Rána pro Růžičku i fanoušky: Ručinský ani Židlický na MS hrát nebudou

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

30. dubna 2015, 11:07

Adam Bagar

Národní tým se na domácím šampionátu v Praze a Ostravě bude muset obejít bez zkušených hokejistů Martina Ručinského a Marka Židlického, o něž měl reprezentační kouč Vladimír Růžička velký zájem. S litvínovským veteránem nemůže počítat z důvodu zranění ramene, které ho do velkého turnaje nepustí, zadák zámořské NHL pak nenastoupí na MS kvůli otřesu mozku, který si přivodil v šestém zápase play off. Informoval o tom už před čtvrtečním tréninkem tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

Čtyřiačtyřicetiletý Martin Ručinský si už během posledních bojů play off stěžoval na bolesti ramene, musel hrát pod prášky a necítil se stoprocentně v pořádku, ačkoli se fyzioterapeut českého národního týmu snažil o zázrak, litvínovskou oporu dát dohromady nedokázal ani po řadě vyšetření. "Jeho zdravotní stav, bohužel, není takový, aby garantoval, že může ve stoprocentním stavu a výkonnosti startovat na MS," hlásí Pavel Kolář.

"Bylo by to riskantní i pro jeho zdraví v budoucnosti," dodává. A v podobném duchu hovoří také reprezentační kouč Vladimír Růžička, jenž o Ručinského služby hodně stál. "Poslední vyšetření ukázalo, že není stoprocentní a proto jsme se tak rozhodli. Je to ale velká škoda, protože Martin měl vynikající fazónu a sezonu," mrzí Růžičku, který nakonec přišel ještě o zkušeného zadáka Detroitu Marka Židlického. Ten utrpěl otřes mozku.

"Ve středu jsme zaznamenali, že je zraněný, tak jsem mu hned psal a odepsal mně, že má otřes mozku. Takže bylo jasné, že hrát nemůže a musí se dát nejprve dohromady," sděluje Vladimír Růžička, pro nějž jsou ztráty dvou zkušených hokejistů velice bolavé. "Bolí to. Ale takový je hokej, nedá se nic dělat, vždycky musíte počítat s tím, že se něco takového může stát. Hokej je tvrdý sport a přináší i zranění," uvědomuje si Růžička. 

Na druhou stranu má trenér Růžička jasno o tom, koho zapíše na oficiální soupisku. "První čtyři útoky a sedm obránců. Pak ještě někoho dopíšeme," vyhrkne respektovaný lodivod. V praxi to znamená, že místo v sestavě zatím nemají zajištěno útočníci Vondrka, Smoleňák a Radil, z obránců Kempný s Mozíkem. Roli sedmého zadáka pak bude plnit Jordán. V pátek si tak proti Švédům zahraje mimo jiné také plzeňský mladík Simon.

Sestava české reprezentace pro utkání se Švédskem:

Salák – Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán – Erat, Sobotka, Voráček – Jágr, Jan Kovář, Klepiš – Červenka, Novotný, Hertl – Simon, Koukal, Zaťovič.

Aktuální kádr české reprezentace před MS 2015:

Brankáři (3):
Ondřej Pavelec (Winnipeg, NHL), Alexander Salák (Novosibirsk, KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL). 

Obránci (9):
Jan Hejda (Colorado, NHL), Michal Jordán (Carolina, NHL), Petr Čáslava (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Ondřej Němec (CSKA Moskva, KHL), Jan Kolář (Vladivostok, KHL), Jakub Nakládal (Turku, Finsko), Jakub Krejčík (Örebro, Švédsko), Michal Kempný (HC Kometa Brno), Vojtěch Mozík (HC Škoda Plzeň).

Útočníci (15):
Jaromír Jágr (Florida, NHL), Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Tomáš Hertl (San Jose, NHL), Martin Erat (Arizona, NHL), Vladimír Sobotka (Omsk, KHL), Petr Koukal (Jokerit Helsinky, KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Roman Červenka (Petrohrad, KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Radek Smoleňák (MODO, Švédsko), Jakub Klepiš (HC Oceláři Třinec), Michal Vondrka (HC Sparta Praha), Dominik Simon (HC Škoda Plzeň), Lukáš Radil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener
Hlavní trenér: Vladimír Růžička
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček
Manažer týmu: Martin Loukota
Trenér brankářů: Martin Prusek
Video trenér: Jan Procházka
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Michal Truc
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program utkání české reprezentace v základní skupině šampionátu:

Pátek 1. května: 
20:15 Česká republika - Švédsko

Sobota 2. května:
20:15 Česká republika - Lotyšsko

Pondělí 4. května:
20:15 Česká republika - Kanada

Čtvrtek 7. května:
16:15 Česká republika - Francie

Pátek 8. května:
16:15 Česká republika - Rakousko

Neděle 10. května:
16:15 Česká republika - Německo

Úterý 12. května:
20:15 Česká republika - Švýcarsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz