Průkopník Suchánek! Jako první Evropan bude pískat v NHL na plný úvazek

Foto: cbelmira.com

16. září 2018, 12:31

David Jahoda

Ještě žádný rozhodčí narozený mimo Severní Ameriku nezískal v nejslavnější hokejové lize světa NHL smlouvu na plný úvazek. Povedlo se to až českému čárovému sudímu Liboru Suchánkovi, který si v elitní světové hokejové soutěži zapískal už v 37 zápasech minulé sezony. Informaci přinesla česká mutace oficiálního webu NHL.

Když v 15 letech začínal s pískáním, cíl zapískat si jednou v NHL ani neměl. „Mým plánem bylo pokračovat v extralize a propracovat se třeba na mezinárodní turnaje,“ řekl pro českou verzi NHL.com 29letý čárový sudí. 

Obrovský sen se mu splnil už v uplynulé sezoně, premiéru si v nejlepší lize světa si odbyl 16. listopadu v utkání mezi New Yorkem Islanders a Carolinou Hurricanes, následně přidal ještě dalších 36 duelů.

Dohromady v minulém ročníku v zámoří odpískal 81, kromě těch v NHL pomáhal rozhodovat zápasy v AHL. To všechno na základně tzv. smlouvy 40-40, která přiděluje přibližně 40 utkání v NHL a stejný počet v AHL. Tento kontrakt se ale Suchánkovi nyní proměnil na plný úvazek, který ho váže už jen pro pískání zápasů v NHL!

„Byl jsem nervózní. Nevěděl jsem, jak zvládnu nejlepší ligu světa. Jestli jsem na to dost dobrý a jestli budu mít dost respektu od hokejistů,“ popisoval první zkušenosti v NHL Suchánek. Smlouva, kterou dostal jako první rozhodčí narozený mimo Severní Ameriku, ale ukazuje, že obstál.

„Nevěděl jsem, jak zvládnu nejlepší ligu světa. Jestli jsem na to dost dobrý a jestli budu mít dost respektu od hokejistů.“

 

„Chceme mít v NHL ty nejlepší. Tak proč ne Čech?“ položil řečnickou otázku Chris Edwards, manažer sudích v NHL.

Dosud jedinými Evropany, kteří si v hvězdami nablýskané lize zapískali, byli Švéd Marcus Vinnerborg a Rus Jevgenij Romasko, kteří rovněž měli smlouvu rozdělující zápasy mezi NHL a AHL. Ani jeden ale neukázal takovou zdatnost zejména, co se komunikace v angličtině týká, proto smlouvu na plný úvazek nezískali. Suchánek ale uspěl.

Poprvé o sobě dal výrazně vědět v přípravných utkáních před Světovým pohárem v roce 2016. „Všichni jsme byli spokojení s tím, jak si vedl, proto dostal smlouvu pro nižší soutěže,“ uvedl na Suchánkovu adresu Al Kimmel, ředitel pro scouting a rozvoj sudích.

Česká rozhodcovská škola tak má být na co pyšná. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz