Snad se ve Znojmě naučím útočit, směje se Vodný. Proč fandí Gebre Selassiemu?

Foto: Lukáš Caha, hcorli.cz

Na dresu bude mít od nové sezony místo kohouta orla. Útočník Michal Vodný se rozhodl dát po pěti letech sbohem Olomouci a vydal se vstříc nové výzvě v podobě týmu Znojma, loňského poraženého finalisty EBEL. Vodný v rozhovoru pro hokej.cz přiznal, že si první týdny v novém působišti užívá a že jeden z aspektů podpisu u Orlů byla účast v Lize mistrů. Těžké však pro něj bude skloubit školní povinnosti, které i nadále v Olomouci bude mít. Na Hané navíc nechal přítelkyni, sestru fotbalového reprezentanta Thea Gebre Selassieho.

Už pár týdnů se připravujete se Znojmem. Jak se v týmu loňského finalisty EBEL cítíte?
Zatím se cítím velmi dobře. Řekl bych, že příprava je taková modernější, řídí se podle těch současných trendů. Tréninky jsou krátké, ale o to víc výživné. Pozitivní u mě je určitě také to, že jako v normální přípravě mě zatím netahají achilovky, přitahovače a další věci. Cítím se dobře a kluci v kabině jsou taky super, kolektiv je zatím výborný.

V loňské sezoně jste měl v Olomouci jistou pozici, odehrál jste kompletní porci zápasů. Co nakonec rozhodlo o tom, že na Hané nepokračujete?
Nedohodli jsme se na smlouvě, a tak jsem šel někam dál.

Poháněla vás tedy motivace zkusit po pěti letech působení v Olomouci něco nového?
Jo, to určitě. V Olomouci jsem byl pět let, takže to možná už nějaký nový impulz chtělo.

>> K Orlům míří Řezníček s Vodným, Pucher zůstává. Loučí se 12 hráčů

Bylo pro vás těžké dát po tak dlouhé době Olomouci sbohem?
Opustit Olomouc pro mě bylo nejtěžší v tom, že už jsem tam měl nějaké zázemí, relativně i pohodičku. Nyní mi navíc přibudou starosti se školou, to opravdu netuším, jak odtud budu dělat (směje se). Ale snad se to nějak udělá. A navíc jsem v Olomouci nechal přítelkyni, což je takové druhé mínus.

Byly ve hře i jiné nabídky než Znojmo? Třeba z extraligy?
No, na začátku se trochu rýsovalo, že bych mohl někam jinam, ale nakonec to skončilo takto.

Co nakonec rozhodlo pro Znojmo? Hrály roli i vysoké ambice klubu? Vloni Orli skončili těsně pod vrcholem.
To každopádně. Klub má vysoké ambice a dalším lákadlem pro mě byla Liga mistrů, tu jsem si chtěl vyzkoušet. Tohle všechno nakonec převážilo, že jsem se rozhodl podepsat smlouvu ve Znojmě.

„Klub má vysoké ambice a dalším lákadlem pro mě byla Liga mistrů, tu jsem si chtěl vyzkoušet.“

Dostal jste o Znojmu nějaké reference? Postup do finále vychytal ex-olomoucký brankář Lukáš, v kádru stále nastupuje Radek Číp, rovněž bývalý hráč Hanáků.
Jen s Čípákem (Radkem Čípem – pozn. red.) jsme si zavolali, nebo napsali pár věcí. Jinak se ale dá říct, že jdu do neznáma. Všechno poznám až na vlastní kůži.

V Olomouci jste platil za poctivého hráče zejména směrem dozadu. Jak to bude nyní?
Myslím si, že moje pozice se v tomto ohledu moc měnit nebude. Do Znojma jdu spíše právě kvůli defenzivním činnostem. Ale podle toho, jak jsem viděl pár zápasů EBEL, je to o x procent ofenzivnější soutěž než česká extraliga, takže doufám, že se taky trošku naučím útočit (směje se).

V kabině se setkáváte i s několika zahraničními hráči. V týmu působí dva Kanaďané, jeden Holanďan a jeden Rakušan. Musel jste oprášit angličtinu?
To bez debat. V životě jsem prošel tak maximálně školským systémem, kde jsme se učili angličtinu. A to nevím, jestli je dostačující. Nikdy v životě jsem ještě nebyl donucený nějak souvisle mluvit, takže i v tomto směru je angažmá ve Znojmě pozitivní. Snad mě to dokope k tomu, abych angličtinu začal pořádně používat.

V jaké fázi se nyní se znojemským celkem nacházíte?
Máme za sebou čtyři týdny a tento týden máme výlet na Vranov, kde bude nějaké kratší soustředění. Následně bude suchá příprava pokračovat dalšími čtyřmi týdny, tuším, že s ní končíme někdy okolo 14. července.

Theo? Byl by velký luxus, kdyby nehrál

Bratr vaší přítelkyně, Theo Gebre Selassie, nastupuje za českou fotbalovou reprezentaci na EURU ve Francii. Budete mít čas sledovat zápasy?
Určitě si ta utkání nenechám ujít. A ne jen kvůli němu, sledoval bych to i tak. Nevím, kolik času budeme na soustředění přesně mít, ale „dvoufázovky“ máme jen v úterý a ve čtvrtek. Odpoledne je volnější, takže se budu pokaždé dívat.

Byl jste s Theem před evropským šampionátem v kontaktu? Posílal jste mu nějaký povzbuzující vzkaz?
Jo, něco jsme si napsali. Ale spíš to bylo o kravinách, než o fotbale (rozesměje se).

Anna Gebre Selassie je hráčkou dámského házenkářského klubu ZORA Olomouc

Anna Gebre Selassie je hráčkou dámského házenkářského klubu ZORA Olomouc | Foto: olomoucky.denik.cz

Michal Vodný se svou přítelkyní Annou Gebre Selassie

Michal Vodný se svou přítelkyní Annou Gebre Selassie | Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

Vy do Francie na zápasy kvůli přípravě vyrazit nemůžete. Ale co vaše přítelkyně? Jede podpořit bratra?
Zůstává doma, ve středu (16. června) totiž státnicuje, takže má plnou hlavu úplně něčeho jiného než fotbalu.

Theo Gebre Selassie se pohybuje se na hranici základní sestavy národního týmu, měl by podle vás v ní být? (rozhovor se uskutečnil před prvním zápasem Česka na ME – pozn. red.)
Já si stojím za tím, že máme pouze čtyři hráče z kvalitních evropských lig, a to je Rosa (Tomáš Rosický – pozn. red.), Theo, Kadeřábek a Darida. Takže by byl podle mého velký luxus, kdyby nehrál. Ale to už je otázka pro trenéry.

>> Orli dál loví za hranicemi, obranu vyztuží Kanaďan s italským pasem

Jaký máte k fotbalu vztah všeobecně?
Řekl bych, že jsem takový klasický fotbalový fanoušek, který sleduje víceméně jen Ligu mistrů, nebo mistrovství světa s EUREM. Maximálně ještě když jsem bydlel na tribuně na Sigmě (v bytu jedné z tribun fotbalového stadionu v Olomouci – pozn. red.), tak jsem sledoval fotbal tam. Ale tím mé fotbalové znalosti a pozorovací schopnosti končí (usmívá se).

Dokázal byste tipnout, jak na EURU český tým dopadne a kdo se dočká celkového triumfu?
Český tým? Nevím, jestli to můžu naplno vypálit, co si myslím. Ale řeknu to asi tak, že by bylo velké štěstí, kdyby se našim podařilo postoupit ze skupiny. A jako celkového vítěze bych odhadoval buďto Německo, nebo nějakého černého koně. Třeba Chorvatsko. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz