Růžička rozhodl: Na MS s Jágrem a Pavelcem, u Ručinského otazník

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

24. dubna 2015, 20:50

Václav Jáchim

Osmičku přípravných duelů nechali za zády, teď už čeští hokejisté hledí k mistrovství světa. Do startu vrcholné akce zbývá týden, záhy po duelu s Finy oznámil trenér Růžička nominaci. "Je širší podobně jako před rokem, protože čekáme na vývoj v prvním kole Stanleyova poháru, navíc musíme vzít v úvahu zdravotní stav některých hráčů," vysvětluje hlavní kouč.

Po utkání s Finskem trenéři vyřadili z kádru útočníky Michala Birnera a Tomáše Zohornu, na příštím srazu v Praze se nově budou hlásit Roman Červenka a Jakub Klepiš. Otazníky přetrvávají u Martina Ručinského, jenž hrál finále extraligového play off se zraněnou rukou. Litvínovský veterán měl ve finále play off zdravotní potíže, ve výběru zatím nechybí. "Martin má určité problémy, podívají se na něj lékaři a pak budeme vědět víc. Určitě bychom stáli o to, aby mohl mistrovství absolvovat," říká Růžička.

Aktuální soupiska čítá 28 jmen - tři brankáře, devět obránců a 16 útočníků. Na mistrovství světa mohou týmy využít 22 hráčů do pole a tří brankářů. Podle očekávání je v týmu Jaromír Jágr, který původně jen nastoupil do přípravy a šampionát hned nepotvrdil. Nicméně překvapení se nekoná, účastník pěti olympiád a dvojnásobný mistr světa se na ostře sledovaném turnaji představí. Jágr je po Ručinském nejstarším členem mužstva, role benjamínka naopak patří jednadvacetiletému útočníkovi Dominiku Simonovi, který stále živí naději, že okusí první šampionát dospělých. 

Pavelec prošel zdravotní prohlídkou, Francouz na MS nebude

V nominaci se objevila další zámořská posila, tým po víkendu doplní brankář Ondřej Pavelec. "Ondra prošel zdravotní prohlídkou, takže přiletí. Naopak Michael Frolík nemá smlouvu v NHL a počítat s ním nemůžeme," připomíná Růžička. Podle slov generálního manažera Slavomíra Lenera řešil hokejový svaz pro kladenského odchovance pojistku, útočník Winnipegu se ovšem rozhodl neriskovat a mistrovství světa se nezúčastní..

Kouč Růžička zatím nerozhodl, kdo z gólmanů bude číslem jedna. "Řekneme to až v pondělí," reaguje trenér. Vzhledem k příletu Pavelce se do výběru neprotlačil litvínovský Pavel Francouz, už v pátek dopoledne vyšlo najevo, že zdravotní potíže vyřadily třineckého zadáka Rostislava Kleslu. Z účastníků domácího finále trenéři ukázali na Jakuba Klepiše a zmíněného Ručinského, dorazí také Roman Červenka - čerstvý vítěz Gagarinova poháru.

Český národní tým ukončil v Brně program přípravných utkání. Hokejisté dostanou dva dny volna, znovu se sejdou v pondělí odpoledne, kdy mají první trénink na ledě pražské O2 areny. První duel šampionátu čeká reprezentanty v pátek 1. května, kdy od 20:15 hodin vyzvou Švédy.

Širší nominace české reprezentace na MS 2015:

Brankáři (3):
Ondřej Pavelec (Winnipeg, NHL), Alexander Salák (Novosibirsk, KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL). 

Obránci (9):
Jan Hejda (Colorado, NHL), Michal Jordán (Carolina, NHL), Petr Čáslava (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Ondřej Němec (CSKA Moskva, KHL), Jan Kolář (Vladivostok, KHL), Jakub Nakládal (Turku, Finsko), Jakub Krejčík (Örebro, Švédsko), Michal Kempný (HC Kometa Brno), Vojtěch Mozík (HC Škoda Plzeň).

Útočníci (16):
Jaromír Jágr (Florida, NHL), Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Tomáš Hertl (San Jose, NHL), Martin Erat (Arizona, NHL), Vladimír Sobotka (Omsk, KHL), Petr Koukal (Jokerit Helsinky, KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Roman Červenka (Petrohrad, KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Radek Smoleňák (MODO, Švédsko), Martin Ručinský (HC VERVA Litvínov), Jakub Klepiš (HC Oceláři Třinec), Michal Vondrka (HC Sparta Praha), Dominik Simon (HC Škoda Plzeň), Lukáš Radil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener
Hlavní trenér: Vladimír Růžička
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček
Manažer týmu: Martin Loukota
Trenér brankářů: Martin Prusek
Video trenér: Jan Procházka
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Michal Truc
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program utkání české reprezentace v základní skupině šampionátu:

Pátek 1. května: 
20:15 Česká republika - Švédsko

Sobota 2. května:
20:15 Česká republika - Lotyšsko

Pondělí 4. května:
20:15 Česká republika - Kanada

Čtvrtek 7. května:
16:15 Česká republika - Francie

Pátek 8. května:
16:15 Česká republika - Rakousko

Neděle 10. května:
16:15 Česká republika - Německo

Úterý 12. května:
20:15 Česká republika - Švýcarsko 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz