Sázím na zkušenost, říká Jandač. Sleduje Michálka a Němce, příště bude Erat

Foto: Karel Švec, cslh.cz

2. listopadu 2017, 14:00

Václav Jáchim

Konec čekání a předběžných úvah, Josef Jandač jde do první prověrky před olympijskými hrami. Turnaj Karjala bude důležitým barometrem, prosincová Moskva pak generálkou, po níž se rozhodne všechno podstatné. „Na olympiádu myslím už strašně dlouho," přiznává reprezentační kouč. Klání pod pěti kruhy škrtá dřívější zvyklosti. „Karjalu jsme v minulosti využívali i k tomu, abychom viděli některé nováčky. Letos je to jiné. Sázím spíš na zkušenost. Na kluky, kteří už mají něco odehráno," dodává.

Zájem hokejistů je maximální. V minulosti se občas kouč domluvil s hráči či kluby na výjimkách. Vyšel vstříc s ohledem na náročný program. Tentokrát ale žádné ústupky nebudou. „Jak jsem očekával, olympiáda je velké lákadlo. Vybrali jsme hráče, kteří si o to řekli výkonností. Pokud by nás nečekala akce v Koreji, nominace by teď vypadala úplně jinak," připomíná Jandač.

Byl jste s ohledem na olympijské hry v těsnějším kontaktu s hráči než dřív?
Mluvím s nimi hodně, to je fakt. Když se rozjely soutěže, chodil jsem se dívat na zápasy, kluky ze zahraničních lig jsem sledoval v televizi. Jde o standardní proces jako jindy, rozdíl vidím v tom, že oproti mistrovství světa máme klíčový turnaj v polovině sezony. Zbývají dvě akce, na nichž si můžeme leccos vyzkoušet. Před rokem se začínalo Světovým pohárem, ale tam to bylo o hráčích NHL. Teď chci vidět kluky, kteří mají reálnou šanci jet do Koreje. Komunikace s nimi probíhá neustále, hlavně kvůli zdravotnímu stavu. Ale nikomu nic neslibuju. Všechny potřebuju vidět. Chci, aby byla silná konkurence a my mohli vytvořit nejlepší tým s aktuální formou a předpoklady uspět.

Do národního mužstva se vracejí Ladislav Šmíd a Jakub Klepiš. Co v jejich případě rozhodlo?
Oba nás přesvědčili výkonností. Láďa Šmíd se vrátil po pauze, je to stabilní obránce. Viděl jsem ho dostatečně na to, abych ho pozval. Uvidíme, jak se bude prezentovat na mezinárodní scéně. To samé se týká Kuby Klepiše. V Boleslavi patří momentálně k nejlepším. S oběma kluky jsem mluvil a dal jim výzvu, jestli se chtějí porvat o olympiádu. Nic jasné nemají, ale prostor dostanou.

Chybí naopak Roman Červenka. Ještě není fit po zranění v úvodu sezony?
Není. Měl zdravotní potíže, teď už je v zápasovém zatížení, ale rameno ještě nemá úplně doléčené. S Romanem jsem mluvil, byl bych rád, kdybych ho mohl vidět na prosincové akci. Což platí také u dalších hráčů.

Kterých?
Chtěl jsem Ondru Němce. Ale má problémy s tříslem, zatím nehraje. Totéž Michal Vondrka, který také není úplně fit. Hovořil jsem s Martinem Eratem, s nímž jsem se domluvil, že by nastoupil na prosincovém Channel ne Cupu. V KHL se jevil velmi dobře Tomáš Filippi, ale není v pořádku. Teď v nominaci nejsou ani kluci z Chabarovsku – Michal Jordán, Jan Kolář a Tomáš Zohorna. V Chabarovsku toho mají hodně, je tam náročná logistika. I s  nimi počítám na prosincovu akci, totéž platí u Dominika Furcha.

Jak vypadalo rozhodování v otázce gólmanů?
Nemám moc čas na experimenty. Vsadíme na kluky, s nimiž po dobu mého působení u reprezentace pracujeme. Furch a Francouz jsou pro mě hlediska z olympiády nejbližší. Zatím to tak vypadá, že Furch má letos lepší formu než loni. Je hodně vytížený, bude v prosinci. Co se týká Pavla Francouze, u něj je to bohužel složitější. Loni se střídal v klubu s Děmčenkem, chytal výborně. Letos střídání v klubu pokračuje, ovšem Pavel se do brány dostane o něco máně. Rád bych ho z klubu vytáhl a dal mu zápasy. Pokud nenastanou změny, chtěl bych Pavla znovu vidět v prosinci.

Nejzajímavější momenty nominace na turnaj Karjala

Brankářské trio aktuálně doplňují Mazanec a Bartošák. Jsou tihle dva spolu s Furchem a Francouzem hlavními kandidáty olympijské nominace?
Bartošáka jsme vzali, protože se nám momentálně jeví nejlépe z našich gólmanů mladší generace. A Mazanec? Chceme ho vidět. V národním týmu zatím nebyl. Vykazuje velice slušnou výkonnost, ačkoli se Slovanu Bratislava tolik nedaří a Marek nechytá za úplně nejlepší obranou. Líbí se mi, má zkušenosti a předpoklady k tomu, aby bojoval o olympiádu.

Brankář Slovanu bude v národním týmu nováčkem, totéž platí u Michala Moravčíka a Andreje Nestrašila. Čím vás zaujali?
Andrej Nestrašil byl v našem hledáčku na Světový pohár, pak přišlo zranění, které ho zabrzdilo asi víc, než si sám představoval. Minulý ročník se mu až tak nepovedl. Letos nastupuje v Nižněkamsku, což je tým, jemuž se poměrně daří. Andreje jsem viděl v několika zápasech a myslím, že si pozvánku zaslouží. Jeho výhodou je, že může nastoupit na všech postech. A Moravčík? Sledovali jsme ho delší dobu. Když jsem ho chtěl c minulosti pozvat, byl zraněný. Letos vykazuje stabilní výkonnost. Viděl jsem ho dost často, denně je na očích Jardovi Špačkovi. Hraje dobře.

V úterním utkání Ligy mistrů se zranil třinecký Vladimír Roth. Bude k dispozici národnímu mužstvu?
"Byl na vyšetření u doktora Holíbky, měl potíže s kolenem. Má nařízený krátký klid, ale myslí si, že by měl být fit. Rothovi jsem dal nominaci asi třikrát, pokaždé bohužel vypadl. Uvidíme, jak na tom teď bude. Je varianta, že by hrál až v pátek. Pokud by nemohl, samozřejmě bychom zareagovali zařazením jiného beka.

Pozvánku dostal také plzeňský Milan Gulaš, který několikrát marně bojoval o start na mistrovství světa.
Já s ním o tom mluvil. Potvrdil, že se o olympiádu rád popere. Kdo bojuje o šampionát, a prochází dlouhým kempem, cítí po vyřazení z mužstva velké zklamání. To je logické. Milan Gulaš sice dosud neabsolvoval žádný velký turnaj, ale jeho výkonnost je taková, že si znovu říká o šanci.

Figurují ve vašich předolympijských úvahách i další zkušení hokejisté?
Ondru Němce a Martina Erata jsem už zmínil. Do Evropy se vrátil Zbyněk Michálek a bude hrát za Spartu, také jeho bych rád viděl na prosincovém turnaji. Jsou tam i Michal Vondrka nebo Petr Koukal. Víme, že do olympiády máme ještě jednu akci. teď bych rád vyzkoušel některé dvojice, případně trojice. Stejně tak určité věci ve hře. Něco narušila zranění. Pokud by byl nyní v pořádku Michal Vondrka, jel by na Karjalu. V tom případě bych nebral Martina Zaťoviče.

Do programu mezistátní přestávky zasahují některá utkání ruské KHL. Pustí tamní kluby všechny vybrané hráče?
Musí, na tom trvám. Loni jsem dělal určité kompromisy, teď nikoli. Jestli s tím bude mít nějaký klub problém, tak já ne. Nemají si dávat program do oficiálních přestávek. Navíc příští týden se hrají odvety play off Ligy mistrů. Tohle jsem řešil individuálně. I s jednotlivými trenéry. Nominovaní hráči Ligu mistrů hrát nebudou, v pondělí je očekávám na našem srazu.

Máte už z hlediska olympiády u některých hráčích jasno, že poletí do Koreje?
Někteří hráči jsou k tomu blíž, to nezakrývám. Jména si nechám pro sebe. Zhruba osm kluků je hodně blízko. Může se stát, že přijdou zranění, která tým naruší. Jinak by tam musel být hodně výrazný pokles formy, aby se dotyčný do týmu nedostal. Pokud hráči věřím, tak ho prostě vezmu. Celkově mám v hlavě zhruba třicet jmen. Uvidíme. Někdo pojede teď do Finska, někteří kluci třeba absolvují dvě akce a nastoupí i v prosinci v Rusku.

Může se stát, že by některý hráč nehrál Karjalu ani Channel One Cup, a přesto pak startoval na olympiádě?
Nepředpokládám. Ale nemohu to vyloučit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz