Šťastný Bakoš po životní trefě: Čekal jsem dlouho, přišlo to v pravou chvíli!

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Ve finále čekal na první gól i kanadský bod, Martin Bakoš dřel do úmoru, ale v zápasech pořád nic. Až ve finále! Slovenský reprezentant si klíčovou trefu schoval na druhé prodloužení šesté bitvy, jeho gól poslal Bílé Tygry k historickému titulu! "Moje pocity? Vůbec nevím, ještě si to ani neuvědomuju. Je to nádhera, důležitější gól kariéry jsem nikdy nedal," vykládá šťastný útočník, jenž Bílé Tygry poslal na oběžnou dráhu nesmírné radosti.

Běží druhé prodloužení velké bitvy. Hokejisté ždímají poslední zbytky sil, víc jich mají hosté. Jsou aktivní, cítí kořist. Jenže Sparta odolává. Jak dlouho se tenhle duel ještě bude hrát? Už takhle jde o druhé nejdelší finále extraligové historie, víc zápasili jen před třemi lety hokejisté Zlína a Plzně v sedmém utkání, jež nakonec rozhodla trefa Martina Straky. Ale v O2 areně na maximální zápis nakonec nedošlo, postaral se o to právě Bakoš.

Slovenský útočník si nabruslil do pásma, zamířil a přesně trefil. Časomíra právě ukazovala 85:09. "Viděl jsem, jak bek přede mnou couvá, tak jsem zkusil zpoza něj vystřelit. A vyšlo to," popisuje. Je na vrcholu blaha. Jakmile puk zapadl za Pöpperleho do brány, ocitl se Bakoš ve stavu bez tíže. Dlouho se nemohl ve finále trefit - a teď najednou rozhodl! "Je pravda, že jsem čekal docela dlouho, přišlo to v pravý čas," pochvaluje si.

Oba týmy do sebe šly na maximum. Bílí Tygři mohli, Sparta musela. "Bylo to těžké od začátku až do konce. Stále jsme ale věděli, že zatímco my můžeme, Sparta vyhrát musí. V prodloužení už nám docházely síly, ale bylo potřeba udržet hlavu. Protože ta rozhoduje," upozorňuje. Hosté bruslili na maximum a na soupeře dotírali jako vosy. Navíc Bílí Tygři cítili, že Pražanům lehce odchází energie. Když nich jiného, i poměr střel 45:20 ve prospěch Severočechů hovoří výmluvně. "V hlavě jsem si to tak vykládal. Říkal jsem si, že já už sice moc sil nemám, oni jich ale musí mít ještě méně," souhlasí Bakoš.

Když hovoří o aktuálních pocitech, vrací se k celkově třetímu finále. Tehdy hráči Liberce ztráceli nervy a dávali Spartě šanci. Od té doby ale hráli jako vyměnění. "Tohle bylo úplně nejdůležitější. Titul jsme tak strašně chtěli, ale do té doby jsme štěkali po sobě i rozhodčích. Uvědomili jsme si, že tohle není cesta, uklidnili jsme se a soustředili jen na sebe." Teď je extraligový triumf skutečností, Bakoš slavil už před čtyřmi lety se Slovanem Bratislava.

"Každý titul je úžasný. I tehdy jsme rozhodli v prodloužení, takže jsem cítil stejnou radost. Kdyby mi ale někdo před sezonou řekl, že s Libercem vyhrajeme ligu, asi bych nevěřil. Ale myslím, že jsme si ho zasloužili. Každé play off dokáže vyhrát jenom tým, ne jednotlivci. A my jsme byli úžasná parta!" povídá rázně. Jakmile slyší dotaz, jestli má na libereckém úspěchu největší podíl trenér Pešán, okamžitě souhlasí: "Jeho role je obrovská. Úplně změnil systém trénování i hry, chce hrát totální hokej. Útočit i bránit - a člověka to baví. Celou sezónu bylo vidět, že jsme hráli pěkný hokej podpořený výsledky."

Zatímco Sparta končí sezonu smutně, její hráči museli na dálku sledovat mistrovské křepčení soupeřů, Bílí Tygři povolili stavidla soustředění a nastartovali oslavy. Budou pořádně dlouhé! Martin Bakoš hned z ledu kamsi telefonoval. "Manželce, která to sledovala v Liberci. Lístky nebyly, neměla ani s kým jet do Prahy, tak jsem radši chtěl, aby si to v klidu užila doma," usměje se slovenský útočník. Jak dlouho si dopřeje mistrovskou extázi? "Já mám povoleno asi 22 hodin, v úterý se musím hlásit na slovenské reprezentaci. Ale stejně si to užiju," připomíná závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz