Škarek po prvním MS: Musím makat, abych byl příště ještě prospěšnější

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Chytal zatím největší utkání kariéry, Jakub Škarek čelil silným kanadským talentům a snažil se pomoci k tomu, aby dvacítka konečně překročila práh čtvrtfinále. Nepovedlo se, Češi sice statečně vzdorovali, na světovém šampionátu v Kanadě ovšem končí až za elitní čtyřkou planety. "Moc nás to mrzí, myslím, že jsme nehráli špatné utkání. Ale nestačilo to. Pro mě osobně to byla obrovská zkušenost. A motivace do budoucna," potvrzuje jihlavský gólman.

Škarek patřil k benjamínkům českého výběru. O pozornost si řekl na listopadovém turnaji ve Švédsku, kvalitní výkony předváděl ve WSM Lize i coby naděje Sparty v nejvyšší soutěži. Teď má za sebou první mistrovství světa, do další kariéry získal Jakub spoustu cenných poznatků. "Příště už budu vědět, co takový turnaj obnáší. To by měla být určitě výhoda," uvažuje.

Jak jste viděl čtvrtfinále s Kanadou z branky? Převládá zklamání, nebo je tam aspoň trocha radosti z toho, jakým způsobem jste těžký zápas sehráli?
Moc mě mrzí, že jsme utkání nedotáhli do vítězného konce. Kanadu jsme mohli porazit, na rozdíl od přípravných utkání tam bylo hodně šancí. Nějaké jsme využili, nějaké ne. Na jednu stranu jsem smutný, ale na druhou pyšný, že jsme takhle turnaj zakončili. Musíme se poučit a příští rok to soupeři třeba vrátit.

Podobnou bitvu jste ještě nechytal. Když jste se dozvěděl, že vám trenéři dali přednost před Danielem Vladařem, nepřepadla vás nervozita?
Ani ne, i když to byl pro mě možná životní zápas. Já se na něj strašně těšil. Věděl jsem, že tady bude hodně lidí. Proti Kanadě se nechytá každý den, utkání jsem si maximálně užil. Snažil jsem se zastavit každý puk. Vím, že se mi to nepovedlo. Což mě mrzí.

Předvedli jste dobrý začátek, soupeře jste tím docela zaskočili.
To je pravda. Spíš jsme čekali, že na nás domácí vletí. Vedoucí gól jsme dali my, myslím, že nás dost nakopl. Jen škoda, že jsme náskok neudrželi trošku déle. Zápas jsme odehráli dobře, klidně mohl být výsledek lepší. Kdybychom takhle hráli předtím, turnaj by mohl vypadat úplně jinak. Jenže to je jenom kdyby... Musíme jít dál."

Chytat proti Kanaďanům je vždycky obtížné. Čím byli nejvíc nepříjemní?
Pro gólmana je lepší, když na něj jde hodně střel. Myslím, že jsem možná mohl vyrážet puky lépe, aby z toho soupeř neměl dorážky. Podívám se na video, určitě se z toho poučím. Budu dál makat, v Jihlavě s panem Jarošem. Zatím jsme odvedli dobrou práci a je třeba v tom pokračovat. Na konci sezony bude další vrchol - mistrovství světa osmnáctek. To je pro mě nová motivace.

Co jste si řekli bezprostředně po zápase v kabině?
Pro některé kluky to byl poslední turnaj. Trenéři nám poděkovali – nejen za poslední zápas, ale za turnaj celkově.

Dojem z vystoupení na mistrovství světa jste aspoň částečně vylepšili.
Nejsem rád, že jsme prohráli. Mrzí mě to. Ale myslím, že jsme předvedli kvalitní výkon, všichni jsme makali. A také si to užili. Kanada patří mezi nejlepší týmy na světě, my si potvrdili, že i s nimi se dá hrát vyrovnané utkání.

Co říci k turnaji celkově? Kde se z českého pohledu lámal?
Zápasy, které jsme měli vyhrát za tři body, jsme nedotáhli. Některé bodíky jsme poztráceli a to nás nejspíš stálo lepšího soupeře na čtvrtfinále. Těžko říci, mohli jsme hrát s Ruskem, ale to je také výborné. Na téhle úrovni si člověk moc vybírat nemůže. Kdybychom porazili Kanadu, nebyli bychom takoví outsideři jako po základní skupině. Co se dá dělat, nepovedlo se.

Co si ze šampionátu odnášíte vy osobně?
Jsem strašně rád, že jsem tady mohl odchytat tři zápasy. Na mistrovství světa dvacítek mohu jet ještě dvakrát, už budu vědět, do čeho půjdu. Chtěl bych poděkovat trenérům za šanci, že mě sem vzali. A také poslali chytat. Já si to snažil užít, jak nejvíc jsem mohl. Být tady, to bylo super. Pro mě jde o obrovskou motivaci do budoucna. Potvrdil jsem si, že je třeba dál pracovat. Abych příště předvedl lepší výkony a byl týmu prospěšnější než letos.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz