Probouzí se nejlepší liga světa! Na co se v nové sezoně NHL těšit?

Zdroj: foxsports.com

7. října 2015, 8:57

David Jahoda

Všechny hokejové ligy světa už dávno běží na plné obrátky, kromě jediné – NHL! Dlouhá letní pauza už dospěla do svého konce, proto se i nejlepší hráči světa mohou konečně pustit do svého řemesla. NHL startuje ze středy na čtvrtek prvními zápasy a je nad slunce jasné, že bude znovu o co stát. Web hokej.cz pro vás vypíchl nejzajímavější události a novinky, na které se v novém ročníku NHL můžete těšit.

Češi na jiné adrese. Bude se jim dařit?

Před každou sezonou se týmy NHL přetahují o ty nejlepší dostupné hráče, potažmo se snaží svůj tým vylepšit nějakou promyšlenou výměnou. Ne jinak tomu bylo i letos a přestupy se nevyhnuly ani českým hokejistům. Voráček ve svém týmu Philadelphia Flyers přivítal krajany brankáře Neuvirtha a obránce Gudase. Druhého jmenovaného získala Philadelphia už před koncem minulé sezony, kvůli zranění ale řízný bek dres Flyers ještě neoblekl. Zajímavé bude sledovat také počínání Michaela Frolíka v Calgary Flames, kde doplnil Hudlera se Šmídem. Ostřílený obránce Marek Židlický pak těsně před startem přípravných utkání kývl na nabídku NY Islanders. Působiště změnily před novou sezónou NHL i další krajánci, jiní se s nejlepší hokejovou ligou světa rozloučili nebo nesložili úspěšně zkoušku u některých z týmů.

Češi, kteří v NHL změnili tým:
Michal Neuvirth (B): New York Islanders > Philadelphia Flyers
Radko Gudas (O): Tampa Bay Lightning > Philadelphia Flyers
Zbyněk Michálek (O): St. Louis Blues > Arizona Coyotes
Marek Židlický (O): Detroit Red Wings > New York Islanders
Michael Frolík (Ú): Winnipeg Jets > Calgary Flames
Jiří Tlustý (Ú): Winnipeg Jets > New Jersey Devils
Tomáš Fleischmann (Ú): Anaheim Ducks > Montreal Canadiens

Neuspěli na zkoušce:
Jan Hejda (O): Colorado Avalanche > Chicago Blackhawks
Martin Havlát
(Ú): New Jersey Devils > Florida Panthers

Opustili NHL:
Tomáš Vincour (Ú): Colorado Avalanche > Sibir Novosibirsk (KHL)
Martin Erat (Ú): Arizona Coyotes > Avangard Omsk (KHL)

Zdroj: calgarysun.com, philadelphiaflyers.cz, zimbio.com

Zdroj: calgarysun.com, philadelphiaflyers.cz, zimbio.com

Jágr? Historické žebříčky se budou třást v základech

Každý fanoušek má svůj oblíbený tým, oblíbeného hráče, je však zřejmě málo těch, kteří by při sledování NHL přehlíželi počínání Jaromíra Jágra (na snímku). Český útočník, který v únoru oslaví již 44 let, bude v nejlepší hokejové lize světa suverénně nejstarším hráčem. Nic to však nemění na tom, že bude nejvýraznější a nejdůležitější postavou svého týmu Floridy Panthers, který se pokusí protlačit do vyřazovacích bojů. Je ale jasné, že už nemá tělo dvacetiletého mladíka, tudíž hrozba zranění je vyšší.

 Pokud ale Jágr o něco vylepší svůj loňský bodový zápis (47 bodů), dotáhne, potažmo předežene v historickém bodování NHL detroitskou legendu Gordieho Howea. V případě, že by číslo 68 zažilo opravdu mimořádnou sezónu, ohrožena by mohla být i druhá pozice, která již dlouho patří Marku Messierovi. Vysoce pravděpodobný je i Jágrův posun v historickém pořadí střelců, jen devět tref mu chybí na čtvrtého Marcela  Dionneho, 19 gólů pak na třetího Bobbyho Hulla. Téměř jisté pak je, že se Jágr dostane do první desítky v žebříčku odehraných zápasů.

Historické bodování NHL:
1. Wayne Gretzky – 2857 B
2. Mark Messier – 1887 B
3. Gordie Howe – 1850 B
4. Jaromír Jágr – 1802 B

Historická tabulku střelců NHL:
1. Wayne Gretzky – 894 G
2. Gordie Howe – 801 G
3. Brett Hull – 741 G
4. Marcel Dionne – 731 G
5. Jaromír Jágr – 722 G

Historický žebříček odehraných zápasů v NHL:
1. Gordie Howe – 1767 Z
7. Scott Stevens – 1635 Z
8. Larry Murphy – 1615 Z
9. Ray Bourque – 1612 Z
10. Nicklas Lidström – 1564 Z
11. Jaromír Jágr – 1550 Z

Zdroj: foxsports.com

Zdroj: foxsports.com

Změny v pravidlech

Zredukovat počet zápasů, které rozhodují samostatné nájezdy, to byl hlavní cíl před novým ročníkem NHL. Nově se tak proto bude pětiminutové prodloužení hrát se třemi hráči na obou stranách, což by mělo vyhovovat dobře technicky a bruslařsky vybaveným hokejistům. A co když dojde k vyloučení? Oslabený tým o hráče nepřijde, zato protivník bude moci dosadit na led o jednoho, popřípadě dva hráče navíc.

Novinkou je také pravidlo, kdy se trenéři budou moci dožadovat ověření rozhodnutí sudích u videa, v podstatě však půjde jen o situace u vstřelených gólů. Tuto možnost bude moci využít trenér mužstva, které má k dispozici oddechový čas. V případě, že protest trenéra byl oprávněný, time-out týmu zůstává, v opačném případě o čas na poradu či oddech přichází. V posledních dvou minutách základní části a prodloužení se sporné situace budou muset přezkoumat přes video automaticky.

Zdroj: avalanche.nhl.com

Zdroj: avalanche.nhl.com

Nová éra týmů z druhé koleje

Edmonton, Buffalo či Toronto. Dlouhodobě hrají tyto celky v NHL vedlejší roli, na Stanleyův pohár se dívaly z opravdu velké dálky. Letošní ročník by měl být ale pro celky z „druhé koleje“ klíčovým. V Edmontonu a Buffalu se těší, co budou předvádět jejich první volby v draftu – Connor McDavid a Jack Eichel. Zejména na prvního jmenovaného bude upřena pozornost, v hokejových kuloárech se o něm mluví jako o novém Sidney Crosbym. Oilers, Sabres i Maple Leafs budou mít také nové kormidelníky. Buffala se chopil bývalý kouč Pittsburghu Dan Bylsma, v Edmontonu přivítali trenéra kanadských mistrů světa z Prahy Todda McLellana a Toronto odteď povede podle mnohých nejlepší kouč NHL Mike Babcock, který vedl deset let Detroit. Který z těchto celků udělá letos největší kus práce?

Zdroj: sportsnet.ca

Zdroj: sportsnet.ca

Noví favorité

Obhájí hokejisté Chicaga Blackhawks Stanley Cup? Hokejoví experti v zámoří dávají větší šanci jiným celkům. Velice ambiciózně vypadá letos Dallas, právě tam se přestěhovali loňští vítězové stříbrného grálu útočník Sharp s obráncem Oduyou. Stars navíc disponují možná nejlepším brankářským tandemem, branku budou totiž hájit Finové Lehtonen a Niemi. Příliš velké kurzy nejsou vypsané ani na Detroit. Mužstvo, které se vyřazovacích bojů zúčastnilo 24 krát v řadě, v létě posílilo o útočníka Richardse a ofenzivně laděného beka Greena. K tomu připočítejte stále rozvíjející se útočníky Tatara s Nyguistem a silné brankářské duo Howard-Mrázek. Tip, že to Detroit letos dotáhne daleko, nemusí být zase tak scestný. O slovo se však hlásí i jiní… Anaheim Duck, New York Rangers nebo Tampa Bay Lightning.

Zdroj: sportdfw.com

Zdroj: sportdfw.com

Crosbyho nový parťák

Loňská sezóna v podání pittsburghských tučňáků nebyla úplně podle představ fanoušků, hráčů ani vedení klubu. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2009 se jen o chlup prodral do play-off, tam ale hned v prvním kole vypadl. Dostat Pittsburgh opět do pozice jednoho z favoritů by měl pomoci Američan Phil Kessel. Ten v minulé sezoně v dresu Toronta ztratil ze svého lesku TOP hvězdy NHL, vedle Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkin by však měl opět patřit ke špičce. V Pittsburghu věří, že je Kessel schopný po boku těchto hráčů dosáhnout na hranici 40 gólů za sezonu. Již v přípravě ukázal, že by mu letní přesun mohl sedět, ve čtyřech zápasech zaznamenal 5 bodů (3+2) a byl nejproduktivnějším tučňákem.

post-gazette.com

post-gazette.com

Ruská expanze

O své kvalitě dokázali přesvědčit v KHL i na mezinárodní scéně, prosadí se však v nejlepší lize světa? Ruské hvězdy, které doposud dělaly radost svými hokejovými kousky jen na starém kontinentu, se rozhodly zamířit do zámoří. A o koho jde? Arťemij Panarin a Viktor Tichonov dali sbohem Petrohradu a přesunuli se do týmu obhájce Stanley Cupu z Chicaga. Sergej Plotnikov se bude snažit vylepšit ofenzívu v Pittsburghu, po dvou letech se do Winnipegu vrací Alexander Burmistrov. První angažmá v NHL však získala i další známá jména, která jste zřejmě slýchávali při sledování zápasů mistrovství světa nebo Euro Hockey Tour. Hokej za mořem si vyzkouší také Jevgenij Medvěděv (Philadelphia), Sergej Kalinin (New Jersey), Anton Slepyšev (Edmonton) nebo Kirill Petrov (NY Islanders).

Zdroj: todaysslapshot.com

Zdroj: todaysslapshot.com

Program zápasů prvních třech dnů

Čtvrtek 8.10.

Toronto – Montreal
Chicago – Rangers
Calgary – Vancouver
Los Angeles – San Jose

Pátek 9.10.

Boston – Winnipeg
Buffalo – Ottawa
Tampa Bay – Philadelphia
Nashville – Carolina
St. Louis – Edmonton
Dallas – Pittsburgh
Colorado – Minnesota

Sobota 10.10.

Columbus – Rangers
New Jersey – Winnipeg
Detroit – Toronto
Islanders – Chicago
Los Angeles – Arizona
Buffalo – Tampa Bay 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz