Slušný úvod. Ženská patnáctka v Selbu dvakrát zdolala Němky o čtyři góly

Foto: Martin Voltr

Své první zápasy nové sezony za sebou mají nejmladší české hokejistky. Výběr do 15 let společně s osmnáctkou vyrazil do německého Selbu, kde dvakrát porazil domácí tým po výsledcích 7:3 a 6:2. Češky mrzela nízká efektivita v koncovce, nicméně i s ohledem na rozsáhlé změny v sestavě a zkoušení nových variant rozhodně nezklamaly. Zatím šlo o klid před bouří, patnáctku totiž letos čeká hned několik velkých akcí.

Takhle nabitou sezonu ještě nikdy v historii neměla. V listopadu se vydá ke třem zápasům do Finska, pak doma stihne odvetné dvojutkání s Německem. Před Vánoci bude obhajovat prvenství na Turnaji olympijských nadějí Visegrádské čtyřky, který tentokrát hostí Maďarsko. A to hlavní přijde v novém roce – ročníky 2000 a 2001 zamíří na olympiádu mládeže do norského Lillehammeru, druhý český tým na domácí půdě souběžně uspořádá tradiční turnaj čtyř zemí, no a konečně – v dubnu budou hokejistky útočit na další evropské zlato v Ženevě.

I vzhledem k olympiádě sáhli trenéři uprostřed víkendu v Selbu ke změnám v sestavě. V první řadě chtěli vyzkoušet, jak „bez sebe“ obstojí útočné tahounky Kristýna Kaltounková s Natálií Mlýnkovou. „Zaprvé jsme chtěli dát mančaftu nějaký impuls, ale je to hlavně kvůli přípravě. První útok byl složený z hráček 2002 a myslím, že herně fungoval. Akorát měl tu smůlu, že se prosadil jenom jednou. Druhý útok fungoval až nad očekávání, prosadil se čtyřmi brankami,“ říká asistent trenéra Roman Kosina směrem k nedělnímu zápasu.

Ohlasy po prvním zápase:

Oba dva duely skončily rozdílem čtyř branek. Česká reprezentace měla jasně navrch, hodně jí pomohlo, že se už zkraje prvního utkání dostala do gólového tempa. Ale pokaždé si musela projít hluchým obdobím, kdy zahazovala jednu šanci za druhou. Oba výsledky měly být jednoznačně vyšší. „Je to nemoc českého ženského hokeje, to se musí změnit. Pak když budeme hrát třeba s Finskem, Švédskem nebo Ruskem, nebude to stačit. Tam pokud holky nepromění šance, nemůžeme vítězit,“ varuje Kosina.

Němky daly tři z pěti gólů v přesilovkách, jinak spíš vyčkávaly. Tentokrát už nevyrukovaly s tvrdou fyzickou hrou, kterou ukazovaly loni. „Zaprvé myslím, že letos jsou o hodně menší vzrůstově. Vždycky měly před brankou houf a těžko jsme se tam dostávaly, teď vůbec. Navíc vždycky hrály na brejky a stávalo se nám, že nám ujely,“ vzpomíná obránkyně Anna Kotounová, která v minulé sezoně odehrála všech pět vzájemných soubojů.

Ohlasy po druhém zápase:

České naděje daly za víkend v Selbu třináct gólů. V sobotním zápase mířila dvakrát do černého obránkyně Daniela Pejšová, která si druhý den zahrála v útoku, opačným směrem putovala další „obojživelnice“ Patricie Škorpíková. Neděle nejlépe vyšla útočné trojici Martina Exnerová (2+2) – Natálie Mlýnková (1+3) – Nikola Dýcková (1+2). Kapitánka Mlýnková musela před třetí třetinou odstoupit, i to poznamenalo poslední hrací část víkendu.

„Navíc se udělalo špatně i Agátě Sarnovské. Museli jsme sáhnout do sestavy a třetí třetinu dohrát improvizovaně. Přesto byla lepší než druhá, a z toho mám radost. Hlavně mám radost z hráček, které hrály poprvé, anebo byly ve třetích lajnách. Myslím, že to odehrály slušně,“ hodnotí kouč.

Patnáctka se před turnajem sešla ve čtvrtek v Klášterci nad Ohří, potom si zatrénovala v pátek v Selbu a krátce i před sobotním utkáním. „Tréninky byly lepší a lepší. I z druhého zápasu jsem měl lepší pocit, protože zásahy do sestavy byly velké a fungovalo to dobře,“ dodává Roman Kosina.

To je důležité znamení, protože ve Finsku to pro nejmladší české hokejistky bude jiné kafe. Do Kuortane už zároveň poletí i se svým hlavním trenérem Rudolfem Vallou, který musel víkend v Selbu oželet. Proč? Na to je jednoduchá odpověď...

 

Náš hlavní trenér Rudolf Valla v sobotu vstoupil do svazku manželského. Rudo a Jano, blahopřejeme a ať vám štěstí vydrží navěky! :)

Posted by Reprezentace ČR 15 ženy - Lední hokej on 21. září 2015

NĚMECKO – ČESKÁ REPUBLIKA 3:7 (1:3, 0:4, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Harková (Kubiczeková), 46. Kubiczeková (Klingerová), 51. Lilli Welckeová – 10. Exnerová (Šmajdová), 14. Hájková, 14. Kaltounková (Čajanová), 25. Čajanová (Mlýnková), 31. Mlýnková (TS), 33. D. Pejšová (Sarnovská, Černá), 36. D. Pejšová (Černá).
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:0.
Česká republika: Švejdová (31. J. Pejšová) – Jandušíková, Škrdlová, Kotounová, Šmajdová, D. Pejšová, Horáková, Sovjáková, Vlková – Kaltounková, Mlýnková, Čajanová – Dýcková, Škorpíková, Exnerová – Černá, Sarnovská, Mazancová – Seroiszková, Fabšicová, Hájková.

NĚMECKO – ČESKÁ REPUBLIKA 2:6 (0:3, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 30. Nitzscheová (Idschoková, Klingerová), 40. Luisa Welckeová (Lilli Welckeová) – 2. Exnerová (Mlýnková, Kotounová), 13. Exnerová (Mlýnková, Dýcková), 17. Dýcková (Mlýnková, Exnerová), 34. Mlýnková (Dýcková, Exnerová), 58. Kaltounková (Čajanová, Fabšicová), 59. Černá (Hájková, Šmajdová).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:1.
Česká republika: Švejdová (32. J. Pejšová) – Jandušíková, Škrdlová, Vlková, Kotounová, Horáková, Škorpíková, Sovjáková, Šmajdová – Čajanová, D. Pejšová, Kaltounková – Mlýnková, Dýcková, Exnerová – Mazancová, Černá, Sarnovská – Seroiszková, Fabšicová, Hájková.

 

Před prvním zápasem jsme plné sil, a to je výborné znamení :)

Posted by Reprezentace ČR 15 ženy - Lední hokej on 19. září 2015

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz