První tým Minnesoty? Uvidíme, jak je to daleko, hlásí Jenyš. Mrzí ho dvacítky

8. července 2016, 17:14

Václav Jáchim

Doma trošku sešel z očí, za Atlantikem ale o jeho schopnostech dobře vědí. Hlavně tedy v Minnesotě, jejíž zástupci Pavla Jenyše už před rokem podepsali. Bojovník původem z Brna od té doby patří do zorného pole Wild. Někdejší hokejista Komety nechal za zády sezonu, v níž měnil kluby juniorské Ontario Hockey League. "Byla to tak trošku moje iniciativa. Poprosil jsem svého agenta Michala Sivka, jestli by to nešlo zařídit. V Sudbury to nebylo ono, naopak Niagara měla kvalitu," říká v rozhovoru pro hokej.cz.

Stalo se, Jenyš sehrál za Sudbury 24 soutěžních utkání a putoval do jiné organizace. "Byl to dobrý impuls, teď jsem rád, že to takhle dopadlo. Tým Niagary je silný, měli jsme tam deset nebo dvanáct hráčů, kteří prošli draftem. Chvilku jsme si všichni museli zvyknout, ale od poloviny sezony už jsme hráli dobře. Osobně z toho mám velmi dobrý pocit," kvituje.

Junioři IceDogs si zdatně vedli v play off. Vyhráli konferenci, pak byl ale nad jejich síly nadupaný London. "Musíme uznat, že soupeř si postup zasloužil. Snažili jsme se, bohužel to nevyšlo. Vyřazení nás samozřejmě všechny mrzelo. Když však vezmeme v úvahu celou sezonu, myslím, že je na místě spokojenost. Dlouho se hledaly ideální lajny, s klukama jsme si pak řekli, jak bychom chtěli hrát. A trenér vyhověl," přidává zajímavou informaci.

I tohle se v zámořském hokeji stává. "Kouč zkoušel všechno možné. Jakmile jsme za ním přišli s naší představou, vzal ji za svou a mužstvo tak skutečně postavil. No a nám se začalo dařit, potom už víceméně nebyl důvod k větším změnám," usmívá se Jenyš. Niagara může za rok zaútočit na ještě lepší výsledek, ovšem zda u toho bude také Pavel Jenyš, to sám netuší. "Jako ročník 1996 bych mohl na výjimku zůstat v juniorech, ale spíš by byl lepší dospělý hokej. Záleží na Minnesotě, jak se rozhodne," krčí rameny.

V OHL si vedl velmi dobře. Hlavně vyřazovací série měl vynikající. 17 bodů za osm branek a devět nahrávek v 17 zápasech, to je parádní bilance. "Bylo to způsobené tím, že jsem chodil na přesilovky a hodně hrál. Každý vám řekne, že pak se člověk prosazuje lépe," hlásí. Jednoznačně naplnil předpoklady, proč si ho vedení Wild velmi rychle pojistilo kontraktem. "Skauti o mně věděli, soutěže pořád sledují. Ale to rozhodující mám před sebou. Musíme se ukázat na hlavním kempu," uvědomuje si.

V neděli znovu vyráží do zámoří. "Máme letní kemp, což je oproti tomu hlavnímu trošku jiné. Ale vím, že i tam se mohu předvést. Budu makat naplno," slibuje. Co se stane na podzim, to zatím neřeší. Pavlův sen je ale jasný. "Chci do NHL, za tím si jdu. Nedokážu odhadnout, jak daleko mám do prvního týmu. To uvidíme. Člověk potřebuje i kousek štěstí. Počkám si, jak to v kempu dopadne. Jestli mě pošlou na farmu, nebo zase do juniorů," připomíná.

Našlápnuto má dobře. Za Atlantikem určitě. Je tu ale jedno téma, které považuje za hodně citlivé. Jmenuje se reprezentace. Ačkoli si bleskově vybojoval kontrakt v NHL a mezi kanadskými juniory se rozhodně neztratil, nehrál Jenyš ani na jednom mládežnickém šampionátu. Přišel o dvoje osmnáctky, nebyl na loňských ani letošních dvacítkách. Před MS ve Finsku se dokonce nevešel ani do širší nominace. "Už když jsem jel v létě do Kanady, v duchu jsem si říkal, že to asi zase nevyjde. Bohužel se to potvrdilo," povídá smutně.

Národní dres mu není souzený. "Kdyby byla někdy v budoucnu šance hrát za dospělý nároďák, byl bych ohromně šťastný. V juniorských kategoriích jsem bohužel příležitost nedostal, což pro mě bylo hodně velké zklamání," přiznává. Raději rychle otáčí list. "Soustředím se na svůj hlavní cíl, tedy na NHL. Chci se prosadit v zámořském hokeji," zdůrazňuje. Aby byl v pohodě, polyká dávky letní přípravy. "Loni jsem ji dělal sám, teď mám kondičního kouče. A mnohem častěji chodím na led. Věřím, že mi to do sezony pomůže."

Po dvou letech za Atlantikem je jiným hokejistou než dřív. "Zocelilo mě to, kanadský hokej se od naší extraligy hodně liší. Ale to vám řekne každý. Mně tenhle styl vyhovuje, jak jsem řekl: chci se posouvat pořád dál. Teď myslím především na hlavní kemp Minnesoty, ten rozhodne o mojí nejbližší budoucnosti," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz