Simon: Hrát s Crosbym, to by byla krása! Tučňákům fandil už jako kluk

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Po skvělém pražském šampionátu věděl, že je o něj zájem v NHL. Ale Dominik Simon musel projít draftem. Plzeňský útočník doufal v úspěch, nicméně když začalo páté kolo, lehce znejistěl. "Byl jsem už malinko nervózní," přiznává. Původní zprávy totiž hovořily o kole třetím či čtvrtém, někdejší hokejista Sparty musel trpělivě čekat. "V sobotu jsem se na internetu díval na přímý přenos a pak na tabulku, kam přibývala jména," hlásí. Když se u 137. pozice objevilo to jeho, byl šťastný!

Na Simona ukázali zástupci Pittsburghu, tedy organizace s mimořádnými hokejisty i velkým potenciálem. "Musím říci, že mě to docela překvapilo. Před draftem jsem mluvil s některými kluby, ale s Pittsburghem ne. Tak to prý ale chodí," konstatuje. Jakmile připadl Tučňákům, hodně se mu ulevilo. Sen o průniku do slavné ligy je zase o kousek blíž.

Smlouva s Penguins? Uvidíme, co bude

Plzeňský útočník poté přijímal gratulace, především telefonicky a v textových zprávách. "S rodinou jsme to nijak neoslavili, naši jsou totiž právě u moře. Jen mi popřáli. Já ani nemám moc času, zrovna balím věcí, s Plzní jedeme na soustředění do Železné Rudy," připomíná.

Draft do Pittsburghu měl velký ohlas u kamarádů. "Kluci mi gratulovali, objevily se tam i vtípky na téma, že budu hrát s Crosbym nebo s Malkinem. Jsou to jedni z nejlepších hráčů světa. Kdybych s nimi mohl být v jednom týmu, byla by to krása," povídá dychtivě. Právě udělal důležitý krok, nikoli však rozhodující. Ovšem zatímco jiní mladí hráči se posunou na dostřel NHL až za rok nebo za dva, Simon patrně dostane šanci ihned.

Výběrem prošel jako starší hráč, 8. srpna mu bude jednadvacet. Zástupci Penguins podle zákulisních informací počítají s tím, že Simonovi předloží co nevidět kontrakt. "Prý by to tak mohlo být, ale já v tuto chvíli nevím. Uvidíme, co bude. Teď platí, že jedu s Plzní na soustředění, normálně se dál chystám na sezonu jako dosud," reaguje.

Představitelé hokejové Škody nicméně tuší, že svůj klenot nejspíš ztratí. Majitel Martin Straka shodou okolností před lety válel za Pittsburgh, dobře ví, co asi Dominik prožívá. "Gratuloval mi a říkal, že počkáme, jak se situace vyvine. Kdybych měl skutečně odejít, naznačil, že mi o klubu a o všem ostatním rád poví," zmiňuje.

Míval jsem věci s logem Pittsburghu, jedno tričko nosím i teď

Zájem z NHL se u Simona předpokládal už loni. Šikovnému útočníkovi vyšlo mistrovství světa dvacítek, v duelu proti Kanadě rozhodl o české výhře nájezdem na způsob Petera Forsberga, což sebevědomé zámořské hvězdičky rozhodně nečekaly. Leč draft ho tehdy minul. "Loni to nevyšlo, u internetu jsem před tím čekal marně také u draftu do CHL. Teď jsem to absolvoval potřetí a mám radost, že jsem uspěl," povídá upřímně.

Zámořské kluby o pražském rodákovi věděly delší dobu, Simon od listopadu loňského roku pravidelně reprezentoval. Klíčové ale bylo mistrovství světa. "To mi pomohlo nejvíc, turnaj pro mě znamenal parádní zkušenost," souhlasí. Posléze byl v kontaktu s některými kluby NHL, teď ví, že nejbližší budoucnost spojí s Penguins. V organizaci narazí také na Dominika Uhra, jiný český hokejista tam nepůsobí. Hodně se tedy budou hodit znalosti angličtiny. "Docela jsem se jí věnoval, jazyk jsem měl ve škole, dva roky jsem chodil na anglickou střední," doplňuje.

Sobotní akce v Sunrise na Floridě může mít zásadní vliv na další Simonův hokejový život. V Pittsburghu cítí příležitost, už jako kluk měl Tučňáky mezi nejoblíbenějšími týmy NHL. "Sledoval jsem je od dětství, doma jsem měl věci s jejich logem. Tričko Penguins někdy nosím i teď. Pamatuju si, že jedno mi kdysi z Ameriky přivezla sestra, dostal jsem i mikinu. Pittsburgh, Colorado, Chicago - tyhle kluby jsem měl rád," vzpomíná. Kdysi v organizaci sídlila česká "mafie", především Jaromír Jágr, Martin Straka, Robert Lang, Petr Nedvěd, Jiří Šlégr. Simon se na ně pokusí navázat. "Jsem moc rád, že to v draftu takhle vyšlo. A NHL? O té jsem vždycky snil," potvrzuje. Pokud všechno klapne a uzavře kontrakt, v předsezónním kempu už bude záležet jen a jen na něm...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz