Start nové dvacítky: Bez Vrány či Vaněčka, ale s deseti vicemistry světa

Foto: Pavel Mazáč, cslh.cz

29. ledna 2015, 12:14

Václav Jáchim

Ještě to není ani měsíc, co se reprezentační dvacítka vrátila z mistrovství světa v kanadském Torontu. Byla kolem toho spousta kritiky a zbytečné hysterie, už tehdy bylo jasné, že u juniorského výběru končí jedna etapa. Ve funkci hlavního trenéra nebude dál pokračovat Miroslav Přerost, svaz má zájem, aby tým od létě převzal Jakub Petr - dosud kouč osmnáctky a asistent ve Vítkovicích.

Jenže sezona ještě neskončila, novou dvacítku čekají pod hlavičkou výběru do 19 let ještě dvě akce. Na jaře proběhne v Břeclavi domácí turnaj, příští týden se Češi zúčastní klání ve Švédsku, kam přijedou rovněž Finové, Švýcaři a Němci. Tým povedou trenéři Filip Pešán s Davidem Brukem, oba mají devatenáctku na povel delší dobu.

Základ týmu tvoří hokejisté ročníku 1996, který loni na šampionátu ve Finsku dokráčel k senzačním stříbrným medailím. Největší hvězdy nebudou k dispozici - Pastrňák hraje NHL, Vrána zase švédskou nejvyšší soutěž. Zástupci mladší skupiny hráčů jako David Kaše, Vladař nebo Špaček hrají důležitý domácí turnaj s osmnáctkou, zámořští krajánci plní povinnosti ve svých klubech. Mimo nominaci zůstal také liberecký brankář Vaněček.

Přesto devatenáctce nechybějí zajímaví bojovníci. Na nedávném šampionátu v Kanadě startovali pardubičtí Jan Ščotka s Danielem Voženílkem, jejich klubového spoluhráči Karlu Vejmelkovi utekla účast na poslední chvíli, nevešel se tehdy mezi trojici gólmanů. V sestavě týmu do 19 let je deset loňských vicemistrů světa - pod úspěchem osmnáctky se tehdy podepsali Vejmelka, Mikliš, Ščotka, Havlín, Rašner, Vopelka, Černoch, Kuťák, Ordoš a Veselý. Náhradníky byli Pýcha s Andresem.

Juniorský národní tým uskuteční před úterním odletem do Švédska krátkou přípravu v Benátkách nad Jizerou. Turnaj pěti se koná ve dvou arénách v Göteborgu, Češi postupně vyzvou Finy, Němce, Švýcary a v sobotu 8. února na závěr domácí Švédy. Hokejisté Tre Kronor jsou největšími favority - svěřenci trenéra Grönborga na MS v Torontu skončili bez medaile, ale v Evropě si dlouhodobě drží vysokou kvalitu. Silní budou i Finové, kteří mají v týmu pět účastníků nedávného šampionátu včetně talentovaného útočníka Rantanena, mužstvo navíc poprvé povede nový kouč Jukka Jalonen.

Nominace reprezentace do 19 let na turnaj pěti zemí ve Švédsku (4. - 8. února, Göteborg):

Brankáři:
Karel Vejmelka (Pardubice), Jakub Urbisch (Olomouc).

Obránci:
Jan Ščotka (Pardubice), Tomáš Havlín (Liberec/Benátky), David Sklenička (Plzeň/H. Brod), Alex Rašner (Olomouc), Pavel Pýcha (Salcburk, MHL), Ondřej Mikliš (Sparta Praha/Litoměřice), Jan Walter (Plzeň). 

Útočníci:
Daniel Voženílek (Pardubice), Jan Ordoš (Liberec/Benátky), Jakub Kotala (Ml. Boleslav), Radim Zohorna (Kometa Brno), Vít Christov (Třinec), Lukáš Vopelka (Örebrö, Švédsko), Jindřich Abdul (Znojmo, EBEL), Radek Veselý (Chomutov), Filip Kuťák, Tomáš Gřeš (oba Vítkovice), Tomáš Andres (Slavia Praha), Jiří Černoch (Sparta Praha), Martin Osmík (K. Vary).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Filip Pešán.
Asistent: David Bruk.
Trenér brankářů: Lukáš Jindra.
Video trenér: Denis Havel.
Lékař: MUDr. Marek Kašpar.
Hospodář: Jiří Šrámek. 

Program turnaje pěti zemí ve Švédsku:

Středa 4. února:

19:00 Česká republika - Finsko
19:00 Švédsko - Německo 

Čtvrtek 5. února:

16:00 Česká republika - Německo
19:15 Švédsko - Švýcarsko 

Pátek 6. února:

18:00 Německo - Finsko
18:00 Česká republika - Švýcarsko 

Sobota 7. února:

15:00 Švýcarsko - Německo
15:00 Švédsko - Finsko 

Neděle 8. února:

12:00 Finsko - Švýcarsko
13:00 Švédsko - Česká republika 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz