Sedlák před koncem rozsekl drama. Vymyslel jediný gól a má Calder Cup

Foto: lakeeriemonsters.com

12. června 2016, 6:23

Jan Šimek

Drama jako hrom nabídlo čtvrté utkání finálové série AHL. Lake Erie vedlo 3:0 na zápasy a na svém ledě v Quicken Loans Areně chtělo před parádní návštěvou 19 665 diváků rozhodnout. Utkání se proměnilo v neskutečné drama. V úvodních třech třetinách totiž nepadl jediný gól. Hrdinou duelu se stal domácí borec Oliver Bjorkstrand, který necelé dvě sekundy před koncem prvního prodloužení po přihrávce českého útočníka Lukáše Sedláka trefil vítězství v Calder Cupu!

Popáté v řadě se tak z vítězství v prestižním Calder Cupu raduje český hokejista. V roce 2012 uspěli Radko Gudas s Ondřejem Palátem, rok nato zvítězilo duo Petr MrázekAndrej Nestrašil, následně uspěli Radek Faksa s Matějem Stránským a loni si na pohár sáhl brankář Patrik Bartošák. Teď se raduje Lukáš Sedlák, na straně poražených smutní další český šikula Jakub Vrána.

Příšery z Clevelandu v letošním play off řádily. Nejprve vyřadily Rockford, pak Grand Rapids, následně i Ontario a ve finále přejely Hershey Bears v poměru 4:0 na zápasy. Poslední duel měl nevídanou zápletku. Po šedesáti minutách totiž nepadl jediný gól!

Následovalo tak prodloužení, kde necelé dvě sekund před koncem nahrál Lukáš Sedlák Oliveru Bjorkstrandovi a ten odšpuntoval vítězné oslavy Lake Erie, které vyhrálo svůj premiérový Calder Cup. Navrch v jubilejní 80. sezoně American Hockey League, jež funguje od roku 1936.

Sedlák se stal už 27. českým hráčem, který dosáhl na vítězství v nižší AHL. Z vítězství ve finále se přímo na místě radovala také jeho rodina. Za třiadvacetiletým hokejistou přiletěla jeho maminka s bratrem.

Rodák z Českých Budějovic má za sebou na farmě Columbusu velmi dobrou sezonu. V základní části odehrál 54 zápasů, ve kterých nasbíral 18 bodů za 14 branek a čtyři asistence. Jeho role vyrostla ve vyřazovacích bojích, kdy v 17 utkáních zapsal 16 bodů. Trefil se devětkrát a přidal sedm asistencí.

Přehled českých vítězů Calder Cupu v AHL

1993 – Vladimír Vůjtek (Cape Breton Oilers)
1995 – Jaroslav Modrý (Albany River Rats)
1996 – Václav Varaďa (Rochester Americans)
1997 – Josef Marha (Hershey Bears)
2000 – Milan Hnilička, Tomáš Klouček, Pavel Brendl (Hartford Wolf Packs)
2002 – Libor Ustrnul, Zdeněk Blatný, Kamil Piroš (Chicago Wolves)
2003 – Ladislav Benýšek, Zbyněk Michálek (Houston Aeros)
2004 – Libor Pivko (Milwaukee Admirals)
2006 – Jakub Čutta, Tomáš Fleischmann, Jakub Klepiš (Hershey Bears)
2008 – Ondřej Pavelec, Karel Pilař (Chichago Wolves)
2009 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2010 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2012 – Radko Gudas, Ondřej Palát (Norfolk Admirals)
2013 – Petr Mrázek, Andrej Nestrašil (Grand Rapids Griffins)
2014 – Radek Faksa, Matěj Stránský (Texas Stars)
2015 – Patrik Bartošák (Manchester Monarchs)
2016 – Lukáš Sedlák (Lake Erie Monsters) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz