Slováci můžou přijít o MS 2019, či o Bratislavu. Nahradí ji Praha?

Foto: iihf.com

24. listopadu 2017, 13:33

Adam Bagar

Bratislava, ale možná i celé Slovensko, může přijít o pořádání MS v roce 2019! Důvodem jsou problémy s bratislavským stadionem Ondreje Nepely, který potřebuje rekonstrukci za přibližně pět milionů eur. Město však tuto částku odmítá zaplatit s tím, že se o to má postarat Slovenský svaz ledního hokeje, případně stát.

Rekonstrukce arény je nezbytná, což potvrdila i inspekce z IIHF. „Po návštěvě sepsali věci, které jsou potřeba opravit. Jde například o renovaci chladícího systému, výměny mantinelů a jiných věcí, které od MS 2011 už nesplňují stanovená kritéria,“ popisuje pro deník Nový Čas prezident slovenského svazu Martin Kohút.

„Hala od roku 2011 každoročně vydělává okolo dvou milionů eur z různých akcí nebo pronájmů, ale je potřeba se o ní i starat, investovat do údržby a modernizace, a ne z ní jenom těžit.“

„Požadavky inspekce jsme sepsali a přeposlali na bratislavský magistrát, který je majitelem arény,“ dodává Kohút. Ten byl šokován cenou za rekonstrukci bratislavského stánku. Zatímco oprava košické Steel Arény má stát něco přes jeden milion eur, rekonstrukce stadionu Ondreje Nepely vyjde přibližně na pět milionů eur.

„My jsme s tou částkou nepřišli, vyčíslilo si jí město. Zajímalo by mě, jak k ní přišli. Řeknu to takhle: Hala od roku 2011 každoročně vydělává okolo dvou milionů eur z různých akcí nebo pronájmů, ale je potřeba se o ní i starat, investovat do údržby a modernizace, a ne z ní jenom těžit,“ má jasno šestačtyřicetiletý činovník.

Foto: iihf.com

Podle něj by o MS nemusela přijít jen Bratislava, ale dokonce i celé Slovensko. „Ano, taková je realita. Když do červnového kongresu IIHF neposkytne město finance na opravy, tak hrozí dva scénáře. Buď přijdeme o celé MS 2019, nebo o Bratislavu a jako hlavní dějiště ji nahradí jiná metropole. Praha, Vídeň či Budapešť.“

Suma zaskočila i primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, který plánuje do arény poslat kontrolu. „Pět milionů eur je pro nás šokujících i proto, že město ještě stadion splácí. Příští rok vyplatí poslední šestimilionovou splátku za jeho přestavbu,“ prozrazuje s tím, že před financováním oprav chce nejdřív zjistit reálný stav věci.

MS v Česku znovu v roce 2023? Kandidaturu potvrdil Martin Urban

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz