Sladká tečka na World Hockey Challenge: Sedmnáctka je bronzová!

Foto: Hockey Canada

12. listopadu 2017, 1:28

Martin Voltr

Bravo! Hokejisté do 17 let zapsali na prestižním turnaji World Hockey Challenge parádní výsledek pro český hokej: Domů pojedou s bronzovými medailemi! V bitvě o třetí místo se domácímu výběru Kanady "White" pomstili za porážku ve skupině – vítězství 2:1 v Dawson Creeku zařídili Matěj Toman, Michal Teplý a hlavně brankář Nick Malík. Zlato slaví Američané.

Bronzová medaile znamená pro Českou republiku celkově třetí cenný kov a první od roku 2006, také tehdy vybojovali mladíci v Kanadě třetí místo. Ambice letošního týmu k podobnému výsledku určitě mířily, ovšem v základní skupině nezískal ani bod a pak už mu věřil málokdo. Čtvrtfinálovou výhrou nad Ruskem ale všechno otočil naruby. Vzpamatoval se i po smolné semifinálové porážce.

Od kanadského týmu v bílých dresech inkasoval v základní skupině sedm gólů. Tentokrát moc nechybělo k tomu, aby to nebyl ani jediný! Češi vedli od desáté minuty zásluhou Matěje Tomana, který se na turnaji trefil potřetí. V polovině zápasu pak zvýšil vedení další talentovaný útočník Michal Teplý.

O zbytek se téměř stoprocentně postaral Nick Malík. Brankář mladšího ročníku 2002 vyladil svou formu na turnaji dokonale, veškeré snahy Kanaďanů likvidoval až do závěrečných minut. Jakmile šli reprezentanti do čtyř, v čase 56:57 ho přece jenom překonal Clarke a drama bylo na světě. Vyrovnat už ale domácí favorité nestihli.

„Po celou dobu utkání si mužstvo šlo cílevědomě za vítězstvím, které podpořil bezchybným výkonem brankář Malík. Bronzová medaile je obrovským úspěchem pro celý tým,“ říká hlavní trenér národního týmu Petr Haken.

Neoficiální mistrovství světa v kategorii U17 opanovali hokejisté Spojených států, kteří ve finále nastoupili na kanadský tým "Red", po první třetině vedli 4:0 a zápas vyhráli 6:4. Pro Američany je to páté zlato v historii turnaje.

Foto: Hockey Canada

Zápas o 3. místo:
KANADA WHITE – ČESKO 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 57. Clarke – 10. Toman (Najman, Kučeřík), 33. Teplý.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 30:23 (8:9, 7:7, 15:7).
Kanada White: Gauthier – Staios, Schneider, Brewer, Lee, Bellamy, Laaouan, T. Pelletier – Keppen, J. Pelletier, Clarke – Porco, Blaisdell, McMichael – Poulin, Barlage, Légaré – Bouchard, Carroll, Swetlikoff – Morgan.
Česko: Malík – Mlčák, Haš, Kučeřík, Kubíček, Homola, Rašín, Poizl – Lang, Přikryl, Koffer – Teplý, Najman, Toman – Jouza, Vitouch, Pšenička – Morong, Peterek, Pytlík – Barinka.

Finále:
USA – KANADA RED 6:4 (4:0, 1:3, 1:1)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz