Slovák Cehlárik se stal ve Švédsku obětí podvodu, ukradli mu identitu

1. července 2016, 16:40

Václav Jáchim

Peter Cehlárik prožíval v závěru uplynulé sezony příjemné hokejové období, se slovenskou reprezentací startoval na MS v Rusku a následně podepsal nováčkovskou smlouvu s Bostonem. Zároveň však má i zkušenost s podvodníkem. Během angažmá ve švédském městě Lulea byl totiž šikovný útočník obětí trestného činu - kdosi mu ukradl identitu a bez jeho vědomí se následně pokoušel realizovat různé podvodné nákupy.

O případu před časem informoval deník Aftonbladet. Cehlárik nebyl první ze sportovců v tamních elitních soutěží, jemuž se něco podobného přihodilo. "Dozvěděl jsem se, že se to stává poměrně pravidelně. Hlavně zahraničním hráčům. Někdo se dozvěděl, že odcházím ze Švédska, a chtěl toho zneužít," vysvětluje Cehlárik na stránkách deníku Šport.

Cesta k podvodu je kupodivu až banálně snadná. "Dotyčný k tomu moc nepotřeboval. Pachatelovi stačilo, aby získal číslo mého sociálního zabezpečení, což je něco jako číslo občanského průkazu. Na základě něho si otevřel účet v bance a chtěl uskutečnit podvodné převody," připomíná. Získat ono číslo není podle všeho nikterak obtížné, ve Švédsku ho lidé na úřadech používají velmi často, čehož se dá zneužít. "Číslo sociálního zabezpečení se poskytuje častěji než občanský průkaz, což se mi zdá divné. Švédové jsou až příliš důvěřiví, pak se stávají podobné věci."

Cehlárik naštěstí na podvodníka nedoplatil, na všechno se přišlo velmi rychle. "Zjistil jsem to po dvou dnech a řešil to s policií. Následně jsme poslali zprávy do společnosti, s nimiž chtěl někdo obchodovat mým jménem. Už je naštěstí všechno v pořádku," dodává s úlevou. Rodák ze Žiliny, jenž v srpnu oslaví 21. narozeniny, hrál za Luleu od léta 2011. Tehdy mu bylo šestnáct let.

Teď účastník letošního mistrovství světa odchází do zámoří, po podpisu smlouvy s Bostonem bude působit v organizaci Bruins. "V kontaktu jsme byli už během sezony. Záleželo na mně, jestli se cítím na odchod do Ameriky. Řekl jsem, že ano, takže jsme se dohodli. Po podpisu smlouvy mohu bát klidnější a chystat se na odchod," libuje si pro deník Šport.

Bruins si Cehlárika vybrali z 90. místa draftu NHL 2013, perspektivní bojovník je jedním z mála slovenských talentů s potenciálem pro NHL. Prozatím má zkušenost jen s účastí v kempech. Ten letní po úvaze vynechá, za Atlantik odletí až koncem léta, aby byl v maximální pohodě na hlavní přípravný tábor před sezonou.

Věří, že připraven bude po všech stránkách. "V šestnácti jsem šel do Švédska a naučil se samostatnosti, což byl pro můj rozvoj důležité. Přes juniorku jsem se vypracoval až do prvního útoku Luley. Vím, že v Bostonu to bude minimálně stejně tak náročné, ale udělám maximum, abych se prosadil do prvního týmu," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz