Spartu posílí Vrána s Ihnačákem, Polášek a Buchtele míří do KHL

Foto: levpraha.cz

1. května 2016, 7:41

David Jahoda

Už v předešlých dnech se do světa dostala informace, že v pražské Spartě nadále nebude působit útočník Daniel Přibyl, který se vydal za nabídkou z NHL. Hlavní město opouštějí však i další opory. Za výzvou v KHL se vydají obránce Adam Polášek a útočník Jan Buchtele. Naopak novými akvizicemi v celku Sparty jsou útočníci Petr Vrána, který naposledy působil ve Švédsku, a Brian Ihnačák, jenž v uplynulé sezoně oblékal dres Hradce Králové.

První posila Sparty, útočník Petr Vrána, se do extraligy vrací po pěti letech. Naposledy v české nejvyšší soutěži oblékal dres Vítkovic, psala se sezona 2010/11. Následně se ale útočník, který si vyzkoušel i NHL za tým New Jersey Devils, vydal do zahraničí. Hrál v KHL, kde vystřídal čtyři kluby – Chabarovsk, Lev Praha, Mytišči a Kazaň. Minulý ročník strávil ve Švédské nejvyšší lize, kde hrál za Brynäs. V 26 zápasech si připsal osm bodů. V české extralize získal s Vítkovicemi dvě stříbrné medaile.

Druhou zatím oficiálně potvrzenou posilou vicemistrů ze sezony 2015/16 je rodilý Kanaďan reprezentující Itálii Brian Ihnačák, který v uplynulé sezoně nastupoval za královéhradecký Mountfield. V 52 zápasech základní části posbíral 34 bodů, byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Ve své kariéře už Ihnačák okusil prostředí norského, italského, či slovenského hokeje. Další posily by měla Sparta zveřejnit v průběhu několika dní.

Polášek míří do Novosibirsku, Buchtele do Jekatěrinburgu

Po svém nejproduktivnějším hráči, Danielu Přibylovi, který se vydal za svým snem do NHL, ztrácí Sparta i další dva výrazné pilíře. Na cestě do KHL jsou totiž obránce Adam Polášek a útočník Jan Buchtele. První jmenovaný doplní v Sibiru Novosibirsk brankáře Alexandra Saláka. Buchtele bude novým parťákem Petra Koukala v Jekatěrinburgu. Brankář Jakub Kovář po třech letech v Avtomobilistu končí. 

V pražském celku nebude nadále pokračovat ani kanadský brankář Danny Taylor, kterého Sparta přivedla ze Záhřebu ke konci základní části. Legenda Jan Hlaváč se hned po neúspěšném finále vrátila na Floridu, kde žije se svou rodinou, a její další budoucnost je zatím nejasná. Další otazníky visí také nad Kanaďanem Curtisem Hamiltonem, který momentálně bojuje o své místo v kádru javorových listů na MS. Řeší se také situace okolo Jaroslava Hlinky, podle všeho se však dokončují jednání o nové smlouvě. Hostování z Kladna skončilo Dragounovi, formou střídavých startů by se však měl na Spartě objevovat i další ročník.

Martinec na východ, Kalous nově i sportovním manažerem

Změny hlásí Sparta také v realizačním týmu. Už dříve Pražané oznámili jméno nového kouče, který nahradí k reprezentaci odcházejícího Josefa Jandače. V roli hlavního trenéra povede Spartu Jiří Kalous. Nebude to však jediná funkce, kterou bude ve Spartě zastávat. Bude totiž také sportovním manažerem klubu, z této pozice totiž po čtyřech letech odchází Patrik Martinec, který se vrací do Jižní Korey, kde dříve hrál a také chvíli trénoval.

Společně s Kalousem bude na střídačce působit i dosavadní asistent Zdeněk Moták. Dvojice Kalous - Moták se však rozroste ještě o Jiřího Vebra, který je bývalým extraligovým obráncem, dříve v roli trenéra vedl třeba tým reprezentační osmnáctky. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz