Slováci začnou před MS se čtyřmi sparťany, Tatar musí na operaci

Foto: Michal Eger, cslh.cz

25. března 2017, 14:34

Václav Jáchim

O týden později než český národní tým začne s přípravou na mistrovství světa také slovenská reprezentace. Trenér Zdeno Cíger má k dispozici hráče z klubů, jimž skončila sezona, jsou mezi nimi i hokejisté Tipsport extraligy. Od pondělí se budou v Bratislavě potit čtyři sparťané Juraj Mikuš, Martin Gernát, Lukáš Cingel a Andrej Kudrna, zapojí se také Michael Vandas z Vítkovic, obránce Oldrich Kotvan (dosud Zlín) nebo litvínovský gólman Jaroslav Janus.

Cíger bude mít mužstvo na povel zatím ve nekompletním složení, také proto přizval i některé nováčky. Do tréninků se kupříkladu pustí obránce Samuel Fereta ze Slovanu, příležitost dostane Samuel Takáč, který letos působil ve francouzském Lyonu. Ze švýcarského Langenhalu přijede útočník Stanislav Horanský.

Ve Švédsku už ročník dokončili bratři Július a Libor Hudáčkové, patrně nejdřív splnil klubové povinnosti někdejší sparťan Michal Čajkovský, jehož Jekatěrinburg nepostoupil do play off a závěrečný zápas sehrál po polovině února. Ruskou Kontinentální ligu letos váleli také Martin Bakoš a Tomáš Marcinko, oba si zdatně vedli v barvách čínského nováčka Kunlun Red Stars.

Zdeno Cíger vede permanentní jednání s hokejisty, kteří nadále bojují v evropských soutěžích, udržuje kontakty také s případnými zámořskými posilami. Ve slovenských médiích zaznělo, že na letošním šampionátu nebude hrát Tomáš Tatar. Útočník Detroitu sice nepůjde s týmem do Stanley Cupu, sezonu začínal parádními výkony v Týmu Evropy na Světovém poháru, nicméně z účasti na MS se patrně omluví. "Mám zdravotní problémy, vypadá to na operaci. Měl jsem ji absolvovat už loni, ale dal jsem tehdy na doporučení, že to nevypadá tak hrozně. Bohužel, v úvodu sezony se to zhoršilo a od té doby je to špatné," řekl Tatar televizi TA3.

Moc nadějně nevypadá start Mariána Hossy, i kdyby jeho Chicago ukončilo sezonu. Cíger sleduje další hráče, reagovat bude podle aktuální situace. Kouč připomněl, že se předběžně domluvil s Markem Hrivíkem, záleží na tom, zda hráč bude k dispozici. Bližší informace budou patrně nejdřív v prvním dubnovém týdnu.

První přípravné zápasy čekají slovenský národní tým v Dánsku, hrát se bude 6. dubna v Odense a dva dny poté v Aalboru. Stejný termín má rezervovaný olympijský výběr ke dvěma duelům s Poláky v Krynici. Elitní reprezentace našich východních sousedů změří dále síly ještě se Švýcary (13. dubna v Trenčíně, 15. dubna v Žilině), následují duely proti Finům (19. dubna v Košicích a 21. dubna v Bratislavě). Generálku pak obstarají střetnutí v Norsku, konkrétně 28. a 29. dubna v Hamaru.

Nominace Slovenska na první kemp před MS:

Brankáři:
Július Hudáček (Örebrö, Švédsko), Jaroslav Janus (Litvínov, Česko). 

Obránci:
Michal Čajkovský (Jekatěrinburg, KHL), Martin Gernát, Juraj Mikuš (oba Sparta Praha, Česko), Ivan Švarný (Oulu, Finsko), Oldrich Kotvan (Zlín, Česko), Ľubomír Dinda (Poprad), Marek Ďaloga, Samuel Fereta (oba Slovan Bratislava, KHL).

Útočníci:
Martin Bakoš, Tomáš Marcinko (oba Kunlun, KHL), Lukáš Cingel, Andrej Kudrna (oba Sparta Praha, Česko), Libor Hudáček (Örebrö, Švédsko), Michael Vandas (Vítkovice, Česko), Andreas Štrauch, Peter Lichanec (oba Poprad), Adam Lapšanský (Ravensburg, Německo), Samuel Takáč (Lyons, Francie), Stanislav Horanský (Langenthal, Švýcarsko).

Trenéři: Zdeno Cígrer a Miroslav Miklošovič.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz