Simon, Mrázek, Zámorský, Nosek. Jaroslavl při draftu vsadila na Čechy

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

25. května 2015, 11:30

Václav Jáchim

Zdaleka to nemá stejný význam jako v NHL. Draft do ruské Kontinentální ligy znamená pro hráče především informaci, že kdyby se jednou rozhodli pro tuto soutěž, práva do určité doby náleží klubům, jež si je zamluvily. Draft KHL se letos ostatně jmenoval Jarmark talentů, kluby KHL volily talentované uchazeče juniorského věku. Ovšem některé předvedly sázku na cizince, především to platí o Jaroslavli.

Představitelé Lokomotivu šli do akce s jasným záměrem. "Rozhodli jsme se, že vybereme zahraniční hokejisty do 23 let, protože ruští talenti už patří jiným klubům. Doma moc možností nebylo. A z těch našich hráčů, kteří přicházeli v úvahu, pro náš klub nikdo nebyl zajímavý," řekl agentuře R-Sport sportovní ředitel klubu Alexander Ardašev.

První tři volby Jaroslavle se týkaly českých hráčů. Ze čtvrté příčky bral Lokomotiv plzeňského útočníka Dominika Simona (na snímku). Kdyby se účastník letošního mistrovství světa rozhodl pro KHL, náleží Jaroslavli. Případně by se musel jiný zájemce o Simonovy služby dohodnout na výměně. "Ty jsou samozřejmě možné, pokud to bude nutné, stanou se práva na vybrané hráče součástí budoucích obchodů s dalšími týmy. Je to stále hráčský trh, stát se může cokoli," připustil Ardašev.

Jaroslavl drží v Kontinentální lize pod palcem brankáře Petra Mrázka, jenž chytá NHL v Detroitu, stejné organizaci patří ta Atlantikem expardubický útočník Tomáš Nosek. A navíc: v prvním kole bral Lokomnotiv ještě Petra Zámorského. Zlínský odchovanec má smlouvu s New York Rangers, uplynulou sezonu trávil loňský mistr extraligy ve finském Espoo a švédském Örebro.

Jarmark talentů KHL byl důležitý pro mladé Rusy, zahraniční borci mohou být zatím v klidu. Jejich jméno v kolonce konkrétního klubu bude podstatné až ve chvíli případného stěhování východním směrem. V draftu se letos objevila řada především evropských mladíků ročníku 1998, ale také o něco starší naděje. Namátkou Švédové Janmark-Nylén. A. Forsberg, Sörensen, Holmström, A. Johnson, Arvidsson, Finové Saros, Lindell, Hintz, Američan Grimaldi nebo Kanaďané Weal s Cousinsem, jež brali zástupci Soči a obchod by se klidně mohl co nevidět uskutečnit.

Českých hráčů najdeme v přehledu Jarmarku talentů jen sedm. Kromě zmíněné čtveřice v Jaroslavli si kluby KHL zajistily práva litvínovského obránce Filipa Pavlíka (Omsk), brankáře farmy Los Angeles Patrika Bartošáka (Dynamo Minsk) a třineckého bojovníka Marka Růžičky (Omsk). Pro Avangard hledal talenty v českých končinách bývalý slávista Andrej Jakovenko, jiné týmy KHL mají dění v evropských soutěžích pod podrobnou kontrolou díky mnoha skautům a externím spolupracovníkům.

Přehled českých hokejistů, kteří byli vybráni v draftu KHL 2015:

4. Dominik Simon (Jaroslavl)
7. Petr Mrázek (Jaroslavl) 
18. Petr Zámorský (Jaroslavl) 
40. Filip Pavlík (Omsk) 
97. Tomáš Nosek (Jaroslavl)
125. Patrik Bartošák (Minsk)
126. Marek Růžička (Omsk)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz