Šlágr pro Liberec! Energie zaskočila Kometu, Piráti dobyli Spartu

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

26. prosince 2016, 18:09

Jan Šimek

Sváteční 32. kolo Tipsport extraligy nabídlo šestici utkání a pondělní program odstartoval na ledě Karlových Varů, kam dorazila Kometa. Poslední celek tabulky ale velkého favorita překvapil a zvítězil v poměru 4:2. Výhru berou také Vítkovice, které doma přemohly Mladou Boleslav. Plzeň podlehla Olomouci. Sparťané prohráli s Chomutovem, Pardubice otočily bitvu se Zlínem. Šlágr kola ovládli hokejisté Liberce, kteří přehráli lídra tabulky z Třince.

Vítkovice zdolaly Bruslaře, rozhodl úvod třetí třetiny

V Ostravě byl k vidění souboj tabulkových sousedů osmého s devátým celkem Tipsport extraligy. Bruslaři začali skvěle a po 85 sekundách je do vedení poslal Lenc. Domácí odpověděli o zhruba deset minut později, kdy po dlouhém tlaku v brankovišti Hrbas důrazně procpal puk do branky – 1:1. Po bezbrankové druhé třetině pak domácí předvedli skvělý nástup do třetí části. Hudeček nejdřív dokonal obrat a po něm přidal uklidňující gól na 3:1 Tomi. Orsava sice ještě snížil, ale Vítkovičtí těsný náskok uhájili a doma vyhráli počtvrté v řadě. Naopak Bruslaři si připsali čtvrtou porážku za sebou.

Pavel Trnka (asistent trenéra Vítkovic): „Sehráli jsme naše typické utkání, kdy to bylo čistě jen o bojovnosti. Začátek z naší strany nebyl úplně ideální. Vypadalo to, že jsme nechali nohy pod vánočním stromečkem, naštěstí od půlky třetiny se to zlepšilo. Ve druhém dějství nás podržel gólman, odchytal výborné utkání. V závěru to byla klasická bojovnost. Jsme strašně rádi, že se to na naši stranu přiklonilo a že jsme získali proti tak silnému soupeři všechny tři body, které jsme hodně potřebovali.“

Boris Žabka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „V naší situaci, kdy potřebujeme body, se nám takové utkání velmi těžce hodnotí. Po vyrovnané první třetině jsme ve druhém dějství přitlačili a vytvořili si spoustu šancí, ale neproměnili jsme je. Stejně jako samostatný nájezd na začátku třetí třetiny. Pak jsme udělali hloupé chyby, které soupeř potrestal. Štěstíčko se na naši stranu nepřiklonilo. Bylo tam vidět zlepšení, akorát potřebné štěstí se urazilo. Chvíli bude trvat, až se to otočí. Povede se to jedině naší poctivou prací. Věříme, že to bude co nejdřív a uděláme pro to maximum.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Hrbas (Olesz, Hudeček), 44. Hudeček, 45. Tomi (Gřeš) – 2. Lenc (Klepiš, Trončinský), 49. Orsava (Jonák, Látal)
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 22:35.
Diváci: 5 403.
Nejlepší hráči: Daniel Dolejš – Jakub Orsava.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Sloboda, Klok, Sedlák, Hrbas, L. Kovář, Výtisk – Tybor, O. Roman, Kucsera – Vandas, E. Němec, D. Květoň – Hudeček, Stastny, Olesz – Gřeš, Tomi. Trenéři: Trnka a Vůjtek.
BK Mladá Boleslav: Lukáš – Kučný, Trončinský, Kurka, Hanzlík, Stříteský, T. Voráček, Štich – Hyka, Musil, Lenc – Orsava, Klepiš, Žejdl – Pospíšil, Jonák, Látal. Trenéři: Výborný a Žabka.

Kometa se trápí, vyšláply si na ni také Karlovy Vary

Hokejisté Karlových Varů zabrali, po třech prohrách v řadě se dočkali vítězství a pořádně cenného. Doma totiž srazili silnou Kometu. Brňané šli přitom díky trefě Němce do vedení, jenže pak se trefil Tuominen, Gríger a Harkabus. Do brněnské branky se poté postavil Pavel Jekel, který prožil premiéru v nejvyšší soutěži. Kontaktní gól sice v závěru připravil Vincour, moravský favorit ale inkasoval ještě jednou do prázdné branky a bylo hotovo. Energetici se tak přiblížili předposledním Pardubicím, Kometa zapsala třetí prohru v řadě.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Kluky musím pochválit. Udělali jsme, co jsme si řekli. Kometa je silný soupeř a my hráli pod dojmem posledního utkání, kdy jsme v Brně dostali osm gólů. Díky tomu jsme byli tentokrát obezřetnější. Bylo důležité, že jsme se dostali do dvoubrankového vedení. V závěru jsme sice dostali druhý gól, ale uhráli jsme to a zaslouženě získali tři body.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): „První třetina neměla až takové tempo, přesto si myslím, že jsme si vytvořili šance ke skórování. Bohužel jsme je ale neproměnili. Ve druhé části jsme šli do vedení, ale místo toho, aby nás uklidnilo, dostali jsme z ničeho dva netypické góly. Se zápasem jsme chtěli něco udělat, ale po třetí brance jsme se těžko zvedali. Bojovali jsme jak s urputným soupeřem, tak s časem. Kontaktní gól přišel až v samotném závěru, vyrovnat jsme nestihli. Kvůli druhé třetině nemáme ani bod.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC KOMETA BRNO 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 24. Tuominen (Mikulík, Benák), 24. Gríger (Rýgl), 32. Harkabus (Kindl, Gríger), 60. Gorčík (Vachovec, Skuhravý) – 21. O. Němec (M. Erat, M. Kvapil), 58. Vincour (Štencel).
Rozhodčí: Lacina, Pražák – Lhotský, Kokrment.
Vyloučení: 6:4, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 minut.
Bez využití.
V oslabení:
0:1.
Střely na branku: 23:29.
Diváci: 4 253.
Nejlepší hráči: David Gríger – Marek Kvapil.
HC Energie Karlovy Vary: Honzík – Harant, Dujsík, M. Rohan, Sičák, Tomáš Dvořák, Rýgl, Benák – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Mullane, Dušek, V. Tomeček – Harkabus, Gríger, Kindl – Davídek. Trenéři: Tlačil a Antonik.
HC Kometa Brno: Vejmelka (32. Jekel) – Trška, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Štencel, Bartejs – M. Kvapil, H. Zohorna, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Haščák – J. Káňa, Čermák, Vincour – Dočekal, Dvořák, Dostálek. Trenéři: Zábranský, Pešout, Pokorný a Haken.

Plzni se nedaří. Neudržela náskok a podlehla Hanákům

Plzeňský celek se trápí. Z posledních čtyř zápasů si připsal jedinou výhru. Proti Olomouci potřebovali Západočeši zabrat a do utkání vstoupili dobře, když skóre otevřel Moravčík. Druhá dvacetiminutovka gól nepřinesla, ale na začátku té následující srovnal Tomáš Mikúš. Vítěze dlouhé přetahované musely určit až nájezdy. Devět střelců neuspělo, až hostující Eberle se štěstím prostřelil Machovského a zajistil kohoutímu výběru druhý bod. Hanáci tak venku zvítězili podruhé v řadě.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „U nás je to pořád dokola. Vstoupili jsme do utkání aktivně, díky čemuž jsme vstřelili gól. Od té doby jsme ale zbytečně tahali puky k nám a soupeř byl od druhé třetiny jasně lepší. My jsme se na nic nezmohli, čímž vygradoval začátek třetí třetiny, kdy soupeř vyrovnal. V nájezdech byla Olomouc šťastnější. Možná si to i zasloužila více – přestože prohrávala, zasloužila si výhru. My prostě nesmíme přestat hrát a bruslit, když vedeme.“

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): „Za dva body jsme spokojeni, protože předchozí zápas nám nevyšel. I když jsme nešťastně prohrávali 0:1, myslím si, že od druhé třetiny to bylo dobré. Měli jsme šance, ale dali jsme až ten šťastný gól ve třetí třetině. Dobře jsme bruslili, vyhrávali souboje, měli šance. Škoda, že jsme nezískali tři body, ale dva pro nás mají cenu zlata. Byl to důležitý zápas. Vyhrát s Plzní na nájezdy je pro nás taková dvojnásobná radost.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OLOMOUC 1:2 po nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Moravčík (T. Svoboda, Indrák) – 43. T. Mikúš (Holec), rozhodující nájezd Eberle.
Rozhodčí: Bejček, Pešina – Brejcha, Špůr.
Vyloučení: 4:4
Bez využití.
Střely na branku: 14:35.
Diváci: 5 002.
Nejlepší hráči: Michal Moravčík – Tomáš Mikúš.
HC Škoda Plzeň: Machovský – D. Sklenička, P. Kadlec, Moravčík, Čerešňák, Pulpán, Frühauf, Slovák – T. Svoboda, Lev, Kratěna – D. Kubalík, Stach, Indrák – Vracovský, Koreis, Vondráček – Preisinger, M. Chalupa. Trenéři: Straka, Vlasák, Čihák a Hanzlík.
HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Jaroměřský, Matai, Staněk – Laš, J. Knotek, Skladaný – Strapáč, Ostřížek, Eberle – Burian, Herman, Jergl – Holec, Zeman, T. Mikúš. Trenéři: Venera a Tomajko.

Piráti na Spartu umí, porazili ji potřetí v sezoně

Pražská Sparta se v nejvyšší soutěži po dlouhé době představila doma. Na Vánoce se naladila jasným vítězstvím v Olomouci 5:1 a výborně odstartovala duel s Chomutovem. Uběhly sotva tři minuty a po trefě Ihnačáka domácí vedli. Bleskově sice srovnal Huml, jenže ještě do konce první třetiny vrátil Pražanům náskok Vrána. Ve druhé části ale Piráti dvakrát udeřili a díky zásahům Vondrky, který se trefil v oslabení, se Skinnerem otočili skóre – 2:3. Sparťané srovnat nedokázali, a tak Chomutovu podlehli potřetí v letošním extraligovém ročníku.

Zdeněk Moták (asistent trenéra Sparty): „Zatím jsme s Chomutovem získali pouze dva body, takže je to pro nás asi nepopulární soupeř. V utkání jsme udělali pár hrubých chyb, za které jsme byli potrestáni. Poté jsme ze šancí, které jsme si vytvořili, nedali branky, takže jsme byli vysoce neproduktivní. V posledních pár minutách jsme ani ve hře bez brankáře neproměnili vypracované šance.“

Jan Šťastný (asistent trenéra Pirátů): „Připravovali jsme se na úvodní tlak
Sparty. Chtěli jsme jejich tempo zastavit, což ale ovlivnil první gól, po
kterém jsme se obávali, aby se neopakovaly zápasy z minulosti. Bylo hrozně
důležité, že jsme se vrátili do zápasu brankou na 1:1. Škoda, že jsme v
oslabení inkasovali druhý gól. Druhá třetina byla nejlepší, jakou jsme venku
odehráli. Hráli jsme aktivně a potvrdili jsme šance gólově. Před třetí
třetinou bylo na klucích vidět obrovské odhodlání a bojovnost. Všichni
včetně Tomáše Krále zvládli situaci velmi dobře. Odvážíme si cenné tři body,
které jsou i dárkem našim fanouškům po zklamání s Libercem.“

HC SPARTA PRAHA – PIRÁTI CHOMUTOV 2:3 (2:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Ihnačák (Netík), 18. P. Vrána (Kumstát, J. Hlinka) – 6. Huml (Dlapa, Tomica), 28. Vondrka (Tomica), 34. Skinner (Rutta, Huml).
Rozhodčí: Polák, Souček – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 26:24.
Diváci: 8 231.
Nejlepší hráči: Petr Vrána – Ivan Huml
HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Švrček, Eminger, Nedomlel, Gernát, Barinka – Klimek, P. Vrána, J. Hlinka – Kudrna, Cingel, Uher – Řepík, Pech, Kumstát – Netík, Ihnačák, Černoch – J. Havel. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Piráti Chomutov: Král – Dlapa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Rutta – Vondrka, Huml, Tomica – Kämpf, V. Růžička, Sklenář – Koblasa, Raška, Poletín – Skokan, Šťovíček, Slavíček. Trenéři: Růžička st., Martínek a Šťastný.

Dynamo doma zabralo, otočilo duel se Zlínem

Předposlední hokejisté Pardubic si to rozdali se Zlínem, který se před Vánoci naladil třemi výhrami na vítěznou vlnu. Ševci na ni v první třetině navázali a po gólech Chytila s Bukartsem si vytvořili slibný dvoubrankový náskok. V polovině utkání ale ve vlastním oslabení snížil Leduc. Pak v přesilovce Sýkora přiťukl puk Rolinkovi a vůdce Dynama srovnal. V prodloužení zlínským hlídačům upláchl Tomášek, prostřelil Kašíka a Pardubice po třech domácích prohrách v řadě berou výhru. Zlínská série vítězství skončila.

Pavel Rohlík (trenér Dynama): „Už několik zápasů se s námi táhne první třetina, doma se nám nedaří. Pokyny byly jasné – být aktivní, přečíslovat soupeře, napadat jej a dostat se do tlaku. To se nám nepodařilo a prohrávali jsme 0:2. O přestávce jsme hráčům řekli, že takhle pokračovat nemůžeme. Hrajeme o všechno a jsem rád, že jsme si první gól vynutili aktivitou v oslabení. Zbytek utkání jsme hráli velice dobře. Od druhé třetiny musím pochválit všechny hráče, jak k tomu přistoupili.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Podařil se nám vstup do utkání. Zvládli jsme první třetinu, byli jsme aktivnější. Ve druhé části jsme v přesilovce nabídli domácím šanci a ti ji využili. Pak hráli velmi dobře a my můžeme děkovat Kašíkovi, že jsme tady uhráli alespoň bod.“

HC DYNAMO PARDUBICE – PSG ZLÍN 3:2 po prodloužení (0:2, 1:0, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Leduc (Klimenta), 47. Rolinek (P. Sýkora, Redenbach), 65. Tomášek (Rolinek) – 2. Chytil (Řezníček), 19. Bukarts (Kubiš)
Rozhodčí: Hejduk, Petružálek – Zíka, Barvíř.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 28:32.
Diváci: 7 381.
Nejlepší hráči: Jerome Leduc – Filip Chytil.
HC Dynamo Pardubice: Martin Růžička – Schaus, Havlík, Leduc, Ovčačík, Ščotka, Nedbal – P. Sýkora, Tomášek, Johnson – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Mallet, Redenbach, Beran – Panna, T. Kaut, Starý. Trenéři: Rohlík, Martinec a Mikeska.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Blaťák, O. Horák – Šťastný, P. Holík, Říčka – Bukarts, Honejsek, Kubiš – Okál, Chytil, O. Veselý – J. Ondráček, R. Vlach, Popelka – Maruna. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Liberec vynuloval Oceláře a snížil jejich náskok na čele

Šlágr 32. kola? To byla bitva druhého celku tabulky s tím prvním. Bílí Tygři zvítězili dvakrát v řadě a teď přidali třetí úspěch. Nejdřív je pouhých 22 sekund před zvukem první sirény poslal do vedení poslal Ordoš. Libereckým vyšel také závěr druhé části, kdy jejich náskok zvýraznil Krenželok. Oceláři neoplývali kdovíjakou střeleckou aktivitou. Na Willa za dvě třetiny letělo pouze devět střel, a když Stránský upravil ve třetím dějství na 3:0, bylo hotovo. Bílí Tygři tak ukončili vítězné tažení Třince, který vyhrál šestkrát v řadě. Náskok Ocelářů na špici tabulky se ztenčil na jediný bod.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Nastoupili jsme do zápasu velmi slušně, duel se rozehrál ve velkém tempu. Soupeře jsme v prvních deseti minutách zatlačili do obranného pásma, ale největší šanci měl Třinec, kdy nastřelil břevno. Na konci zápasu byl stav na tyčky 2:2, takže v této statistice jsme si kvit. Myslím si, že jsme od poloviny zápasu začali tahat za delší konec provazu. Byli jsme aktivní v útočném pásmu a soupeř, i když byl nebezpečný v brejcích, jsme si s výpady obránci v kooperaci s Romanem Willem dokázali poradit. Vyhráli jsme zaslouženě.“

René Mucha (asistent trenéra Třince): „Začali jsme dobře. První třetina nebyla z naší strany vůbec špatná, bohužel jsme v poslední minutě nechali větší prostor ve středním pásmu domácímu útočníkovi, který zakončil výborně. Nebyl to však zlomový moment, to byla celá druhá třetina, kdy jsme během dvou přesilovek téměř nevystřelili a na závěr inkasovali gól na 0:2. Poté jsme trochu vypadli z role, tlačili jsme se do útoku, ale domácí dobře bránili a my už jsme měli málo příležitostí ke střelbě. Prohrávali jsme souboje jeden na jednoho, neměli jsme kotouč na holích ve středním pásmu a po třetí brance se souboj téměř jen dohrával. Soupeři musím pogratulovat k jasnému vítězství.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Ordoš (L. Krenželok, Vitásek), 38. L. Krenželok (J. Stránský, P. Jelínek), 49. J. Stránský (Šimek, Bartovič).
Rozhodčí: Hodek, Bulanov – Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 24:15.
Diváci: 7 287.
Nejlepší hráči: Lukáš Krenželok – Cory Kane.
Bílí Tygři Liberec: Will – R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner – Ordoš, P. Jelínek, L. Krenželok – Svačina, Bulíř, Radivojevič – J. Stránský, Bližňák, Bartovič – Martin Procházka, Vantuch, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Linhart, Krajíček, Kania, Nosek, Jank – Petružálek, Marosz, Hrňa – Irgl, Kane, Adamský – Dravecký, Kreps, Rákos – J. Sýkora, Cienciala, Chmielewski. Trenéři: Kýhos, Mucha a Kopřiva.

Tabulka Tipsport extraligy po 32. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 32 16 6 6 4 104:63 66
2. Bílí Tygři Liberec 32 19 2 4 7 86:55 65
3 HC VERVA Litvínov 32 14 9 1 8 84:76 61
4. HC Kometa Brno 32 16 2 7 7 114:83 59
5. HC Sparta Praha 31 16 1 5 9 98:74 55
6. Mountfield HK 32 13 4 6 9 92:77 53
7. Piráti Chomutov 32 9 9 4 10 95:98 49
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 31 10 7 2 12 69:72 46
9. BK Mladá Boleslav 32 11 2 4 15 79:98 41
10. HC Olomouc 31 9 4 4 14 74:84 39
11. PSG Zlín 32 9 4 3 16 74:102 38
12. HC Škoda Plzeň 33 9 3 4 17 75:96 37
13. HC Dynamo Pardubice 32 7 4 2 19 78:102 31
14. HC Energie Karlovy Vary 32 7 1 6 18 66:108 29

Další program Tipsport extraligy

Středa 28. prosince – 33. kolo:
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Energie Karlovy Vary
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
17:30 PSG Zlín – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Olomouc – HC Oceláři Třinec 
18:00 HC Kometa Brno – HC VERVA Litvínov
18:20 Piráti Chomutov  – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)

Pátek 30. prosince – 34. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov
17:20 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA (ČT sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno
18:00 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
18:30 HC Sparta Praha – PSG Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz