Šestnáctka se Švýcary nezklamala. Dvakrát vyhrála, trefilo se 11 hráčů

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

13. listopadu 2015, 13:37

Adam Bagar

Reprezentační šestnáctka má za sebou týdenní soustředění, které zakončila zápasy se stejně starými hráči Švýcarska. Čeští mladíci, i s několika nováčky v sestavě, sehráli tři úplně odlišná představení. V tom prvním vydřeli těsnou výhru, ve druhém se sedmi vstřelenými brankami na ledě dominovali a na závěr zaznamenali porážku. Suma sumárum, dva triumfy a jediná prohra! "Zápasy hodnotím kladně," hlásí trenér Petr Haken v rozhovoru pro hokej.cz.

Národní tým do šestnácti let se v Rokycanech představil také s několika mladíky, kteří prožili premiéru na mezinárodní scéně. "Jsou to hráči, kteří nás upoutali svými výkony.  Jak v domácích soutěžích, tak v bojích se staršími dorostenci Třince, Liberce, Komety či Hradce Králové v rámci jednodenních kempů. Chtěli jsme tedy vidět, jak si poradí s konfrontací na mezinárodní úrovni. A většina z nich nezklamala," hlásí Haken.

Už v prvním utkání se Švýcary sehrála šestnáctka velmi povedenou partii. "Vždycky je důležité vstoupit do akce vítězstvím. Musím říct, že první utkání mělo vysokou úroveň a bylo fyzicky hrozně náročné. Zpočátku jsme sice byli horším týmem, ale od půlky klání jsme převzali aktivitu a zaslouženě došli k vítězství. Z obou stran to byl úžasný zápas," hodnotí Haken triumf 4:3. Ten v závěru trefil brněnský útočník Adam Gajarský.

O den později Češi dominovali a už v deváté minutě vedli 3:0, čímž položili základ ke skvělé výhře 7:4. "Podle výsledku to byl náš nejlepší zápas. Ale soupeř nasadil slabší brankářskou dvojku, což se podepsalo na průběhu. Rychlé vedení duel poznamenalo, tempo nebylo takové jako den předtím. Přesto jsme samozřejmě rádi za výhru i za to, kolik jsme dali branek," těší Hakena. Dvakrát zacílil třinecký Michal Kvasnica.

Až ve třetím vystoupení na rokycanském ledě šestnáctka narazila. "Bylo znát, že týmy mají méně sil. Únava sice hrála svou roli, ale nechci říkat, že to rozhodlo. Neproměnili jsme šance a pouštěli Švýcary do přečíslení, což ve třetím dějství potrestali. Pak jsme se snažili o vyrovnání, tlačili, odvolali gólmana, ale vyrovnat se nám nepodařilo. I přes prohru 2:4 myslím, že kluci systémově sehráli povedené utkání," hlásí Haken.

Dvě vítězství ze tří přípravných střetnutí nakonec Haken hodnotí pozitivně. "Švýcarsko předvedlo svou kvalitu a myslím, že to byla velice vyrovnaná utkání. Za dvě výhry jsme rádi," pokyvuje kouč reprezentační šestnáctky. Ta se prosadila dohromady třináctkrát, přičemž skórovala jedenáctka hráčů. "Je dobře, že se prosadilo víc hráčů, na druhou stranu hráči, kteří v klubech bodují, měli šanci ukázat se." Ale nestalo se tak.

"Zakončení z naší strany nebylo ideální. Je to jedna z věcí, které musíme zlepšit," říká Petr Haken. "Možná jsme měli malinko větší očekávání také od některých kluků, kteří už pravidelně nastupují za starší dorost. Ale snaha byla vidět u všech. Škoda, že se v druhém utkání zranil Tomáš Koblížek, což je jeden z našich klíčových hráčů. Ve třetím duelu byla jeho absence docela znát. Ale jinak to hodnotím kladně," vypráví.

Další prověrkou šestnáctky bude před vánočními svátky trojutkání se silným Ruskem. "Už jsme s nimi hráli v Salcburku. Uvidíme, s čím přijedou. Samozřejmě individuálně jsou na tom lépe, ale na zápasy se těšíme," hlásí Haken. Ještě předtím čeká na jeho svěřence jedno speciální utkání. "Chceme vytvořit dva celky, které by si zahrály proti sobě. Byla by to příprava a zároveň i nominace na Rusy," zakončuje Haken.

Výsledky přípravných utkání reprezentační šestnáctky (6. – 8. listopadu 2015, Rokycany):

ČESKO "16" – ŠVÝCARSKO "16" 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)

Branky: 19. Dajčar, 37. Arnošt, 46. Prošek, 51. Gajarský – 4. Pena Triana, 33. Schwab, 51. Haldimann.

ČESKO "16" – ŠVÝCARSKO "16" 7:4 (4:1, 2:2, 1:1)

Branky: 8. a 52. Kvasnica, 6. Kropáček, 9. Bernáth, 20. Gajarský, 22. Plášek, 28. Koblížek – 15. Kiener, 27. Vouillamoz, 33. Patry, 59. Nussbaumer.

ČESKO "16" – ŠVÝCARSKO "16" 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Branky: 12. Lauko, 36. Blümel – 2. a 24. Krayem, 51. a 60. Kohler.

Česko reprezentovali:

Brankáři:
Lukáš Dostál (Kometa Brno), Radek Haas (Mladá Boleslav).

Obránci:
Filip Bernáth (Karlovy Vary), Tomáš Dajčar (Olomouc), Petr Had (Liberec), Adam Charvát (Liberec), František Klejna (Karlovy Vary), Martin Lokajíček (Plzeň), Zack Malík (Vítkovice), Libor Zábranský (Kometa Brno).

Útočníci:
Dominik Arnošt (Sparta Praha), Matěj Blümel (Pardubice), Adam Gajarský (Kometa Brno), Jan Jeník (Liberec), Tomáš Koblížek (Chomutov), Vojtěch Kropáček (Sparta Praha), Michal Kvasnica (Třinec), Jakub Lauko (Chomutov), Jan Matiášek (Plzeň), Karel Plášek (Přerov), Štěpán Pokorný (Hradec Králové), Radek Prošek (Karlovy Vary).

Realizační tým:

Manažer týmu: Martin Hosták.
Hlavní trenér: Petr Haken.
Asistenti trenéra: René Mucha, Darek Stránský.
Trenér brankářů: Václav Fürbacher.
Lékaři: MUDr. Jaroslav Budín, MUDr. Marcel Hujo.
Masér, hospodář: Maroš Solenský.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz