Šestnáctce v Salcburku pomohl Eliáš, mladíci začali sezonu vítězně

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

12. září 2017, 9:29

Martin Voltr

Tradiční srpnový turnaj v Salcburku sice letos nejmladším českým reprezentantům odpadl, ale do Rakouska se vydali stejně. Na začátku září změřili v místní akademii síly s domácími výběry do 18 a 17 let, a v obou případech slavili vítězství. „S kluky jsme spokojení, výhry jsou odměnou za to, jak jsme oba zápasy odehráli,“ říká trenér Karel Beran, který si u národního týmu prožil obnovenou premiéru.

Vstoupit do nové sezony úspěšně, to vždycky dodá týmu sebevědomí. Šestnáctka absolvovala v létě tři kempy, ovšem až na samém konci prázdnin se dočkala prvních zápasů. Nejdříve zdolala o dva roky starší hokejisty Salcburku 4:3 po prodloužení, následně si s o rok starším týmem poradila vysoko 6:2.

„Řekl bych, že jsme se s tím vypořádali dobře. Obzvlášť v prvním zápase, kdy jsme dodržovali náš plán. Hráli jsme opravdu organizovaně do obrany, drželi jsme se v prostorech, kde jsme měli. Tím jsme eliminovali sílu soupeře a hrozili z protiútoků,“ pochvaluje si Karel Beran úvodní duel. Češi v něm třikrát vedli, pokaždé ovšem vedení ztratili, naposledy v závěrečné minutě. Na gól Dominika Vacíka v prodloužení ale už domácí odpovědět nemohli.

Druhé utkání nabídlo jiný průběh, národní tým skóroval dvakrát v každé třetině a nedopustil zaváhání. „Trochu na nás přišla únava, takže jsme některé situace neřešili dobře a trochu otevřeli střední pásmo. Dost nám dělalo problém rychlé otáčení hry, soupeř se dostal do dvou tří přečíslení, které náš brankář vyřešil dobře,“ podotýká kouč, že všechno nebylo pozitivní.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ovšem i tak se zrodil jednoznačný výsledek. „V útočném pásmu jsme si dokázali vytvořit přečíslení, dobře jsme řešili situace z rohu, kdy nám to lítalo na roztažené obránce. Tím jsme dostávali soupeře pod tlak,“ vysvětluje Beran. Bodově se o víkendu nejvíce dařilo kapitánovi Pavlu Novákovi – útočník Českých Budějovic táhl prapor týmu s třemi góly a dvěma asistencemi.

Mládežnické kategorie Salcburku jsou pro naše kluby i reprezentace už delší dobu častými soupeři. Letos se navrch přidal další rozměr – rakouský tým se zapojil do české extraligy staršího dorostu. I z tohoto pohledu byl první zápas zajímavou prověrkou. Domácí barvy oblékli také Filip Hadamczik a Marcel Barinka, kteří letos ještě společně s Erikem Čermákem přešli do věhlasné akademie Red Bullu z pražské Sparty.

Jaké šance by mohl mít Salcburk mezi českými protivníky? „Nedokážu posoudit sílu ostatních týmů v extralize, ale je to velice zdatný soupeř. Hráči jsou individuálně velice šikovní a organizovaní, je to určitý výběr, posunuli se tam i naši hráči ze sedmnáctky. Myslím, že ten tým bude mít velikou sílu,“ reaguje Beran. To ostatně on sám pocítil hned o prvním soutěžním víkendu, kdy se do Rakouska vrátil se svým starším dorostem Olomouce. Hanáci prohráli 1:7 a 1:6.

Ale zpátky k reprezentaci. České naděje dostaly na soustředění vítanou injekci, trenérům totiž přijel pomoci Patrik Eliáš! „Nejenom že byl výjimečný hráč, on je i výjimečný člověk. Diskutovali jsme o hokeji a ptali se na jeho názory, protože on má opravdu cenné zkušenosti. Dostával se do situací, ve kterých jsme nikdo z realizačního týmu nebyli. Zajímalo nás, jak je on sám řešil, jak je řešili v New Jersey, kde nejvíc působil,“ říká Beran s obdivem, jaký si Eliáš určitě zaslouží.

Pro české hokejisty byla jeho přítomnost velkým zážitkem. Tím spíš, když se v šestnáctce všichni teprve ještě „učí“, co obnáší hrát v dresu s českým znakem na hrudi. „Není to tak dávno, kdy hrával a ti kluci na něho koukali v televizi. Ať už na mistrovství světa, olympiádě... Je to skromný a komunikativní člověk, rád poradí. Byli jsme všichni vděčni za to, že nás navštivil. Nesmírně nám pomohl, protože je to ikona českého hokeje,“ hlásí český lodivod.

Pro Karla Berana šlo o vytoužené první zápasy u národního týmu. I když ne úplně první – u šestnáctky už působil coby asistent v sezoně 2011/12. Teď mohl konečně vidět své svěřence v akci, sledovat, jak pracují pod tlakem v tempu náročných zápasů. Ale těšil se i osobně. Ten pocit, stát v zádech reprezentační střídačky, poslouchat hymnu... Ten je vždycky jedinečný.

„Je to zodpovědnost vůči trenérům v Česku, vůči celé České republice. Já jsem za to samozřejmě rád, cítili jsme se dobře,“ pokyvuje kouč, který dlouho působil hlavně v brněnské Kometě. „S trenéry už jsme hodně pracovali a jsme sehraní, fungovalo nám to velice dobře. Chtěl bych poděkovat všem, co se na tom podíleli. Ale ono se to hodnotí jednoduše, protože nám první dva zápasy vyšly pozitivně,“ doplňuje jedním dechem.

Dobře ví, že těžší výzvy v sezoně ještě přijdou. „S kluky jsme spokojení, tým je soudržný bez nějakých větších problémů. I v hokejovém myšlení se kluci posunuli dál. Výhry jsou odměnou za to, jak jsme oba zápasy odehráli. Obzvlášť ten první, ten byl hodně kvalitní z obou stran,“ dodává Karel Beran.

EC RED BULL SALCBURK "18" – ČESKO "16" 3:4 po prodloužení (0:1, 1:0, 2:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Hadamczik (Schutz, Hede), 57. Schutz (Barinka, Wimmer), 60. Wimmer (Peskoller) – 18. Myšák (Sedláček), 49. Novák (Cikhart), 57. Novák (Myšák, Cikhart), 62. Vacík (Novák).
Vyloučení: 0:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 43:22 (13:11, 14:2, 15:7 – 1:2).

EC RED BULL SALCBURK "17" – ČESKO "16" 2:6 (0:2, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 21. Peeters (Peterka, Dubé), 55. Peterka (Peeters) – 7. Naar (Krutil, Myšák), 10. Novák (Krutil, Naar), 27. Puczek (Geidl, Urban), 40. Starý (Novák, Cikhart), 45. Chlubna (Puczek, Sedláček), 54. Chlubna (Adámek, Gut).
Vyloučení: 4:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 25:43 (11:13, 6:18, 8:12).

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Soupiska českého týmu

Brankáři:
Jan Bednář (Karlovy Vary), Pavel Čajan (Liberec).

Obránci:
Michael Krutil (Letňany), Jakub Naar (Hradec Králové), Dominik Vacík (Havlíčkův Brod), Ondřej Baláž (Litvínov), Jan Hampl, Adam Starý (oba Liberec), Jan Sedláček (Kometa Brno).

Útočníci:
Pavel Novák (České Budějovice), Jan Myšák (Litvínov), Jan Cikhart (Liberec), Tomáš Chlubna (Jihlava), Michal Gut (Chomutov), Lukáš Adámek (Havířov), Dan Handl (Zlín), Nico Geidl (Třinec), Jiří Puczek (Žďár nad Sázavou), Michal Rouha (Pardubice), Tobiáš Handl (Olomouc), Tomáš Urban (Kladno), Michal Simon (Mladá Boleslav).

Realizační tým:

Manažer: Radek Hlavatý
Hlavní trenér: Karel Beran
Asistenti trenéra: Petr Svoboda a Radim Skuhrovec
Lékař: Jiří Dvořák
Trenér brankařů: David Kovářík
Hospodář: Pavel Štechmüller

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz