Šok u olympijských vítězů! Znarok končí, sbornou povede Vorobjov

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

12. dubna 2018, 15:04

Václav Jáchim

Tak tohle se nečekalo! Koncem února slavil s výběrem Olympijských sportovců z Ruska zlato na hrách v Koreji, teď už Oleg Znarok není hlavním koučem sborné. Na zasedání výkonného výboru ruského svazu byl dnes zbaven funkce, úspěšný kouč bude na letošním šampionátu v Dánsku pouze konzultantem. Ruský národní tým povede Ilja Vorobjov, který dělal Znarokovi v minulosti asistenta. Do funkce byl jmenován dočasně, zatím po zbytek této sezony.

Pro ruské fanoušky je to šok, zásadní změna na klíčové pozici přišla velmi překvapivě. Alespoň tedy navenek. Ve východních končinách se během uplynulých dní mluvilo o tom, že by Znarok měl končit v SKA Petrohrad, který nezvládl semifinále play off KHL a vypadl s CSKA Moskva. Movitý klub z města na Něvě má mamutí ambice, zklamání to bylo veliké. 

Jak vedení SKA situaci vyřeší, zatím není jasné. Následovala jiná, bezpochyby mnohem překvapivější akce. Dnešní zasedání výkonného výboru ruského svazu, které mimochodem na další funkční období potvrdilo ve funkci šéfa ruského hokeje jediného kandidáta Vladislava Treťjkaka, odvolalo Znaroka z funkce. Na jeho místo byl jmenován Ilja Vorobjov, jenž v nedávné minulosti nahradil na střídačce Metallurgu Magnitogorsk uznávaného Mikea Keenana

Foto: iihf.com

U ruské reprezentace končí také asistent Harijs Vitolinš. Vorobjov bude dál spolupracovat s Alexejem Žamnovem a Igorem Nikitinem, brankáře má na starost Rašit Davydov, členem trenérského štábu se nově stane Anvar Gatiatulin, jinak hlavní kouč Traktoru Čeljabinsk. Oficiální část přípravy na světový šampionát začne ruský výběr příští týden, kdy se zúčastní Carlson Hockey Games v Pardubicích. Zápasy Euro Hockey Challenge s Norskem ještě obstará tzv. olympijská reprezentace, kterou vede Oleg Brataš.

Oleg Znarok odchod od elitního výběru nechtěl veřejně komentovat, krátké vyjádření poskytl prezident svazu Vladislav Treťjak. "Oleg toho pro ruský hokej udělal hodně, stal se olympijským vítězem a mistrem světa. Je psychicky vyčerpaný, měl spoustu práce se sbornou i s SKA Petrohrad," cituje Treťjaka server championat.ru s tím, že jmenování Vorobjova zatím platí jen po zbytek sezony. Tedy pro mistrovství světa.

Změna se podle všeho narodila bleskově. "Ještě včera jsem o ničem nevěděl, jmenování k týmu je pro mě velmi nečekané. Teď je třeba dát se do práce," řekl Vorobjov listu Sport-Express. K události zatím není příliš informací, zaskočeny jsou i legendy ruského hokeje, které oslovila místní média. "Vůbec téhle rošádě nerozumím," uvedl Boris Michajlov. Podle Alexandera Koževnikova bude zajímavé zjistit podrobnosti. "Ve smyslu: jestli Znarok skončil sám, a s ohledem na vytížení abdikoval, nebo zda ho odvolalo vedení svazu," poznamenal.

Znarok byl u sborné mimořádně úspěšný. Bývalý kouč lotyšské reprezentace či Dynama Moskva, s nímž dvakrát získal Gagarinův pohár, vedl ruský národní tým od jara 2014. Znarok po olympiádě v Soči nahradil Zinatulju Biljaletdinova, v Minsku se pak jeho svěřenci stali mistry světa. Na šampionátu v Praze 2015 brala sborná stříbro, rok poté doma bronz. Stejně jako loni v Kolíně nad Rýnem. Životním úspěchem excentrického, ale velmi kvalitního trenéra bylo zmíněné prvenství z olympiády v Koreji.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz