ztratili hrozivým poměrem 1:5 -  a o výhře Avtomobilistu nebylo pochyb. pro Škodu je pozitivní snad jen to, že se daří Dominikovi Kubalíkovi. Nejlepší střelec minulé základní části Tipsport extraligy zaznamenal dva góly.

Přípravy tuzemských klubů: Soupeři z KHL i Liga mistrů

Na soupeře z ruské Kontinentální ligy narazil také Zlín, svěřenci trenéra Vlacha měřili síly se Slovanem Bratislava. Kouč Miloš Říha se vrátil do prostředí, které z minulosti dobře zná. Česká legie Slovanu nebyla kompletní, chyběli útočníci Valský a Nedorost, prostor naopak dostali někteří mladší slovenští hokejisté. Hráči Zlína sokovi srdnatě čelili, do vedení je dostal navrátilec Miroslav Blaťák, na 2:2 pak v 50. minutě vyrovnal Pavel Kubiš. Nicméně hosté následně strhli výsledek na svoji stranu, vítěznou trefu zaznamenal Tibenský. Premiérový gól v barvách Slovanu hřeje někdejšího juniorského reprezentanta Lukáše Vopelku.

Kometa přetlačila Třebíč, Vampola zachránil Boleslav

První utkání nové sezony mají za sebou hráči Komety Brno, kteří se představili na ledě Třebíče - s tamní Horáckou Slavii úzce spolupracují. Kometa dokráčela k vítězství 3:2, ovšem domácí v závěru dotírali. V barvách hostujícího týmu se střelecky prosadil reprezentant do 18 let Martin Nečas, chytal ještě mladší gólman Lukáš Dostál. V průběhu zápasu se s bohatou kariérou oficiálně rozloučil dlouholetý třebíčský obránce Rostislav Malena, jemuž vedení Horácké Slavia za věrné služby slavnostně poděkovalo.

Už před obědem se hrálo v Mladé Boleslavi, kam přijeli kladenští Rytíři. Premiéra v novém dresu se povedla Petr Vampolovi, mistr světa 2010 přišel do Bruslařského klubu z Liberce a v utkání se uvedl dvěma góly i jednou nahrávkou. Vampola si připsal navíc rozhodující trefu utkání, v čase 59:58 překonal Cikánka a pro Mladou Boleslav zajistil vítězství. Mezi svěřenci trenérů Výborného a Jelínka se objevil rovněž finský brankář Tuomas Tarkki, domácí v polovině utkání vedli o dva góly, ovšem hosté dokázali vyrovnat - na 3:3 vyrovnával při power play Cetkovský. Poslední slovo měl ale nakonec zmíněný Vampola.

Výsledky pátečních přípravných utkání:

BK MLADÁ BOLESLAV - RYTÍŘI KLADNO 4:3 (1:1, 2:1, 1:1).
Branky: 20. a 60. Vampola, 22. Urban, 30. Stříteský - 7. Drtina, 40. Kehar, 60. Cetkovský.

PIRÁTI CHOMUTOV - AVANGARD OMSK 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Branky: 16. Poletín, 19. Růžička, 44. Chrpa - 59. Burdasov.  

SK HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ - HC KOMETA BRNO 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Branky: 5. Přibyl, 56. Kristl - 4. Raška, 22. Nečas, 38. Mrázek.

HC ŠKODA PLZEŇ - AVTOMOBILIST JEKATĚRINBURG 2:6 (0:1, 1:5, 1:0)
Branky: 37. a 46. D. Kubalík - 35. a 36. Mingalejev, 5. Žuravljov, 24. Torčeňuk, 34. Timašov, 39. Romanov.

PSG ZLÍN - HC SLOVAN BRATISLAVA 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)
Branky: 3. Blaťák, 50. Kubiš - 14. Vopelka, 43. Zigo, 52. Tibenský.

HC BENÁTKY NAD JIZEROU - NĚFŤANIK ALMETĚVSK 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky: 38. Kolman - 44. Bajkejev, 47. Jadrojec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz