S extraligou jsem už ani nepočítal, přiznává sedmistovkař Tvrdík

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

24. ledna 2015, 6:45

Jan Vavřina

Je věrný českým hokejovým soutěžím. Naprostou většinu kariéry strávil v extralize, občas nakoukl o patro níž, aby se nastartoval a zase pokračoval na nejvyšší úrovni. Michal Tvrdík si nikdy nevyzkoušel zahraniční angažmá, a i díky tomu mohl v pátečním duelu Mountfieldu s Vítkovicemi oslavit 700. start v extralize.

Sedm stovek zápasů, to už je pořádná porce. Však musel pardubický rodák vydržet 18 sezón, aby se jí dočkal. „Utíká to jak kdy. Někdy strašně rychle, jindy zase pomalu. Jde o to, jak se člověk cítí. A já momentálně docela dobře,“ obrací se za svou nekončící kariérou nepříliš výmluvný hráč.

Jubilejní mač vyšel na nedělní duel Hradce Králové s Vítkovicemi, oslavenec dostal dres se sedmistovkou a šel do boje. Vypustit tenhle milník z hlavy přitom jen tak nešlo. „Snažil jsem se o to, pořád jsem si říkal, že je to zápas jako každý jiný. Ale jestli mám být upřímný, někde v podvědomí to trošku bylo,“ připouští zkušený forvard.

„Jak to cítím, osobní cíle jdou s přibývajícím věkem stranou. Zajímá mě týmový úspěch, ať dopadneme co nejlíp.“

Ten přitom přišel pod Bílou věž v době, kdy by si jenom málokdo vsadil, že bude Hradec v blízké době účastníkem Tipsport extraligy. Nakonec se to tak seběhlo a Michal Tvrdík brázdí kluziště extraligová místo prvoligových. Sám tomu ale přílišnou naději nedával. „Upřímně – v době, kdy jsem šel do Hradce, jsem žádné signály o tom, že by se tady měla hrát extraliga, neměl. Samozřejmě jsme se v první lize snažili skončit co nejlíp, ale extraligové ambice měly tehdy jiné mančafty. Takže jsem s tím nepočítal,“ přiznává.

„Kulatý“ dres si hráč, který válí za Hradec už čtvrtou sezonu v řadě, může vystavit. Pomýšlí i na zisk trikotu s číslem 800? „Osobní cíle jdou s přibývajícím věkem, aspoň jak to cítím, stranou. Zajímá mě týmový úspěch, abychom tady udělali nějaký dobrý výsledek a dopadli co nejlíp,“ přeje si do nadcházejících měsíců a let.

Krůčků k požadovanému úspěchu je ale třeba udělat ještě spousta, jeden z nich třeba přišel v zápase proti Vítkovicím, který Mountfield vyhrál 4:3. Bezbranková první třetina ale vůbec nenapovídala tomu, že by mohlo padnout celkem sedm branek. „Od začátku jsme určitě chtěli hrát opatrně dozadu a nedostat zbytečný gól, kdy bychom někde propadli,“ nastiňuje plány, které se alespoň první třetinu dařily plnit.

Pak přišly dva rychlé góly Hradce a o chvilku později tři Moravanů. Co se v tu chvíli, krátce po rychlém vítkovickém obratu, honilo jubilantovi hlavou? „Trochu se nám do hlavy dostala dvě poslední nevydařená domácí utkání, ale z týmu – aspoň mi to tak přišlo – sálala víra v to, že jsme schopni zápas otočit,“ říká a vzpomíná na předchozí dvě nepovedená domácí vystoupení, z nich Hradečtí odešli dvakrát poraženi s celkovým skóre 0:10.

Jenže na tuhle mizérii nechal tým Petera Draisaitla zapomenout. Naopak zavzpomínal na parádní třetí třetiny, které Lvy letos nejednou přivedly k bodům. „V takových momentech se právě ukáže, jestli mužstvo má sílu. A my jsme proti Vítkovicím ukázali, že ji máme,“ říká závěrem hráč, který v sedmi stech zápasech vystřídal celkem osm extraligových dresů.

Sestřih utkání Mountfield – Vítkovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz