Slováci čekají na poslední posily: Hossa s Chárou nebudou, co Halák?

26. dubna 2015, 14:06

Václav Jáchim

Vladimír Vůjtek starší je jako Vladimír Růžička, také kouč slovenské reprezentace zatím neoznámil konečnou nominaci na mistrovství světa. Vrcholný turnaj sezony začíná až v pátek, ostřílený bard chce ještě počkat s definitivním rozhodnutím na stav některých marodů i na vývoj v NHL. Slováci mají v mužstvu aktuálně tři brankáře, devět obránců a 15 útočníků, na oficiální soupisce smějí být maximálně tři gólmani a 22 hokejistů v poli.

Slovenský národní tým má za sebou osm přípravných utkání, z nichž dvě sehrál i proti české reprezentaci v Jihlavě. Generálka se moc nepovedla, naši východní sousedé dvakrát padli v Lotyšsku. Nicméně Slováci nepanikaří, kouč Vůjtek bude v novém týdnu ladit formu na ostrý start, který přijde 2. května v Ostravě proti Dánsku.

Konečnou nominaci hodlá trenér oznámit až ve středu, po návratu z Rigy nicméně opustili kádr obránce Ivan Švarný a trio útočníků z české nejvyšší soutěže Rastislav Dej, Ján Sýkora, Radoslav Tybor. Světový šampionát mine také pardubického bojovníka Tomáše Marcinka, jenž při duelu s Běloruskem v Košicích utrpěl otřes mozku.

Zdravotní problémy potkaly v Lotyšsku také Ladislava Nagyho, zkušený útočník ovšem v seznamu vyvolených zůstává. Nově kádr rozšířil třinecký útočník Vladimír Dravecký, největší zámořskou posilou bude Marián Gáborík, vítěz Stanleyova poháru se k týmu přidá po víkendu. Už v Lotyšsku nastoupil mladík Marko Daňo z Columbusu, nejcennější dres obléknou další hokejisté NHL Andrej Meszároš, Richard Pánik a Tomáš Kopecký.

Trenér Vůjtek dál sleduje vývoj za Atlantikem. Start na mistrovství světa musel ze zdravotních příčin zrušit Zdeno Chára z Bostonu, fit není ani další obránce Andrej Sekera z Los Angeles. V prvním kole Stanley Cupu zhasla naděje na možný příjezd Mariána Hossy, jeho Chicago jde po úspěšné sérii s Nashvillem dál. V soupeření s Tampou Bay má blíž k postupu Detroit, kde působí Tomáš Tatar s Tomášem Jurčem. Naopak jeden zápas od vyřazení jsou New York Islanders, jehož oporu je brankář Jaroslav Halák.

Nominace Slovenska na mistrovství světa v České republice (1. - 17. května 2015, Praha a Ostrava):

Brankáři:
Ján Laco (Astana, KHL), Július Hudáček (Örebro, Švédsko), Branislav Konrád (Dukla Trenčín). 

Obránci:
Andrej Meszároš (Buffalo, NHL), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (oba Sparta Praha, Česká republika), Milan Jurčina (Riga, KHL), Dominik Graňák (Fribourg, Švýcarsko), Michal Sersen, Ivan Baranka (oba Slovan Bratislava, KHL), Christian Jaroš (Lulea, Švédsko), Adam Jánošík (Košice).

Útočníci:
Marián Gáborík (Los Angeles, NHL), Tomáš Kopecký (Florida, NHL), Richard Pánik (Toronto, NHL), Marko Daňo (Columbus, NHL), Milan Bartovič, Ladislav Nagy, Libor Hudáček (všichni Slovan Bratislava, KHL), Michel Miklík, Marcel Haščák (oba Chabarovsk, KHL), Tomáš Surový (B. Bystrica), Marek Viedenský (Hämeenlinna, Finsko), Martin Réway (Sparta Praha, Česká republika), Mário Bližňák (Plzeň, Česká republika), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Bělorusko), Vladimír Dravecký (Třinec).

Trenéři: Vladimír Vůjtek st., Peter Oremus a Vladimír Országh.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz