Rusové zkoušeli Čechy uplatit. 100 euro za dresy a střídačku, pak špehování na tréninku

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

22. února 2018, 10:18

Jakub Slunečko

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Pořádné pozdvižení se strhlo na tréninku české reprezentace před semifinále s Ruskem. Kameraman ruské státní televize začal natáčet český trénink, načež ho manažer týmu Jan Černý vyvedl z tribuny. „Dostali zadání, jasně vědí, že tady filmovat nesmí,“ říkal Černý. A pak popsal, jak mu Rusové ve čtvrtek ráno nabízeli peníze za možnost výběru dresů a střídačky.

Těžko uvěřitelná situace se podle Černého odehrála na direktoriátu turnaje. Češi jako domácí tým (díky postavení v tabulce) měli volbu dresů i střídačky. Což Rusové dobře věděli, a tak se pokusili na manažera české reprezentace zatlačit, aby získali své červené dresy a výhodnější levou střídačku.

„Seděli jsme ráno na direktoriátu. Vedle mě byl jeden z Rusů, strčil do mě loktem a říká: Máte pěkné bílé dresy. A co pravá střídačka, nechtěli byste? Za sto euro,“ popisoval Černý, jak mu protistrana podala návrh „úplatku“. „Vážně, napsal přede mě na papír sto euro. Já říkám: To je v Rusku taková krize, nebo co?“ vyprávěl se smíchem.

Černý tak prazvláštní ruskou nabídku odmítl a v červených dresech s levou střídačkou budou hrát v pátečním semifinále Češi. Nikoliv Rusové, kterým by se to taktéž zamlouvalo.

Dramatickou dohru pak měla celá předsemifinálová „válka“ na českém tréninku. Tam dorazila skupina ruských novinářů a mezi nimi i kameraman stanice První kanál, kterou provozuje a většinově vlastní ruská vláda. Ten pak začal český trénink natáčet. Jako první si toho všiml asistent trenéra Jaroslav Špaček, který zalarmoval manažera týmu.

Černý proto šel ruskému kameramanovi ihned vysvětlit, že nic takového není povoleno. „Dostali zadání od Rusáků, aby si nafilmovali náš trénink. A pak jim to klidně můžou předat,“ říkal Černý. „Není to povolené. Můžou sem přijít ruští trenéři a psát si zápisky, ale není povolené, aby si ruská televize natáčela náš trénink,“ zlobil se.

 

Ruský kameraman a reportér Prvního kanálu se s Černým nějakou dobu hádali, chvíli se dokonce přetahovali o kameru. „Nesahejte na tu kameru,“ bránil se kameraman. Pak ale Rusové ustoupili a odešli. Zhruba za půl hodiny se ale vrátili a začali opět točit, i když ne už tak viditelně na ledovou plochu.

„Několikrát jsme během turnaje na direktoriátu zdůraznili, že to není povolené. A přesto se tady objeví Rusové na tréninku s kamerami. Zkouší nahrávat naše tréninky a ještě se tváří, že tomu nerozumí. Je to psychologická válka. S Českou televizí nemáme problém. Té rádi poskytneme prostor, ale ruské televizi v žádném případě,“ vysvětloval Černý.

„Tohle jde mimo mě. Od toho jsou tady jiní, aby tohle chování posoudili,“ říkal trenér Jandač. „Ale tréninky by se neměly točit a Rusové to dělají.“

Ruská televize nakonec ustoupila a přesunula se do vyhrazené novinářské mixzóny. Češi tak celkem v klidu odtrénovali, i když někteří hráči si incidentu na tribuně všímali. „Čekám, že ještě něco přijde. Navíc je máme vedle sebe v šatně,“ říkal na závěr Černý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz