Sníh, nová hala a trocha smíchu. Jak osmnáctka ladila na bitvu roku

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

19. dubna 2017, 19:36

Václav Jáchim

(POPRAD, od našeho zpravodaje) Program MS osmnáctek dopřál českým hokejistům druhý volný den, vyplnili ho odpočinkem a přípravou na bitvu roku. Osmnáctka v základní skupině skončila čtvrtá a čtvrtfinále hraje ve čtvrtek od 13:30 hodin s Finy. Klíčový duel proběhne v Popradu, kde už výprava po přesunu výstroje ze Spišské Nové Vsi v podvečer trénovala. "Ale hotel jsme neměnili. Autobusem to trvá po dálnici maximálně pětadvacet minut, navíc budeme mít tradičně policejní eskortu," říká manažer týmu Petr Studnička.

Hokejisté měli dopoledne volno, po snídani dobíjeli baterky v hotelu. Do autobusu nastoupili až po obědě. "Stadion v Popradu je parádní. Vybavení novější, hezké tribuny," rozhlíží se po interiéru haly asistent Patrik Augusta. Kdysi tady byli doma hráči Lva v KHL, teď je místní zimní stadion hlavním centrem šampionátu. Když v úterý večer skončily boje základních skupin, nastala pořádná škatulata. Celkem čtyři týmy měnily před startem play off kabiny.

"Naši kustodi a maséři udělali obrovský kus práce. V noci sbalili, brzy ráno vstali a veškerou výstroj převáželi ze Spišské Nové Vsi do Popradu," chválí Studnička. Osmnáctka našla azyl v šatně po Švýcarech, k ledové ploše to má kousek. "Když to vezmeme pozitivně, na turnaji se stěhujeme jen jednou. Pokud uspěje kupříkladu  Kanada, bude ji čekat to samé zase zpátky do Popradu," dodává manažer mužstva.

Velkou novinku přineslo také počasí. V noci na středu padal v Popradu i na Spiši sníh. A to tak intenzivně, že někde ráno ležela i deseticentimetrová vrstva. Juniorům to však žádné komplikace nepřineslo. "Místní silničáři se asi dobře nachystali, neměli jsme žádné problémy," hlásí Augusta. Také hráče sněhová nadílka překvapila. "Ještě mi moje americká mamka psala, že jsou zrovna na pláži. No, tomu jsem smál. Nám nasněžilo. Ale zima mi není, z Ameriky jsem byl zvyklý na teploty mínus dvacet pod nulou," povídá Jáchym Kondelík.  Kulisa vypadala jako na lednovém turnaji kdesi v Kanadě. Rozhodně ne pro den s datem 19. dubna. "Když jsme se s Martinem Nečasem probudili, docela jsme koukali. Sníh jsem tedy vůbec nečekal," přiznává Martin Kaut.

Vrtochy podtatranského počasí hráči neřeší, i když venku byla místy čína, že by skutečně nevyhnal ani nejhuňatějšího psa. Junioři šli před velkým čtvrtfinále naposledy trénovat. "Hraje se od půl druhé, ve čtvrtek bychom rozbruslení nestíhali," vysvětluje Patrik Augusta. "Chtěli jsme se sklouznout, osahat si nový stadion. Také bylo třeba, aby s kluci uvelebili na svých místech v šatně. Ve čtvrtek máme zápas o všechno, potřebujeme, abychom šli do známého prostředí." Změna arény a šatny k hokeji patří, členové osmnáctky stěhování neřeší. "Důležité je, abychom předvedli co nejlepší výkon. Jestli máme jiný stadion a novou kabinu, na tom vůbec nezáleží," upozorňuje Jáchym Kondelík.

Jak vypadal volný den před startem vyřazovacích bojů? "Na hotelu jsme si odpočinuli, v podvečer byl kvalitní trénink. Půjdeme brzy spát, abychom byli čerství," reaguje. Závěr pobytu na ledě okořenila rádoby bitka několika hráčů. Zatímco do sebe šli, ostatní se smáli na celé kolo. "Hlavně jsme chtěli, abychom se dostali do nálady. Trocha smíchu neuškodí. Prohráli jsme pár zápasů, myslím, že je dobré, když si takhle uděláme chvilku legraci," říká Kondelík. Sám svedl souboj s Martinem Kautem. "Jáchym je můj bitkařský vzor. Po tréninku jsme si řekli, že jednu zkusíme," usměje se. Tuhle disciplínu uměl velmi dobře hlavní kouč, že by inspirace? "Pan Varaďa byl také bitkař, chceme být trošku po něm," zašklebí se pardubický útočník.

Trocha odlehčení přijde vhod. Junioři sice v základní skupině úplně nezářili, ale partu mají fajnovou. Co měli vyladit, to už vyladili  Ačkoli se sem tam na tréninku usmívali, uvnitř už jedou maximální soustředění a koncentraci. "Všichni vědí, o co jde. Nejsou to malé děti. Jsme tady proto, abychom uspěli," povídá rázně Patrik Augusta. Brzký začátek duelu problémem není. "Čas je jiný než dosud, ale kluci jsou na to zvyklí. Juniorka se takhle hraje o víkendech také. Aspoň nebude dlouhé čekání na čtvrtfinále, hráči jsou natěšení už teď," hlásí. Zatímco někteří hráči shodili na závěr středeční přípravy rukavice, trenéři dali soutěž v palbě na bránu. Kdo byl lepší? "Venca má určitě tvrdší ránu. Je mladší, já jsem ještě generace, co hrála na dřevěných hokejkách. Takže mě teď z těch nových kompozitek akorát brní ruce," usměje se závěrem Augusta.

Odkaz na přenos velkého čtvrtfinále MS 18 ZDE!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz