<

Radost střelce Pastrňáka: Švédům jsme to vrátili, puk mám na památku

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

29. dubna 2016, 23:06

Václav Jáchim

V prvním utkání se sehrávali, členové elitního českého útoku si také zvykali na jiné kluziště. Odveta už byla v jejich režii. Tomáš Plekanec, Roman Červenka a David Pastrňák (na snímku) ukázali, že by na světovém šampionátu mohli být zbraní hromadného ničení. "Vytvořili jsme si spoustu šancí a něco nám tam i spadlo. Bylo to lepší než předtím. A doufám, že nás výkon ještě půjde nahoru," konstatuje útočník Bostonu.

Pastrňák zařídil důležitý druhý gól, ve 13. minutě dorazil za Fastha kotouč poté, co předtím z otočky pálil Červenka. "Začali jsme podobně jako ve středu, dali jsme první dva góly. Zlomový okamžik podle mě byl, že jsme ubránili jejich přesilovky ve druhé třetině. Dostali jsme jen jeden gól, jinak jsme to odbránili výborně," hodnotí. A přidává ještě jednu důležitou věc: "Na začátku jsme hráli tvrdě, což nemá nikdo rád," usměje se.

Zatímco po vysoké porážce 2:7 v prvním utkání panoval o výkonu elitního výběru spíš pesimismus, odveta rozjasnila chmury a nabídla příjemnější barvy. Platí to nejen o hře týmu, ale také o výkonu tria Plekanec, Pastrňák, Červenka. "Každým tréninkem se to zlepšujete, je dobré, pokud víte, kam druhý hráč jede. Odkud čekat puk. A podobně. S klukama jsem nikdy nehrál, ale jsou to světoví hokejisté," vysekne pohledu parťákům, kteří toho mají ve světovém hokeji hodně za sebou.

>> Parádní koncert ve znojemském kotli! Probuzení Češi zabrali, zničili lídra EHT

Tomáš Plekanec se chystá na svůj devátý šampionát, Roman Červenka má doma zlato z MS 2010. Druhý duel proti Tre Kronor vyšel čerstvé posile švýcarského Fribourgu na jedničku, Červenka vedle nových spoluhráčů výrazně ožil. "Je to výborný hráč, má dobrou střelu i hlavu. Musíme si najít každý svoji pozici. Když budeme blízko sebe a dávat si rychle puky na hole od sebe, budeme všichni spokojeni," povídá na jeho adresu Pastrňák.

Sám si vychutnal gólovou radost. Ve druhém utkání za národní tým si připsal premiérovou trefu, nijak dlouho na ni nečekal. "Jsem rád, že to přišlo už teď. Můžu mít čistou hlavu. A užívat si to," kvituje. První start na mezistátním ledě se nevydařil, i když už ve středu Pastrňák naznačil, jakým bude přínosem. Teď skóroval a pomohl k málo vídané kanonádě proti silným Švédům. Na památku si schoval jubilejní puk. "Vezmu si ho domů, dám ho mámě. Ta má všechny moje věci," doplňuje.

"Jsem rád, že to přišlo už teď. Můžu mít čistou hlavu. A užívat si to."

Odchovanec havířovského hokeje mohl slavit už v šesté minutě, i ve druhém duelu s Tre Kronor dostal možnost trestného střílení. Ale Pastrňák neproměnil. "Vždycky je to o hlavě, to samé jsem měl loni během sezony. Nedal jsem první čtyři nájezdy, pátý už ano. Když to vyjde, sebevědomí máte větší. A to je pak víc než polovina úspěchu," hlásí. Celý český tým dostal v průběhu duelu křídla. A po něm sebevědomí, co jiného by mělo zvednout náladu než výsledek 7:1. "Jsme rádi, že jsme to ubojovali - hlavně pro fanoušky. Po té středě jsme jim to trochu vrátili," těší nejmladšího hráče národního týmu.

Jakmile slyší dotaz, co se oproti první bitvě změnilo, hned má jasno: "Poučili jsme se ve všech směrech. Do druhé třetiny jsme nastoupili docela slušně, sice jsme udělali fauly, ale kluci to výborně ubránili. Švédské přesilovky bývají v zápasech rozdílové." Že národní tým nakonec dokráčí k drtivému výsledku a sedmi brankám v síti Fastha, to by před utkáním asi nikdo nečekal. "Já o tom nepřemýšlel. Najednou jsem se podíval na kostku a viděl tam sedmičku," poví z vesela. Byl to moc příjemný pohled. "Super, fanoušci si to užili. A my také. Ale jak jsem řekl - musíme se dál soustředit, aby to příští týden bylo zase o něco lepší," uzavírá s ohledem na blížící se mistrovství světa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz