Sledge hokejisté uspěli v generálce na finále a ovládli základní skupinu

Foto: Jaroslava Krakovičová

(TOMAKOMAI, od našeho zpravodaje) Češi vyhráli i třetí zápas na sledge hokejovém mistrovství světa skupiny B v Tomakomai, když v generálce na sobotní finále porazili domácí Japonsko. Ani tentokrát národní tým neinkasoval a celou skupinou prošel bez jediné obdržené branky!

Češi si už po úvodních dvou zápasech zajistili návrat do elitní skupiny MS, stále však před sebou měli dva zápasy. V tom posledním v základní skupině se střetli s Japonskem, na které narazí i v sobotu. To už se bude rozhodovat o konečném pořadí a lepší pozici pro paralympijskou kvalifikaci. „Dostali jsme za úkol užít si to, nezranit se, něco si vyzkoušet,“ přiznává obránce Pavel Kubeš, že páteční zápas byl spíš testem před velkou bitvou o zlato.

Právě Kubeš v páté minutě otevřel skóre zápasu, když z rohu neohrožené prokličkoval před brankoviště a nedal gólmanovi šanci. A jak už je na tomto turnaji zvykem, první gól českého týmu byl nakonec i tím vítězným. Jan Matoušek, který tentokrát dostal v brance přednost před Vápenkou, za svá záda totiž žádný puk nepustil. „Vlítnul jsem dopředu, před sebou jsem měl tři hráče, kteří se ke mně najednou otočili zády. Tak jsem to tam vyšil po zemi a gólman to vůbec neviděl,“ popisuje zkušený obránce rozhodující moment utkání, který v konečném výsledku Čechům přihrál prvenství po skupině.

„I když to byl na papíře přátelský zápas, tak jsme se k němu rozhodli přistoupit tak, že zůstaneme na vítězné vlně, a za tím jsme šli. Oceňuju nulu vzadu, vepředu jsme ale spálili spoustu šancí. Jestli si kluci šetří střelný prach na sobotu, tak ale budeme jen rádi,“ hodnotil zápas i hlavní trenér Jiří Bříza. Výsledek 2:0 napovídá, že favority ve finále budou Češi, Bříza ale upozorňuje, že průběh pátečního utkání nemusí ukazovat celou pravdu. „Nevíme, jak k tomu zápasu přistoupili oni, zda si nešetřili síly na závěrečný zápas.“

ČESKO – JAPONSKO 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Kubeš, 15. Šafránek (Novák).

Česko: Matoušek – Kubeš, Hábl, Berger, Hrbek – Krupička, Raul, Geier – Šafránek, Novák, Palát – Doležal.
Japonsko: Močizuki – Išii, Misawa, Sudo, Horie – Annaka, Hirose, Kodama, Kumagai, Nagumo, Šiba, Šioja, Jošikawa.

druhý zápas:
SLOVENSKO – VELKÁ BRITÁNIE 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Konečná tabulka základní skupiny

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 3 3 0 0 0 17:0 9
2. Japonsko 3 2 0 0 1 9:3 6
3. Slovensko 3 1 0 0 2 2:6 3
4. Velká Británie 3 0 0 0 3 0:19 0

Další program MS

Sobota 3. prosince:
3:00 Slovensko – Velká Británie (utkání o bronz)
6:30 Česko – Japonsko (finále)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz