Skvělý Hertl skóroval, úvodní bitvu o Stanley Cup v závěru rozsekl Bonino

Jedni bojují už o čtvrtou nejcennější trofej, druzí na ni v dlouholeté historii stále čekají. Hokejisté Pittsburghu a San Jose odstartovali finále Stanley Cupu, k němuž má aktuálně blíže parta kolem Sidneyho Crosbyho. Jedno z nejlepších utkání letošního play off pro sebe získala v dramatickém závěru díky trefě Nicka Bonina a slavila výhru 3:2. Hostům nepomohl ani gól Tomáše Hertla, který znovu potvrdil výbornou formu a patřil k nejaktivnějším hráčům na ledě.

Vyprodaná aréna CONSOL Energy Center sledovala na začátku obrovskou převahu Pittsburghu, který se do ustrašeného soupeře pořádně zakousl. Brankář Martin Jones si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl, domácí první třetinu ovládli střelecky 15:4 a aktivitu vyjádřili rovněž brankově. Nejdřív se střela Justina Schultze z mezikruží odrazila přesně před Bryana Rusta, jenž neměl problém otevřít skóre, a za další minutu se Sidney Crosby zbavil Justina Brauna, předložil puk Conoru Shearymu a bylo to 2:0.

V kabině San Jose muselo být pořádně rušno. Do druhého dějství už naskočili úplně jiní Žraloci, kteří se brzy dočkali gólové odměny. O vůbec první trefu finále Stanley Cupu v klubové historii se postaral Tomáš Hertl, ten v přesilovce našel u levé tyče mezeru ve výstroji Matta Murrayho a svou šestou brankou v letošním play off vrátil hosty do zápasu. Pittsburgh měl šance na to, aby si vzal dvougólový náskok zpátky, ale místo toho přišlo vyrovnání. Patrick Marleau si objel klec a zasunul kotouč za brankovou čáru.

Tomáš Hertl (San Jose) – 1+0, -1, 3 střely, čas na ledě 16:55
Roman Polák (San Jose) – 0+0, 0, 2 střely, čas na ledě 14:24

Začínalo se prakticky od začátku, fanoušci však stále sledovali parádní představení. Rozseknout ho mohl v polovině třetí části Hertl, ale na Murrayho nevyzrál. A když dvakrát neuspěl ani Joe Thornton, udeřili na druhé straně domácí hokejisté. V čase 57:27 našel Kris Letang z rohu hřiště Nicka Bonina a ten zblízka trefil Pittsburghu důležité první vítězství 3:2. San Jose mělo v úplném závěru ještě k dispozici přesilovku, kterou vylepšilo hrou bez gólmana. Ale ani při výhodě dvou hráčů na ledě srovnat nedokázalo.


Úvodní utkání finále Stanley Cupu

PITTSBURGH PENGUINS – SAN JOSE SHARKS 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Rust (Schultz, Kunitz), 14. Sheary (Crosby, Määttä), 58. Bonino (Letang, Hagelin) – 24. Hertl (Donskoi, Burns), 39. Marleau (Burns, Couture).
Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke – Amell, Murray.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 41:26.
Diváci: 18 596 (vyprodáno).
Hvězdy zápasu: 1. Bonino, 2. Sheary (oba Pittsburgh), 3. Marleau (San Jose).
Stav série: 1:0.
Pittsburgh Penguins: Murray – Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Hagelin, Bonino, Kessel – Kunitz, Malkin, Rust – Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
San Jose Sharks: Jones – Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Thornton, Pavelski, Hertl – Donskoi, Couture, Marleau – Tierney, Ward, Karlsson – Wingels, Zubrus, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.

Další program finále Stanley Cupu

Čtvrtek 2. června – 2. zápas:

02:00 Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Neděle 5. června – 3. zápas:

02:00 San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

Úterý 7. června – 4. zápas:

02:00 San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

Pátek 10. června – případný 5. zápas:

02:00 Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Pondělí 13. června – případný 6. zápas:

02:00 San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

Čtvrtek 16. června – případný 7. zápas:

02:00 Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz