Spadlo mi to z nebe, líčí Svoboda. Za Hradec položí sportovní život

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

23. května 2015, 19:22

Martin Voltr

Sestup z Tipsport extraligy byl pro pražskou Slavii hodně tvrdým oříškem. Jeden z jejích nejostřílenějších hráčů Adam Svoboda se však krátce po skončení sezony dohodl s hradeckým Mountfieldem, mezi republikovou elitou tak nebude chybět ani v následující sezoně. Sedmatřicetiletý brankář ale tak trochu počítá s rolí dvojky. „Patřím do tandemu. Jestli bude chytat Honza, Jirka nebo Tonda, je pro fanoušky úplně jedno,“ směje se.

Pátý tým uplynulého ročníku se otázkou gólmanů musel zabývat ještě před dohráním soutěže. Pavlu Kantorovi dal zelenou k odchodu do Vítkovic, bylo tak víceméně jasné, že v nové sezoně vloží důvěru do Ondřeje Kacetla. Přišel mu ale konkurent a mentor v jedné osobě.

„Hradec se ozval ještě před baráží. Informoval se o tom, jak to mám se smlouvou, a že má zájem o moje služby. Nic jsem neřešil, vůbec jsem neváhal! Pro mě to spadlo z nebe,“ říká Adam Svoboda v rozhovoru pro klubový web. „Ať už třeba proto, že kousek odtud bydlím a můžu být se synem, být po deseti letech konečně pravým tátou. Ve Slavii jsem se cítil výborně, je to srdcová záležitost. Ale i v těhhle letech se ještě můžu sportovně posunout a užívat si parádní hokej,“ vypráví nadšeně.

„Sezonu jsme rozjeli parádně. Ale pak se začaly kupit porážky a člověk se v tom začne babrat, lítá v tom. Nedokázali jsme se zvednout.“

Řady Mountfieldu, který navázal úzkou spolupráci s prvoligovými Litoměřicemi, doplnil i mladý gólman Tomáš Král, do širšího kádru patří také Jaroslav Pavelka. Jim by Svoboda s přimhouřením obou očí mohl také dělat tátu. Ale sám ví, že o jeho pozici nerozhodnou jen zkušenosti, ale hlavně výkony. „Nejsem hloupý a vím, že Káca tady odvedl parádní práci. Asi by měl zastávat pozici prvního brankáře. Ale patřím do tandemu a když si bude potřebovat odfrknout nebo bude nedej bože z formy, vezmu to já. Oba jsme tu proto, aby byl Hradec co nejlépe postavený v tabulce. Jestli bude chytat Honza, Jirka nebo Tonda, je pro fanoušky úplně jedno,“ hlásí smířeně.

Východočeské derby? Vždycky se chcete proti bývalému klubu vytáhnout

Loni odchytal Adam Svoboda celkem 26 zápasů. Za obranou nejhoršího týmu extraligy neměl čísla, kterými by se gólman mohl chlubit – v základní části se jeho úspěšnost zákroků sotva přehoupla přes 87 procent, průměrně inkasoval víc než čtyři branky na zápas. Ale veškeré statistiky by rozhodně obětoval, kdyby se Slavia zachránila.

„Sezonu jsme přitom rozjeli parádně. Měli jsme skvělou přípravu, prohráli jsme možná jeden zápas. Ale pak se začaly kupit porážky a člověk se v tom začne babrat, lítá v tom. Nedokázali jsme se zvednout. Proto to dopadlo, jak to dopadlo,“ popisuje. Zatímco před sedmi lety vychytal sešívaným titul, letos poprvé poznal opačný osud. „Ještě nikdy se mi nestalo, abych sestoupil z extraligy. Ale v hokeji jsem zažil příjemné i nepříjemné chvíle a tohle ke sportu prostě někdy patří,“ dodává.

Nejvýraznější část kariéry ale ostřílený sympaťák zasvětil Pardubicím. Letos okusí třaskavou atmosféru východočeských derby. „Je jedno, jestli jste pryč dvacet let, nebo jednu sezonu. Vždycky se chcete proti bývalému klubu vytáhnout. Kdo říká, že je to rutina, tak kecá. Ať jsem byl ve Slavii, nebo v Plzni, ten zápas pro mě byl výjimečný. A výjimečný bude pořád,“ ujišťuje Adam Svoboda, jenž v Pardubicích před lety zakotvil a určitě by si dokázal představit návrat.

„Vážně neznám hráče, co nechce na závěr kariéry hrát doma. A to není nic proti Hradci ani Slavii. Ale teď je můj domov Hradec,“ říká. „Nesmírně si vážím toho, že mě oslovil a měl o mě zájem, opravdu o mě stál. Jsem připraven položit za něj sportovní život,“ doplňuje jednoznačně Adam Svoboda.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz