Rutta bude nadále bojovat v Chicagu, podepsal novou roční smlouvu

8. března 2018, 18:20

Václav Jáchim

Před rokem vyrazil na první zahraniční angažmá kariéry, Jan Rutta si z mnoha zámořských nabídek vybral tu od Chicaga. A uspěl. Odchovanec píseckého hokeje, který později nastupoval v Plzni a hlavně v Chomutově, prožil za Atlantikem povedený vstup mezi tamní elitu. Kvalitními výkony si řekl v organizaci o zájem do budoucna, výsledkem je nový ročník kontrakt. "O Honzu se zajímaly čtyři jiné týmy NHL, ale jemu se v Chicagu líbí. Chce být dál součástí Blackhakws," říká Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

Kontrakt byl uzavřen v lehkém předstihu, klub nyní informaci oficiálně zveřejnil. V Chicagu si nejprve dvouletou smlouvou pojistili Švéda Erika Gustafssona, teď je jasné, že zůstane také Jan Rutta. "Klíčová jednání probíhala před uzávěrkou přestupů v NHL. Honza zvažoval, jestli se stát po sezoně volným hráčem a zkusit štěstí jinde, nebo dál pokračovat v Chicagu. Zvolil druhou variantu," připomíná Sivek.

Jednání dovedl k cíli Ruttův zámořský agent Allan Walsh, výsledkem je nová roční smlouva. "Honza v organizaci zaujal, měl vynikající vstup do sezony. Ukázal přesně to, co od něj v klubu očekávali. Je to obránce s hokejovými vlastnostmi a výtečným bruslením. Na čas ho bohužel přibrzdilo zranění, nicméně vedení je s Honzou spokojené," přidává Sivek. Původní kontrakt zajišťoval Ruttovi příjem 925 tisíc amerických dolarů, nyní si polepší na 2,25 miliónu.

Foto: Michal Eger

Český reprezentant, jenž loni startoval na mistrovství světa v Paříži, má za sebou nucenou zdravotní pauzu. "Ale už je fit a co nevidět by měl naskočit do soutěžních utkání," hlásí hráčův český zástupce. Chicago letos nemá příliš povedený rok, vedení organizace proto v předstihu buduje kádr pro další období. Pod kontraktem je osmička beků Keith, Oesterle, Forsling, Gustafsson, Seabrook, C. Murphy, Dahlström a teď i Rutta. "Blackhawks trošku doplácejí na to, že v minulosti pravidelně hráli dlouho. Hráči neměli čas na odpočinek a pořádnou přípravu, letos k tomu ta příležitost bude," hlásí Sivek.

Rutta v letošním ročníku sehrál zatím 43 utkání NHL, vstřelil šest branek a přidal 13 nahrávek. Původně tvořil v mužstvu poměrně početnou českou legii, ovšem před uzávěrkou přestupů byl do Washingtonu vyměněn Michal Kempný. S Ruttou v týmu pokračuje útočník David Kämpf, zdravotní trable dlouhodobě trápí Michala Rozsívala.

Osmadvacetiletý Rutta se v zámoří rychle adaptoval, vedení organizace i žurnalisté oceňovali jeho schopnosti pro obrannou práci a podporu ofenzivy. Prodloužení spolupráce v tomto ohledu vyznívá jako logický krok. "Honza se v klubu cítí velmi dobře. Je rád, že může hrát za Chicago. Klubu se sezona úplně nepovedla, Honza věří, že ta příště bude určitě lepší. A že Blackhawks pomůže k úspěchu," uzavírá Michal Sivek.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz