Prospal chce v Motoru vidět vášeň pro hru: Musíme jet na plné koule!

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Dvojnásobný mistr světa Václav Prospal, jenž podstatnou část hráčské kariéry prožil v zámořské NHL, se v průběhu letošního léta ujal trenérské funkce v mateřském Motoru České Budějovice. Z ledu na střídačku si přenesl typický entuziasmus, který ho vždy provázel. Pečlivě si vybral asistenty a na své první štaci v roli hlavního kouče u seniorského týmu hodlá splnit náročný úkol – postoupit do extraligy.

Třiačtyřicetiletý rodák z jihočeské metropole už jednou pomohl budějovickému týmu s návratem mezi elitu. Bylo to v sezoně 2004 - 2005, kdy Václav Prospal při výluce NHL stanovil rekord kanadského bodování druhé nejvyšší české soutěže. Teď bude stát jako dirigent v obleku za zády svých svěřenců a společně půjdou za stejným cílem. Prospalova přítomnost vnáší do Budvar arény svěží vítr. Nikdo a nic nezůstává v klidu.

Motor přivítal Kanaďana Gilberta. Prospal zúžil kádr, končí 5 hráčů »

Po úvodním přípravném duelu v Plzni jste vyřadil z kádru pětici mladíků Krcho, Silný, Dudáček, Dosek, Káník. Asi to nebyla příjemná záležitost.
Samozřejmě není nikdy příjemné, když musíte zeštíhlovat kádr a vyřadit kluky, kteří tady pracovali celou letní přípravu. Jenom věřím tomu, že to žádný z nich nezabalí a postupně se jim podaří udělat ten krok do chlapského hokeje. Krcho a Silný zůstávají v naší juniorce, kde by měli být lídry a ukazovat týmu směr. Dosek se chystá do zámoří, u zbývajících dvou si přejeme, aby hráli někde v okolí a mohli jsme je dál sledovat.

Čeká vás další zeštíhlování?
Musíme vyřadit pár dalších hokejistů, i když nemáme nijak extrémně širokou soupisku. Někteří jsou v Motoru na try out, některé jsem ještě neměl možnost pořádně vidět na ledě, protože jsou zranění. To také není optimální a určitě jim to nenahrává. Nezvedá to jejich šance.

Čerstvě jste přivítali francouzského Kanaďana Davida Gilberta, mluví se o tříměsíční zkoušce.
Dostali jsme na něho dobré reference. Odehrál něco v AHL a ECHL, strávil nějaký čas v evropském hokeji, nastupoval v EBEL. Měl by to být rozdílový hráč. Ale pokud na to nebude mít, tak ho po týdnu nebo dvou zabalím a řeknu, nezlob se, domluvíme se na ukončení. Aby sem chodili importi a nebyli rozdíloví, to je nemusíme mít. Raději budu pracovat s mladými.

Zkoušku podstupuje další Kanaďan Cody Bradley. Toho jste si vyhlédl sám?
Ano, znám ho z dřívějška, jelikož je synem bývalého hráče Tampy Bay. Chodil jsem s ním bruslit. Když hledal práci, chodil bruslit s veterány na Floridě v Tampě, takže vím, co v něm je. On je hodně šikovný, ale potřebuje sakra přitvrdit do defenzivní práce.

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Zdá se, že se v Motoru po vašem příchodu sakra přitvrdilo, mohu-li použít vaše slova.
To se musí, jinak by se nesplnil cíl, který tady zůstává sakra dlouho. Musím říct, že druhý srpnový týden jsme zahájili mítinkem a nebyl moc příjemný. Dívali jsme se na video ze zápasu v Plzni a nebylo tam nic moc pozitivního. Naopak, když jsem to viděl znovu, ještě víc jsem se rozčílil.

Jakou máte trenérskou vizi? Co hodláte vštípit mužstvu?
Chtěl bych tam dostat energii. Nadšení. Vášeň pro hru. Každý hokejista by měl jít na led s myšlenkou, že tam vletí a udělá rozdíl. Ne, že si jenom vezme dres, zúčastní se nechá se vytleskat od šesti a půl tisíce lidí. Vždyť budějovičtí fanoušci by za ty kluky položili život. O tom se vůbec nesnilo mojí generaci. My to zažili v postupové sezoně, až když se hrálo play off. Předtím chodilo patnáct set lidí. Takže bych chtěl, aby si kluci vzali za své, že jakýkoliv zápas, každé střídání se hraje na plné koule. Ne na sto procent, ale na sto padesát. Kdykoliv vlezu na led, tak chci být rozdílový hráč. Abych se někam posunul v kariéře, chtěl dokázat něco víc a nebyl spokojený jenom s tím, že se tady hraje první liga. To je málo.

Do soutěže tedy chcete nasměrovat tým pořádně nabuzený?
Odehráli jsme první zápas, v tomto týdnu přijdou další dva. Jenom se dívám, jak hoši pracují v konfrontaci se soupeřem, dívám se, jak pracují v tréninku. V Plzni jsme postavili vcelku mladý mančaft, hlavně v obraně. Teď se zapojí další hráči. Děláme si zpětnou vazbu, díváme se na video. Hodnotíme každý trénink a snažíme se zlepšovat každým okamžikem. Musíme se zlepšovat den ode dne.

Mnohé fanoušky překvapilo, jistě příjemně, vaše angažmá v Motoru. Počítali, že jste se usadil v Americe.
My máme jako rodina dva domovy a vždycky budeme chtít, aby děti věděly, odkud je maminka s tatínkem. Přišli jsme z Českých Budějovic, máme zázemí v Hluboké nad Vltavou a tak to bude napořád. Práci jsem tady vzal díky tomu, že jsme se na tom dohodli celá rodina. Osobně mě velmi lákalo pomoct Motoru. Těm klukům ve vedení, kteří se snaží vrátit do města extraligu. Hrozně mě baví trénování. Je to nejbližší činnost, která může navázat na hráčskou kariéru. Hrát už nemůžu, nejde zastavit věk, tak jsem se vrhnul trénování.

V kontaktu se současnými šéfy jste byl delší čas?
Celých pět let od znovuzrození klubu. Dvakrát jsem odmítl trenérskou nabídku, ale teď si myslím, že si to dokázalo sednout. Přišla správná chvíle to zkusit.

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz