Sledge hokejisté slaví návrat mezi elitu, o zlato si zahrají s Japonskem

Foto: Jaroslava Krakovičová

(TOMAKOMAI, od našeho zpravodaje) Čeští sledge hokejisté slaví! Na mistrovství světa B skupiny v japonském Tomakomai porazili i svého druhého soupeře, Slovensko. S celkovým skóre 15:0 a plným počtem bodů jsou tak už po dvou zápasech jistým postupujícím do elitní skupiny.

Druhý duel na šampionátu byl o poznání náročnější než úvodní zápas s Velkou Británií. Slováci českému týmu dlouho vzdorovali a bojovali o naději, nakonec ale znovu třikrát inkasovali a s vidinou postupu do A skupiny se mohou rozloučit. To Češi už jsou zpátky mezi elitou. Do zápasu vstoupili aktivně, střelecky se jim ale v prvním dějství nedařilo. „Měli jsme důvěru jeden v druhého a věřili jsme, že pokud udržíme soupeře pod tlakem, tak gól prostě přijde,“ popisuje průběh zápasu trenér Jiří Bříza.

Branky se český tým dočkal v 18. minutě a postaral se o ni Zdeněk Hábl. Vzhledem k tomu, že gólman Vápenka udržel znovu čisté konto, šlo o gól rozdílový. „Trenér nás nabádal, ať jsme trpěliví, že to přijde,“ popírá střelec důležitého gólu, že by byl tým po bezbrankové první třetině nervózní. Ze svého zásahu ale velkou vědu nedělal. „Ono je jedno, kdo to dá. Hlavně, že to tam padá.“

Češi poté přidali ještě dvě trefy, ubránili přesilové hry soupeře a po zásluze si došli k vítězství 3:0. To jim při výhře Japonska 6:0 nad Brity dává jistotu vytouženého postupu zpět do elitní skupiny, kterou Češi opustili v roce 2015 po MS v Buffalu. „Bylo pro nás velké zklamání, když jsme šli do skupiny B. A byla to dlouhá cesta, proto jsou teď pocity hodně uspokojivé,“ přiznává Bříza.

Teď si může oddychnout, jeho tým už po dvou zápasech splnil hlavní cíl. Úplně hotovo ale ještě nemá. „My tomu říkáme první poločas, tohle byla povinnost, protože výkonnost máme na áčko. Ve druhém poločase si chceme hlavně zachovat první pozici, kvůli lepšímu nasazení do kvalifikace o paralympiádu,“ vysvětluje kouč, který už se s týmem účastnil paralympijských her v Soči. Čechy čeká ve skupině zápas s Japonskem, na které pak náš národní tým narazí i ve finále.

ČESKO – SLOVENSKO 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Hábl (Krupička), 20. Geier (Raul), 42. Palát (Berger, Hrbek).

Česko: Vápenka – Kubeš, Hábl, Berger, Hrbek – Krupička, Raul, Geier – Šafránek, Novák, Palát – Doležal.
Slovensko: Lepáček – Stašák, Štít, Ferenčík, Kardoš – Gergely, Rauš, Ligda, Joppa, Fojtík, Večerek.

druhý zápas:
JAPONSKO – VELKÁ BRITÁNIE 6:0 (3:0, 1:0, 2:0)

Tabulka po druhém hracím dni

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 2 2 0 0 0 15:0 6
2. Japonsko 2 2 0 0 0 9:1 6
3. Slovensko 2 0 0 0 2 1:6 0
4. Velká Británie 2 0 0 0 2 0:18 0

Další program MS

Pátek 2. prosince:
6:30 Slovensko – Velká Británie
9:30 Česko – Japonsko

Sobota 3. prosince:
3:00 Slovensko – Velká Británie (utkání o bronz)
6:30 Česko – Japonsko (finále)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz