Stanley Cup bez Čechů. Pittsburgh obhajuje, Nashville chce první titul

Foto: nhl.com

29. května 2017, 14:59

Adam Bagar

Už dnes v noci vypukne finále Stanley Cupu mezi Pittsburghem a Nashvillem! Zatímco Tučňáci mohou obhájit loňský triumf a slavit pátý titul v historii klubu, Predátoři usilují o premiérový zisk slavné trofeje. Vítěz bude znám nejpozději ve čtvrtek 15. června, kdy je na programu případné sedmé utkání.

Potřetí v novém tisíciletí se finálové souboje o hokejový grál obejdou bez českého zastoupení, naši hokejisté chyběli ve finále Stanley Cupu už v letech 2007 a 2014. Naposledy o něj hráli loni Tomáš Hertl a Roman Polák. Jejich San Jose se ale muselo sklonit Pittsburghu, který sérii ovládl 4:2 na zápasy. O rok dřív na trofej dosáhl Michal Rozsíval s Chicagem.

Ale teoretická šance na účast českého zástupce v letošním finále existuje, brankářskou trojkou Nashvillu je Marek Mazanec, který v základní části zasáhl do čtyř utkání. Barvy Pittsburghu pak hájí Dominik Simon. Ten už se Stanley Cupu nedočkal loni a letos to bude úplně stejné. V aktuální sezoně zaznamenal pouhé dva starty, ještě méně než v té uplynulé.

Jak už bylo zmíněno, Tučňáci obhajují titul. A pokud na něj dosáhnou, budou prvním týmem od roku 1998, kterému se to povedlo. Tehdy se takový kousek podařil Detroitu. „Nechceme se zabývat tím, jestli něco obhájíme. Chceme jít do toho s tím, že vyhrajeme další sérii. Budeme se soustředit jen na probíhající sezonu,“ zdůraznil pro nhl.com Conor Sheary.

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby může natáhnout další korálek na šňůrku svých úspěchů. Unikátní vítěznou sérii začal na světovém šampionátu v Praze, kde dovedl kanadský výběr k titulu. Loni v červnu následoval už výše zmíněný triumf v NHL a o tři měsíce později slavil další zlato na Světovém poháru v Torontu. Přidá nyní čtvrté vítězství v řadě?

Proti bude Nashville, který šel do play off až z osmého místa své konference. Ani jednou do série nešel jako favorit, přesto vystavil stopku Chicagu, St. Louis i Anaheimu, když pokaždé zvládl hned první zápas na ledě soupeře. „Je to o mentalitě, kterou máme v kabině. Můžeme hrát kdekoliv a s každým,“ prozrazuje před finálovou bitvou bek Matt Irwin.

První duel je na programu v Pensylvánii už v noci z pondělí na úterý, poslední pak nejpozději 15. června. Všechna utkání startují ve dvě hodiny ráno našeho času. Letošní souboj o Stanley Cup bude pikantní i v tom, že se na lavičkách proti sobě poprvé postaví dva američtí trenéři. Mike Sullivan už triumfoval loni a Peter Laviolette v roce 2006 s Carolinou.

Program finále Stanley Cupu 2017

Úterý 30. května – 1. zápas:
02:00 Pittsburgh Penguins – Nashville Predators

Čtvrtek 1. června – 2. zápas:
02:00 Pittsburgh Penguins – Nashville Predators

Neděle 4. června – 3. zápas:
02:00 Nashville Predators – Pittsburgh Penguins

Úterý 6. června – 4. zápas:
02:00 Nashville Predators – Pittsburgh Penguins

Pátek 9. června – případný 5. zápas:
02:00 Pittsburgh Penguins – Nashville Predators

Pondělí 12. června – případný 6. zápas:
02:00 Nashville Predators – Pittsburgh Penguins

Čtvrtek 15. června – případný 7. zápas:
02:00 Pittsburgh Penguins – Nashville Predators

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz