Růžička už má Sobotku, čeká na Blaťáka s Kempným. Naskočí Birner?

31. března 2015, 13:40

Václav Jáchim

Třetí týden přípravy na mistrovství světa zahájili čeští reprezentanti. A elitní tým hlásí několik změn. Jednak se zapojili další hráči, kterým skončila sezona, jednak se výběr poprvé sešel v pražských Letňanech a nikoli ve Velkých Popovicích, kde se trénovalo dosud. Před Velikonocemi čeká národní mužstvo první zápasová prověrka. "Určitě je to dobře. Zatím pořád jen trénujeme, utkání budou pro kluky zpestřením," říká Vladimír Růžička (na snímku).

Do přípravy se prozatím nezapojil Miroslav Blaťák. Zadák Omsku má stále potíže se stehenním svalem. "Doktoři původně odhadovali léčbu na deset dní, myslím, že Míra ještě tento týden nebude," informuje Růžička.Na mistra světa 2010 je připraven počkat. "Míra patří ke zkušeným obráncům, trošku mě překvapilo, že v nároďáku tři roky nebyl. Já mám na něj jenom dobré vzpomínky. Vím, že tuhle sezonu v Omsku měl dobrou. Chtěl jsem mu dát  šanci, ale bohužel je zraněný. Takže musíme počkat, jak to dopadne," konstatuje Růžička.

Jiný marod už je fot. "Vláďa Sobota jde s námi na led, měl by být v pořádku. Do mistrovství světa zbývá dost času, důležité je, aby se mu problémy neobnovily, a aby se Vláďa mohl normálně připravovat. S Pavlem Kolářem jsme se domluvili, on nechtěl, aby Vláďa Sobotka něco dělal minulý týden. Ale teď dal svolení," zmiňuje kouč nástup bývalého hokejisty St. Louis,který reprezentoval i na loňském šampionátu v Minsku.

Česká reprezentace stráví v Praze necelé tři dny, ve čtvrtek odpoledne odletí do Norska, kde ji v pátek a v sobotu čekají úvodní duely Euro Hockey Challenge. "Někteří hráči nepojedou do Norska, během dvou dní v Praze si to upřesníme. Chtěl bych vidět hlavně mladší kluky," říká s tím, že doma patrně zůstanou Čáslava, Novotný, Sobotka, možná Smoleňák.

Růžička na dálku sleduje dění v NHL a v hlavních evropských soutěžích, samozřejmě včetně Tipsport extraligy. "Musím říci, že série mezi Třincem a Spartou se mi líbí víc, je to dost vyhecované. U zápasů Litvínova s Brnem mi připadá, že se tam hraje dost málo do těla. Není tam tolik soubojů ani šarvátek, což by podle mě v play off mělo být. Boje v extraligovém play off jsou zatím nečekaně jednoznačné, pouze čtvrtfinálová série mezi Kometou Brnem a Zlínem spotřebovala maximální počet sedmi duelů.

"Je to tak, po dlouhé době. Zdá se, že kdo hrál nahoře v základní části, tak dominuje i v play off." Růžička sleduje potenciální reprezentanty. "Nějaké hráče tam máme, ale není jich zase tolik. 11. dubna skončí NHL a pak to musíme dát nějak dohromady," hlásí kouč s tím, že by byl rád, kdyby první zámořské posily naskočily do utkání ve Švédsku. "Tam hrajeme 17. a 19. dubna, uvidíme, jestli to někdo z hráčů stihne. V klubech budou zdravotní prohlídky, nějaký čas to potrvá," uvědomuje si.

Kádr národního týmu aktuálně čítá tři brankáře, jedenáct obránců (včetně Blaťáka) a 16 útočníků. Další nové tváře budou následovat, už tento týden se možná přidá Michal Birner. "Uvažuju o něm, ještě si to musíme s kolegy probrat," hlásí Růžička na adresu útočníka finského Kuopia. Hlavní trenér je také zvědav, jak dopadne léčba Michala Kempného. Brněnský obránce překonával zranění ramena a dlouho nehrál. "Dneska by měl za Kometu nastoupit, mluvili jsme spolu. Chci, aby se na něj ve středu podíval Pavel Kolář. Kdyby Brno skončilo, a Michal se cítil dobře, tak by příští týden přijel," dodává.

Boj o místo v sestavě českého výběru bude pořádně náročný, docela zajímavá šance se otevírá mezi obránci. Po výpadku řady opor zejména v NHL mají solidní naděje například Petr Zámorský a Jakub Krejčík, kteří se dnes k mužstvu připojili. "Kuba Krejčík má dost zápasů za národní mužstvo, i když loni nebyl. V Minsku hrál Petr Zámorský, nabral zkušenosti, ale zdá se mi, že v sezoně dost cestoval. Začínal v Rangers, šel do Finska a končil ve Švédsku. Uvidíme, kdo tam nakonec bude. Ovšem šanci má každý. Ještě hraje Ondra Němec, počkáme, jak to dopadne v NHL. Ale budeme hodně vybírat z beků, co jsou tady," uzavírá.

Nominace české reprezentace na další fázi přípravy před MS:

Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL),  Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň), Jan Lukáš (Sparta Praha/Kladno). 

Obránci:
Miroslav Blaťák (Omsk, KHL), Jan Kolář (Vladivostok, KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva, KHL), Jakub Nakládal (Turku, Finsko), Petr Zámorský, Jakub Krejčík (oba Örebrö, Švédsko), Petr Čáslava (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Vojtěch Mozík, Jakub Jeřábek (oba HC Škoda Plzeň), Bohumil Jank, Martin Pláněk (oba Mountfield HK).

Útočníci:
Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Vladimír Sobotka (Omsk, KHL), Petr Koukal (Jokerit Helsinky, KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk, KHL), Radek Smoleňák (MODO, Švédsko), Petr Pohl (Eisbären Berlín, DEL), Dominik Simon, Jakub Lev (HC Škoda Plzeň), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba HC Vítkovice Steel), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Tomáš Zohorna, Lukáš Radil (oba HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener
Hlavní trenér: Vladimír Růžička
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček
Manažer týmu: Martin Loukota
Trenér brankářů Martin Prusek.
Video trenér: Jan Procházka. 
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program přípravných utkání reprezentace před MS:

Euro Hockey Challenge 2015:

Pátek 3. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 19 hodin) 
Sobota 4. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 17 hodin)

Čtvrtek 9. dubna: Česká republika - Slovensko (Jihlava, 17 hodin)
Pátek 10. dubna:  Česká republika - Slovensko (Jihlava, 18 hodin)

Euro Hockey Tour 2015-15:

Pátek 17. dubna: Švédsko - Česká republika (Umea, 19 hodin)
Neděle 19. dubna: Švédsko - Česká republika (Timra, 15 hodin)

Středa 22. dubna - Neděle 26. dubna: dvě utkání Česká republika - Finsko (místo termíny a časy utkání budou upřesněny)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz