<

Slovenské hvězdy vyjádřily nedůvěru svazu, ten vrací úder

6. července 2015, 16:24

Martin Voltr

Nad Tatrou sa blýska! Prezidentské volby v hokejovém svazu naplno rozproudily dění kolem slovenského hokeje, proti staronovému šéfovi Igoru Nemečkovi i svazovému vedení se teď ohradilo také 27 slovenských hokejistů. Reprezentanti jako Zdeno Chára, Michal Handzuš nebo Marián Hossa se podepsali pod prohlášení, ve kterém napadli systém hlasování a slíbili, že na svaz budou vyvíjet soustavný tlak. A hokejová generalita na to hned zareagovala.

Prohlášení 27 slovenských hokejistů

„Nedávná volba prezidenta SZ'LH ukázala celému Slovensku a hlavně nám, hokejovým reprezentantům, že pravidla SZĽH mají velmi daleko od pravidel spravedlivé a férové soutěže. Umožnění hlasování znovu kandidujícímu prezidentovi SZĽH, funkcionářům svazu a členům svazových komisí považujeme za absurdní a neakceptovatelné. Kultura svazu nastavená staronovým vedením je pravým opakem pozitivní změny, kterou upadající slovenský hokej velmi potřebuje. Odmítáme spojovat naše jména se současnou svazovou identitou, protože přímo popírá všechny principy a zásady fair play, které jsou hlavním přínosem sportu pro společnost. Z uvedených důvodů vyjadřujeme nedůvěru SZĽH. Zároveň vyhlašujeme, že budeme na současné vedení vytvářet soustavný tlak za účelem přijetí radikálních změn k zlepšení situace ve slovenském hokeji.“

Podepsaní hráči: Michal Handzuš, Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Branko Radivojevič, Dominik Graňák, Jaroslav Halák, Jozef Stümpel, Ľubomír Višňovský, Marcel Hossa, Marián Gáborík, Peter Podhradský, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Tatar, Ján Lašák, Peter Budaj, Radoslav Suchý, Luboš Bartečko, Richard Zedník, Peter Hamerlík, Július Hudáček, Ján Laco, Richard Pánik.

Jde jen o slova? Nebo bude prohlášení špičkových reprezentantů znamenat i něco dalšího? To ukáže až čas. Představitele slovenského hokejového svazu zastihlo během pondělního zasedání výkonného výboru a hned se proti němu ohradili. „Volby jednoznačně proběhly demokraticky a nebyly porušené žádné předpisy a zásady. Výkonný výbor se bude všem nepřejícím snažit dokázat, že si zastane svoje místo,“ řekl prezident Igor Nemeček.

Svazoví představitelé znovu vyjádřili, že uvítají všechny, kteří mají ochotu, čas a schopnosti slovenskému hokeji pomáhat. „Tlak na nás bude vytvářet nejen těchto 27 hráčů, ale budeme ho vytvářet i sami na sebe,“ ujišťuje Nemeček. „Všichni noví členové nového výkonného výboru mají obrovskou motivaci dokázat hokejové rodině i široké veřejnosti, že program nového vedení svazu je pro slovenský hokej přínosem,“ uvedl svaz ve svém prohlášení.

Ze strany hokejistů dosud nepadla žádná slova o tom, že by měli odmítnout reprezentovat svou zemi. I o tak krajní variantě se mezi fanoušky pochopitelně mluví, ale v součanosti nejde o aktuální téma. „Zatím o tom nebudeme žádným způsobem spekulovat, nejbližší reprezentační akce bude až v listopadu. Teď potřebujeme vybrat nového generálního manažera a trenéra reprezentace,“ upozornil Igor Nemeček.

„Myslím, že nejen hokejová veřejnost, ale i širší publikum budou příjemně překvapeny projekty, které plánujeme rozběhnout,“ doplnil nový generální sekretář svazu Róbert Pukalovič.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz