Špaček dalším hrdinou z Nagana v Síni slávy, pocta čeká i Bednáře či Palečka

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. října 2016, 11:12

Václav Jáchim

Každým rokem vstupují do Síně slávy českého hokeje noví členové, nejinak tomu je i letos. V den, kdy Plzeň hostí úvodní mezistátní utkání Česká republika – Švédsko, byli v pražské Síni slávy českého hokeje uvedeni mezi elitní společnost bývalí vynikající hokejisté Vladimír Bednář, Josef Paleček, další z olympijských vítězů 1998 Jaroslav Špaček (na snímku) a in memoriam někdejší hokejový rozhodčí Quido Adamec.

Proces výběru kandidátů byl stejný jako v minulých letech. Návrhy připravila návrhová komise Síně slávy českého hokeje, jež má dvanáct členů a jejím předsedou je Bohuslav Ebermann. Bývalý vynikající útočník a dvojnásobný mistr světa byl do funkce zvolen loni poté, co mandát skončil předchůdci Dominiku Haškovi. Členy komise jsou vedle předsedy Ebermanna také místopředseda Milan Nový, Josef Černý, Jan Havel, Václav Jáchim, Jan Klapáč, Jiří Králík, Vladimír Martinec, Jaroslav Pouzar, Miloslav Šeba, Štěpán Škorpil a Petr Vichnar.

Navrhované osobnosti poté musejí v přesně stanoveném schvalovacím procesu potvrdit minimálně dvě třetiny žijících členů Síně slávy českého hokeje, která vznikla v roce 2008. O sedm let později byla zřízena její stálá expozice v prostorách pražské Galerie Harfa, se čtveřicí nových členů bude sdružovat celkem 126 osobností..

V případě kandidátů Vladimíra Bednáře, Josefa Palečka, Jaroslava Špačka a Quida Adamce vyslovila schvalovací komise souhlas a jejich přijetí potvrdila. "Nominace byly v souladu se statutem schváleny potřebnou dvoutřetinovou většinou žijících členů Síně slávy a přijetí nových členů tak nic nebrání," uvedl předseda komise Bohuslav Ebermann. Dosud poslední slavnostní uvedení nových osobností do Síně slávy českého hokeje se uskutečnilo loni v prosinci, během pražského utkání Česká republika - Finsko. Pocty se tehdy dostalo Janu Hrbatému, Robertu Langovi, Jiřímu Kučerovi a Pavlu Křížkovi.

Noví členové Síně slávy českého hokeje se po slavnostním ceremoniálu v Praze přesunou do Plzně, kde se představí fanouškům a budou sledovat mezistátní utkání českého výběru se Švédy. V průběhu zápasu dojde ještě na jednu slavnost, představitelé hokejového svazu pogratulují k 70. narozeninám mistrům světa Josefu Augustovi, Josefu Horešovskému a Jiřímu Kochtovi.

Představení nových členů Síně slávy českého hokeje za rok 2016:

Vladimír Bednář (narozen 1. října 1948) je jednou z ikon plzeňského hokeje. Bývalý vynikající obránce nastupoval za tamní Škodu v letech 1958–67 a 1969–82.Období 1967–69 strávil na vojně v Dukle Jihlava, později působil v norském Stjernenu Fredrikstad nebo ve Slavii Karlovy Vary. Mistr světa 1972 měl během kariéry smůlu na vážné zranění oka, které zkrátilo jeho pobyt v reprezentaci. Rodák z Berouna sehrál 65 mezistátních utkání, zaznamenal v nich tři góly. Bronzový medailista z olympijských her 1972 v Sapporu startoval na světových šampionátech 1969, 1970 a 1972. V letech 1968 a 1969 byl s jihlavskou Duklou mistrem republiky, v ligové soutěži sehrál 407 zápasů a zaznamenal 19 branek. Po skončení aktivní činnosti působil úspěšně jako trenér, vedl reprezentační dvacítku i osmnáctku, pracoval na klubové úrovni. Stále aktivně trénuje mládež v Třemošné u Plzně.

Josef Paleček (narozen 5. května 1949) vynikal jako útočník v Pardubicích a v československé reprezentaci. Odchovanec hokeje v Kolíně hrál za východočeskou Teslu v letech 1967–77 a 1978–80, sezonu 1977/78 strávil v Dukle Jihlava. Vynikající pravé křídlo zaznamenalo v lize celkem 451 utkání a 171 branek. Paleček později nastupoval za Hradec Králové nebo německé kluby Kaufbeuren a Augsburg. Mistr světa 1972 přišel ze zdravotních důvodů o účast na olympiádě v Sapporu, kromě MS v Praze hrál také na šampionátech 1973 a 1974. Mistr Evropy do 18 let 1968 nastoupil v reprezentaci 62 zápasů, v nichž vstřelil 16 branek. Mistr republiky 1973 a výtečný bruslař působil po skončení kariéry jako trenér. Vedl Pardubice, Liberec či Karlovy Vary, s nimiž v roce 2009 získal historický domácí titul. Několik sezony byl také asistentem Aloise Hadamczika u národního týmu dospělých.

Jaroslav Špaček (narozen 11. února 1974) je bývalým vynikajícím obráncem, který se prosadil v národním týmu i v zámořské NHL. Odchovanec hokeje v Rokycanech hrál v letech 1992–97 za Plzeň, sezonu 1997/98 strávil ve švédském Färjestadu, s nímž slavil mistrovský tiul. Poté odešel do NHL, kde oblékal dresy Floridy, Chicaga, Columbusu, Edmontonu, Buffala, Montrealu a Caroliny. Během výluky NHL v sezoně 2004–05 hrál za Plzeň a Slavii, do klubu ze západočeské metropole se později vrátil a v ročníku 2012–13 coby asistent trenéra i aktivní hráč pomohl týmu k historickému domácímu titulu. Olympijský vítěz z Nagana 1998 startoval i na hrách 2002 a 2006 (v Turíně bronzová medaile), trojnásobný mistr světa 1999, 2001 a 2005 si zahrál celkem na šesti MS a také na Světovém poháru 2004. V reprezentaci nasbíral 118 zápasů a osm branek. V NHL činí jeho bilance (i s play off) 941 utkání, 86 gólů. Po skončení kariéry půsoíbí jako trenér obránců Škody Plzeň, u národního týmu byl asistentem Vladimír Růžičky a Vladimíra Vůjtka, aktuálně ve stejné pozici spolupracuje s Josefem Jandačem.

Quido Adamec (narozen 15. prosince 1924, zemřel 22. července 2007) byl jedním z nejlepších československých rozhodčích v 50. a 60. letech minulého století. Pískat začínal na Rakovnicku v kladenské župě (1946–47), později řídil utkání na jihu Čech. V letech 1949–50 pískal krajské a divizní zápasy v Praze. Ligovým rozhodčím byl v letech 1952–1969, 15 let působil na mezinárodní scéně. Adamec se zúčastnil sedmi mistrovství světa (1955–59, 1961 a 1965). Po skončení kariéry pracoval ve vedení československého hokeje, dlouhé roky řídil komisi rozhodčích. Později se stal členem Komise rozhodčí Mezinárodní hokejové federace. Člen Síně slávy IIHF (uvede v roce 2005) platil za zdatného diplomata a odborníka na pravidla, zdobila ho mimo jiné publikační a odborná činnost.

Přehled dosavadních členů Síně slávy českého hokeje:

Hráči: Stanislav Bacílek, Jiří Bubla, Augustin Bubník, Vlastimil Bubník, František Černík, Josef Černý, Bronislav Danda, Jiří Dopita, Jaroslav Drobný, Miroslav Dvořák, Vladimír Dzurilla, Bohuslav Ebermann, Richard Farda, Jozef Golonka, Josef Gruss, Jan Havel, Dominik Hašek, Jiří Holeček, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Josef Horešovský, Miloslav Hořava starší, Jan Hrbatý, Jiří Hrdina, Karel Hromádka, Milan Chalupa, Miloslav Charouzd, Jaromír Jágr, Jaroslav Jirkovský, Jaroslav Jiřík, František Kaberle mladší, František Kaberle starší, Arnold Kadlec, Milan Kajkl, Jan Kasper, Jan Klapáč, Miroslav Kluc, Vladimír Kobranov, Jiří Kochta, Stanislav Konopásek, Jiří Králík, Jiří Kučera, František Kučera, Oldřich Kučera, Robert Lang, Jiří Lála, Vincent Lukáč, Oldřich Machač, Josef Maleček, Jan Marek, Vladimír Martinec, Josef Mikoláš, Bohumil Modrý, Vladimír Nadrchal, Václav Nedomanský, Eduard Novák, Jiří Novák, Milan Nový, František Pácalt, Jan Palouš, Václav Pantůček, Pavel Patera, Jan Peka, Miloslav Pokorný, František Pospíšil, Rudolf Potsch, Jaroslav Pouzar, Martin Procházka, Bohumil Prošek, Jaroslav Pušbauer, Karel Rachůnek, Robert Reichel, Pavel Richter, Václav Roziňák, Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa, Ján Starší, Antonín Stavjaňa, Karel Stibor, Martin Straka, Jan Suchý, Bedřich Ščerban, Jiří Šejba, František Ševčík, Ladislav Šmíd st., Josef Šroubek, Bohuslav Šťastný, Marián Šťastný, Peter Šťastný, Vilibald Šťovík, František Tikal, Ladislav Troják, Josef Trousílek, František Vacovský, František Vaněk, Josef Vašíček, Otakar Vindyš, Miroslav Vlach, David Výborný, Vladimír Zábrodský.

Hráči a trenéři: Josef Augusta, Karel Gut, Ivan Hlinka. Trenéři: Vladimír Bouzek, Mike Buckna, Luděk Bukač, Ladislav Horský, Stanislav Neveselý, Jaroslav Pitner, Vlastimil Sýkora, Jiří Tožička, Pavel Wohl. Trenéři a funkcionáři: Vladimír Kostka. Funkcionáři: Zdeněk Andršt, Jaromír Citta, Josef Dovalil, Josef Laufer, Emil Procházka, Jaroslav Řezáč, Miroslav Šubrt. Rozhodčí: Rudolf Baťa. Novináři: Luděk Brábník. Maséři: Pavel Křížek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz